Wanneer en hoe je vlinderstruik snoeien?
Ben je een vlinderliefhebber? Met de lange bloemaren in prachtige kleuren is de vlinderstruik, ook wel Buddleja genaamd, een echte parel in je tuin of terras. De plant is niet veeleisend en blijft wonderschoon in de nazomer. Als je tijdens de zomer lang wilt genieten van de prachtig gekleurde bloemen en de heerlijke geuren, is het belangrijk om de vlinderstruik elk jaar te snoeien. Zo houd je hem jong en sterk. Maar wanneer en hoe moet je nu een vlinderstruik snoeien?
Wanneer moet ik mijn vlinderstruik snoeien?
Het snoeien van een vlinderstruik gebeurt in drie fasen:
1. Snoeien in het voorjaar
Een vlinderstruik bloeit in de nazomer, van juli tot zelfs in oktober. Wil je lang van de prachtige bloemen genieten, dan snoei je de vlinderstruik best elk jaar in het voorjaar. Doe je dit niet, dan zal hij minder bloeien. Snoei je wel in het voorjaar, dan zullen de bloemen volop bloeien op de nieuwe, jonge takken. Door op tijd te snoeien voorkom je dus dat je vlinderstruik kaal wordt en kun je maximaal genieten van de bloemen en de vlinders die ertoe worden aangetrokken. Bovendien zal de struik grondscheuten vormen en in de breedte uitgroeien, waardoor jouw vlinderstruik mooi vol en compact wordt.
Let op: wacht zeker met snoeien tot de ergste nachtvorst voorbij is. Meestal is dat in maart of april.
2. Toppen in juni
Toppen is de benaming voor het besnoeien van de nieuwe groeitoppen. Top begin juni de lange nieuwe scheuten van de vlinderstruik. Hierdoor wordt de plant minder groot, maar wel steviger. Je vlinderstruik zal meer scheuten krijgen en daardoor zullen er meer bloemen bloeien.
3. Snoeien tijdens het bloeien: juni - oktober
Tijdens de bloei mag je de uitgebloeide bloemen wegknippen. Zo blijft de vlinderstruik nieuwe bloemknoppen aanmaken en kan hij zelfs tot in oktober verder blijven bloeien.
Je vlinderstruik snoeien in het najaar?
Zolang het vriest, is het geen goed idee om je vlinderstruik te snoeien. Kies je er toch voor om in het najaar of late najaar te snoeien, dan verklein je de overlevingskans van je struik. De plant kan voor een groot stuk of zelfs helemaal invriezen.
Hoe snoei ik mijn vlinderstruik?
Nu je weet wanneer je jouw vlinderstruik best snoeit, is het belangrijk om te weten hoe je het moet doen. Een vlinderstruik snoeien is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt. Voor het snoeien van de vlinderstruik gebruik je een snoeischaar met een aambeeld, liefst met een platte onderkant. Hiermee beschadig je de plant het minst. Voor de dikke takken kun je een takkenschaar gebruiken. Voor beide geldt dat de scharen scherp en schoon moeten zijn.
Snoei de vlinderstruik terug tot ongeveer 30 centimeter boven de grond. Wanneer je hem verder terugknipt, zal hij minder of niet meer uitlopen. Zet je snoeischaar vlak boven een jonge scheut of een oog dat op uitlopen staat.
Tip: knip de takken schuin af, dan blijft regenwater niet in de snijwond staan.
Wanneer bloeit de vlinderstruik?
De vlinderstruik is een bladverliezende winterharde heester die bloeit van juli tot oktober. De langwerpige bloemtrossen kunnen tot wel 30 centimeter of langer worden. De hoogte kan variëren van 80 centimeter tot wel 3 meter! Vlinderstruiken zijn, naast in de volle grond, ook geschikt om toe in potten en bakken te planten.
Wil je de vlinderstruik gezond en mooi houden, kies dan een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. De vlinderstruik houdt namelijk van warmte. De mooie bloeiende struik houdt bovendien ook van doorlatende, kalkhoudende en matig tot normaal droge tuingrond. In het voorjaar kun je hem wat extra voeding geven voor een goede start van het nieuwe jaar. Kies hiervoor een meststof voor siertuinen. Vooral vlinderstruiken in een pot stellen dit zeer op prijs. Heb je een vlinderstruik in een pot staan? Geef hem dan wekelijks water. Een vlinderstruik in de volle grond daarentegen heeft geen extra water nodig.
Soorten vlinderstruiken
De buddleja davidii is de bekendste vlinderstruik en wordt ook wel herfstsering genoemd. De plant kan tot wel 2 à 3 meter hoog worden. Heb je liever een kleine vlinderstruik? Dan kies je een andere soort, met een andere hoogte en misschien zelfs een andere bloemkleur. Je hebt vlinderstruiken met lila bloempluimen, maar ook roze, witte en zelfs gele bloempluimen. Daarnaast bestaan er ook mediumhoge vlinderstruiken met een hoogte van maximaal 1,50 meter en kleine vlinderstruiken die niet hoger worden dan 80 centimeter. Voor elke tuin en terras wat wils.
- De buddleja davidii 'Black Knight' is met zijn donkerpaarse bloemen een grote favoriet onder vlinders. De hoogte en breedte kan 2,5 tot 4 meter bedragen. De plant is half wintergroen en redelijk winterhard (-15°C tot -20°C).
- De buddleja davidii 'Nanho Blue' is een middelgrote vlinderstruik met nectarrijke, middelgrote blauw/paarse bloemtrossen. De plant bloeit erg weelderig. In de volle zon zal deze vlinderstruik een maximale hoogte en breedte van ongeveer 1,50 meter bereiken met bloemen vol nectar voor de vlinders. Deze soort is redelijk winterhard (-15°C tot -20°C).
- De buddleja davidii ‘Pink Delight’ is een middelgrote bladverliezende vlinderstruik. De plant heeft grote roze bloempluimen van wel bijna een halve meter lang. De hoogte en breedte kunnen rond de 2 meter bedragen. De ‘Pink Delight’ is bovendien behoorlijk winterhard (-15°C tot -20°C).
- Buddleja davidii ‘White Profusion’ is een van de oudste en populairste witte vlinderstruiken. De zuiverwitte, goed geurende langwerpige én brede bloempluimen verschijnen in juli als lange aren en blijven lang groeien, soms zelfs tot in september/oktober. Het is een bladverliezende halfwintergroene vlinderstruik. De hoogte en breedte kunnen rond 2 meter bedragen. De ‘White Profusion’ is behoorlijk winterhard (-15°C tot -20°C).
- Buddleja davidii ‘Royal Red’ heeft opvallende purperrode bloemen. Het is een middelgrote tot grote bladverliezende vlinderstruik. De smalle, heerlijk geurende bloemtrossen kunnen een lengte van 30 centimeter bereiken. De hoogte en breedte van de vlinderstruik kunnen ongeveer 2 meter bedragen. De ‘Royal Red’ is redelijk winterhard (-15°C tot -20°C).
- De buddleja alternifolia toont zijn geurende kleine lilapaarse bloempjes in zeer lange bloemtrossen in juni. Deze soort bloeit op tweejarig hout en mag daarom niet elk jaar worden teruggesnoeid. Om de twee jaar kun je een paar oudere takken verwijderen om de plant te verjongen. De hoogte en breedte van de alternifolia kunnen tot 3,5 meter bedragen. De vlinderstruik is bovendien behoorlijk winterhard (-15°C tot -20°C).
- Buddleja davidii "Blue Chip" is ideaal voor vlinderliefhebbers die geen grote vlinderstruik willen hebben. Deze bladverliezende halfwintergroene vlinderstruik blijft namelijk relatief laag met een maximale hoogte van 80 centimeter. De ‘Blue Chip’ is redelijk winterhard (-15°C tot -20°C).
Wat gebeurt er als je een vlinderstruik niet snoeit?
Als je jouw Buddleja niet snoeit, zal hij veel minder bloeien en uiteindelijk kaal worden. De struik zal erg groot worden, tot wel 3 meter hoog, zodat je niet meer op ooghoogte van de prachtige bloemen kunt genieten.
Dus denk eraan: snoeien doet bloeien!
Gepubliceerd op: 28/07/22