Tijdens de middeleeuwen dachten de druïden dat de maretak een heilige plant was die zorgde voor vruchtbaarheid, een lang leven en welvaart. Maar brengt een maretak echt meer welvaart, of eerder een plaag?
Romantische kersttraditie of schadelijke parasiet?
De maretak komt voor in vele gebruiken, legendes en mythes. Een van de populairste en meest bekende gebruiken is natuurlijk het kussen onder de maretak. Ook al houden we ons niet altijd zo strikt meer aan deze rituelen, de maretak blijft een geliefkoosde decoratie. In de natuur groeien maretakken in de winter in bosjes rond de takken van verschillende soorten bomen.
Er bestaan meer dan 1300 verschillende soorten maretakken waarvan de meerderheid afstamt uit tropische regenwouden. De soort die bij ons het meest gekend is, met langwerpige blaadjes en ronde, witte bessen, wordt ook wel de Viscum album genoemd. Deze soort is de enigste soort die in Europa te verkrijgen is.
Deze verschillende soorten hebben allemaal een iets gemeen : alle maretaken hechten zich met hun wortels diep in de schors van bomen om zo water en voedingsstoffen te kunnen onttrekken. Daarom wordt de plant ook wel eens een parasiet genoemd.
Biologie
Tijdens de eerste maanden van het jaar beginnen delicate bloemetjes te verschijnen op de maretak, deze blijven zich ontwikkelen tot in de herfst en transformeren uiteindelijk in de kenmerkende witte besjes. Elk besje bevat zaadjes omgeven door een slijmerig vruchtvlees. Vogels eten deze besjes en dragen zo bij aan de voortplanting van de plant, de zaden beginnen te kiemen vanaf het moment dat ze in contact komen met de gastplant.
De maretak groeit redelijk traag. De bosjes kunnen een diameter van 1m krijgen al duurt het wel 10 jaar vooraleer je dit kan waarnemen.
Is een maretak schadelijk voor mijn boom?
Vanuit het perspectief van professionele bosbouwers en fruitboomkwekers wordt de maretak gezien als een parasiet. De maretak tapt water en voedingsstoffen af van hun gastheer, dit kan de bomen aantasten en zorgen voor een lager rendement.
In kleine, privétuinen richten maretakken zelden veel schade aan. Een gezonde boom ondervindt nauwelijks last van enkele mee-etende gasten. Daarnaast is het ook moeilijk de maretakken te verwijderen, aangezien de bosjes vaak hoog in de toppen van de bomen groeien. In dit geval is het dus niet noodzakelijk de maretakken te verwijderen.
Wil je toch van de maretakken af ? Snijd dan de hele tak af. Als je enkel het bosje afsnijdt, zal de maretak opnieuw blijven terugkomen. Met de afgesneden bosjes maretak kan je dan jouw huis of tuin versieren.
Decoreren maar!
Wil je graag zelf wat decoraties maken? Maak dan een mooie compositie met takken van thuja, jeneverbes, buxus, hulst en maretak. Plaats ze zonder specifieke volgorde op rood fluweel en voeg enkele dennenappels en noten toe. In een oogopslag heb je de meest feestelijke decoratie voor een gezellige kerst.