Ben je al eens naar Spanje, Griekenland of Italië geweest? Dan weet je ongetwijfeld hoe prachtig olijfbomen zijn. Zo’n bomen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de smaakpapillen want met die olijven van topkwaliteit kun je overheerlijke salades, olijfolies, zuiderse gerechten, etc. maken. Vanaf nu moet je hiervoor niet meer naar deze zuiderse landen te trekken om te kunnen genieten van die heerlijke olijven en mooie bomen. In dit artikel geven onze experts je verschillende tips mee over hoe je in je eigen tuin een olijfboom kunt verzorgen, snoeien en verpotten waardoor je je elke dag kunt laten omringen door een fraaie boom en lekkere olijven.
Hoe verzorg je de olijfboom nu het beste?
Ga je je olijfboom verzorgen? Dan is het nodig om licht en water te voorzien. De olijfboom komt van nature uit warmere landen en moet altijd in de zon staan. Om die reden heeft zo’n boom het moeilijk om zich aan te passen aan onze temperaturen, maar dit betekent niet dat de planten zich niet zullen ontwikkelen of niet zullen groeien in ons land.
De groei van een olijfboom zal bij ons minder snel gaan dan in warme landen, en om de groei te bevorderen, geef je de olijfboom zoveel mogelijk zonlicht. Plaats de boom daarom in de volle zon in je tuin of voor een raam dat gericht is naar het zuiden als je de boom binnenhoudt. De boom is niet volledig bestand tegen lage temperaturen dus zet die daarom steeds op een warme plaats of een plaats waar de koude geen vat krijgt op de boom.
De olijfboom moet in licht vochtige grond staan en daarom is water geven maar een keer per week nodig. In de zomer kun je de boom twee a drie keer begieten want dan verdampt het water gemakkelijker. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt of dat er teveel water in de pot achterblijft, want anders kunnen de boomwortels verrotten. Teveel water kan resulteren in een dode olijfboom en dat wil je vermijden. Je kunt gemakkelijk zien of je de boom nog meer water hoeft te geven of niet. Heb je de boom net water gegeven en is de grond al na een dag droog? Dan kun je wat meer water geven. Is er na vier dagen nog steeds veel water aanwezig in de grond en/of pot? Verminder dan de waterhoeveelheid. Je hoeft een olijfboom niet te besproeien met water want die heeft geen nood aan hoge luchtvochtigheid. Integendeel, als je de boom gaat besproeien in de zomer kan dit zelfs schadelijk zijn, want het water kan de bladeren verbranden.
De boom staat ook graag in kalkrijke grond want kalk zoals Fossiele Zeewierkalk zorgt ervoor dat de plant de voedingsstoffen beter kan opnemen, voor betere grondstructuur en meer leven onder de grond, wat de boom ten goede komt. Wil je de boom op de juiste manier voeding geven? Voeg dan zeker deze humusrijke vloeibare meststof van Substral toe aan de grond.
Hoe je olijfboom snoeien: wanneer en hoe?
Net zoals de meeste planten, is het aan te raden om ook je olijfboom te snoeien. Dit komt de boom namelijk alleen maar ten goede. De boom behoudt dankzij het snoeien zijn prachtige vorm en het is ook goed voor de boom want als die minder takken heeft, dan heeft die meer energie over voor de andere takken. Dit bevordert de vitaliteit van de boom.
Je olijfboom snoeien gebeurt het beste is in het voorjaar en na de winter want dan is de plant namelijk nog steeds in zijn groeiperiode en als je die dan snoeit, dan zal de plant sneller en gemakkelijker herstellen van die snoeibeurt. Je mag de takken goed terugsnoeien zodat de jongere takken de kans krijgen om te groeien. Je hoeft niet ongerust te zijn dat de boom er net iets te kaal zal uitzien, want zelfs al heb je net teveel afgesnoeid, de kale olijfboom zal na een paar weken weer weelderig staan. Omdat die olijfboom maar een snoeibeurt nodig heeft, produceren die bomen ook een pak minder afval. Je kunt ook gerust in de zomer eens snoeien als je dit wilt. Die “zomersnoei” gebeurt meestal om de boom gewoon terug in vorm te krijgen. Zorg er tijdens deze snoei wel voor zorgen dat je niet teveel afknipt want dan groeit de boom niet meer en zullen de legere plekken dus kaal blijven.
Maar hoe snoei je nu het beste die boom? Eerst en vooral knip je de dode takken en de takken die naar binnen groeien af. Hierdoor krijgen de andere takken en het hart van de plant meer licht, waardoor de boom nog beter groeit.
Ga zeker ook na of er geen ongedierte op de plant zit want een olijfboom kan te maken krijgen met wol- en schildluis. Deze luizen zien eruit als witte plukken en zijn dus gemakkelijk te herkennen. Met Polysect spray kun je dit makkelijk verhelpen.
Hoe kun je een olijfboom verpotten?
Het is aan te raden om de olijfboom om de twee jaar te verpotten, zeker als de plantenpot te klein wordt. Ga je je olijfboom verpotten? Kies je het beste een pot uit die 20% groter is dan de huidige plantenpot. Hierdoor krijgt de plant voldoende plaats om te ontwikkelen en te groeien. Op vlak van potgrond kun je grond gebruiken met goede drainerende eigenschappen. Als de pot geen drainerende afvoer heeft, dan kun je altijd een gat boren aan de onderkant van de pot. Je kunt de olijfboom ook in de volle grond planten die voorzien is van de nodige eigenschappen en voedingsstoffen.
Het is belangrijk om de olijfboom te verpotten in de lente want moest je de wortels en/of de plant beschadigen tijdens het verpotten, dan herstelt de olijfboom gemakkelijker dan in bijvoorbeeld de herfst of winter.
Vanaf nu elke dag de zuiderse sfeer in huis halen
Heb je al een olijfboom of ben je na het lezen van bovenstaande tips van plan om er een te kopen? Hou dan zeker ons advies in het achterhoofd want daarmee verkrijg je elke dag van de week een prachtige grote olijfboom, overheerlijke olijven en een zuiderse vibe.