Als kerst voor de deur staat, kan het kopen en versieren van een kerstboom niet ontbreken. Bij veel gezinnen is de kerstboom, met zijn geurende naalden en feeërieke lichtjes, het middelpunt van de belangstelling tijdens dit feestelijke seizoen. Maar hoe kies en verzorg je zo’n boom nu het best?
Echt of namaak?
Vergeet de goudkleurende en blinkende valse kerstbomen die je je herinnert uit je kindertijd. Geavanceerde technologieën hebben valse kerstbomen er vandaag niet alleen realistischer doen uitzien, maar ze zijn ook nog eens duurzamer. Deze artificiële kerstbomen weerstaan gemakkelijk de lange maanden ingepakt op zolder zonder hun glans te verliezen.
Het wordt dus moeilijker en moeilijker om het verschil tussen echte en namaak kerstbomen waar te nemen. Valse kerstbomen missen dan wel de aromatische geur van een echte boom, maar verliezen wel geen naalden. Als je dus allergisch bent, maar toch een groene kerst wilt of geen zin hebt om twee maal per dag te stofzuigen, kan het zeker geen kwaad om een namaak kerstboom te overwegen.
Welke soort?
Als je toch kiest voor een echte kerstboom, heb je te kiezen tussen drie verschillenden soorten: dennen, sparren of zilversparren. Welke soort het beste bij jou past, zal afhangen van welke boom je het mooiste vindt, hoeveel je eraan wilt spenderen en in welke mate uitval van naalden jou stoort. De Noorse of Europese spar valt traditioneel gezien het best in de smaak, maar de Fraser-spar en Nordmann hebben de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen omwille van hun lage naaldenuitval.
Dennen en zilversparren zijn de beste naaldenhouders, maar onderschat de blauwe spar zeker niet. Als je deze regelmatig water geeft, kan deze zijn naalden ook een langere tijd behouden. Lopen er thuis kinderen en huisdieren rond? Dan koop je best een duurdere soort om te garanderen dat je kerstboom het hele seizoen lang groen blijft.
Hetzelfde geldt wanneer je graag vroeg begint te decoreren. Vergeet wel niet dat een boom in een verwarmde ruimte niet langer dan 6 weken meegaat.
Kerstbomen in pot?
Het kopen van een boom gegroeid in een pot lijkt een enorme tijdswinst, maar er is wel een groot verschil tussen bomen die gekweekt werden in een pot en bomen die achteraf in een pot geplaatst werden. Wanneer je jouw kerstboom na het kerstseizoen graag in je tuin zou planten, bestaat de mogelijkheid dat je een boom die achteraf in een pot werd geplaatst, moeilijker in leven kan houden. Aangezien de boom werd afgesneden is het moeilijker deze water te geven, dit kan leiden tot uitdroging en uitval van naalden.
Langs de andere kant, heb je wel meer controle over zo’n boom. Je kan enkele centimeters afzagen van de boom onderaan en deze zo in een speciale houder zetten. Dit maakt het veel makkelijker om je kerstboom water te geven en de houder kan je ook elk jaar hergebruiken.
Een boom kiezen
Eens je weet welke soort je wil, neem dan de tijd om alle verschillende kerstbomen eens goed te bekijken zodat je zeker tevreden bent met je boom. Sommige verkopers durven de kerstbomen al klaar te zetten in netten, dit bespaart hun veel plaats, maar zorgt er wel voor dat kopers niet altijd weten of ze tevreden zijn met wat ze kopen.
Bekijk dus zeker de bomen die nog niet in een net zitten en zet je favorieten naast elkaar op een rij. Let op de vorm van de boom en zijn takken. Wanneer een kerstboom juist verplaatst is, is het normaal dat de takken een beetje hangen. Vermijd wel bomen waar de naalden al bruin beginnen te worden.
De verzorging van je boom
Als je jouw echte kerstboom mee naar huis neemt, zijn er enkele zaken waarop je kan letten om ervoor te zorgen dat jouw kerstboom mooi groen blijft tot het einde van het seizoen. Zo denk je beste goed na over waar je de boom plaatst. Plaats deze niet te dicht bij de haard of verwarming en zorg dat je makkelijk rond jouw boom kan lopen. Heb je een serre? Plaats de boom dan eerst 24uur in de serre, zodat deze kan acclimatiseren vooraleer je hem mee naar binnen neemt.
Zorg dat er genoeg plaats is tussen jouw kerstboom en de gordijnen zodat je deze nog makkelijk kan openen en sluiten, dit zal ook naalduitval verminderen. Heb je een kat die verzot is op het beklimmen van kerstbomen? Plaats jouw boom dan ver van andere beklimbare oppervlakten. (sommigen zweren bij citronella spray om katten ver weg te houden van de boom).
En wat na de kerstperiode?
De kerstperiode is voorbij en je wil op een natuurvriendelijke manier van je boom af? Na de feestdagen volgt er een kerstboomophaling waarna de bomen gecomposteerd worden. Bekijk dus zeker jouw ophaalkalender zodat je op tijd je kerstboom kan voorbereiden en buiten leggen.
Je kan ook zelf je kerstboom composteren. Het duurt wel even voordat dennen, sparren en zilversparren volledig gecomposteerd zijn, snijd de boom daarom eerst in stukken en verwijder de naalden (vergeet geen handschoenen te gebruiken). Je kan de takken ook door een versnippermachine laten versnipperen.
Nu kunnen we enkel nog verwachtingsvol het volgende feestelijke seizoen afwachten…