Potgrond begrijpen: alles wat u moet weten
Hoofdstuk 1
DE JUISTE BALANS
Hoofdstuk 2
VERBORGEN SHERPA'S
Hoofdstuk 3
FINGERSPITZENGEFÜHL
Hoofdstuk 4
DE LIEFDE VAN DE PLANT GAAT DOOR DE BODEM
Hoofdstuk 5
WAT SCHAFT DE POT VANDAAG
De symfonie van de natuur
De aarde bestaat uit een complex evenwicht tussen levende organismen. Iets wat wij definiëren als “voedselweb”.
Planten, dieren en micro-organismen zijn allemaal instrumenten in het (bodem)orkest; elk speelt een cruciale rol in de natuurlijke symfonie van het leven.
Als ook maar één van de spelers niet de toon vat, lijdt het hele bodem- voedselweb eronder.
Enkel als alles in balans en synchroon is, zijn de resultaten prachtig.
De juiste balans
Potgrond van SUBSTRAL bevat de juiste verhouding tussen voeding, lucht en water. Daar draait het om. Gezonde planten krijgt u alleen als de plantenwortel, naast voedingsstoffen, ook voldoende lucht en water krijgt.
Door het gebruik van natuurlijk hoogwaardige grondstoffen is universele potgrond van SUBSTRAL zeer luchtig. Verder is het wateropneembaar vermogen van de universele potgrond zodanig gebalanceerd dat er een ideale vochtbalans ontstaat voor de planten.
Zo controleert SUBSTRAL controleert of de universele potgrond na indroging weer voldoende water opneemt. Als potgrond droog wordt, gaat de grond krimpen.
Een voorbeeld: onverhoopt wordt vergeten om één van de bloembakken water te geven. De potgrond is droog en moet na begieting weer voldoende water vasthouden zonder dat het direct de bloembak uitloopt...
SUBSTRAL doet niks liever dan meerwaarde bieden aan de planten van elke tuinier. Voor meer info en vragen kan u altijd terecht bij één van de gepassioneerde tuincentra die de kwalitatieve potgronden en bodemerbeteraars van SUBSTRAL aanbieden.
Verborgen Sherpa's
Onze bodem is de groene businesshub van onze planeet. Volgepropt met ervaren ondernemers die luisteren naar de ronkende namen als: bacteriën, schimmels, algen, ongewervelde dieren (insecten, nematoden, slakken, regenwormen) en gewervelde dieren (mollen, muizen, grondeekhoorns, etc...). Elk speelt zijn rol voor dat ene doel: planten laten groeien en bloeien.
Elk organisme speelt zijn rol in de wonderbaarlijke groeimarkt en functioneert als een onzichtbaar recyclagefabriekje van de natuur. Elk productieproces zorgt voor waterstof, zuurstof, koolstof, stikstof, fosfor, kalium, ijzer en micronutriënten. Een bijzonder betrouwbare groene energiestroom voor planten en dieren.
Zo bestaan er bijvoorbeeld een stikstofbacteriën, ie veranderen stikstofgas in ammoniak, waardoor stikstof beschikbaar komt voor planten.
Hoe profiteren planten van de bodem?
Verankering: wortelstelsels steken naar buiten en/of naar beneden door de bodem, waardoor planten worden gestabiliseerd.
Zuurstof: de ruimtes tussen de bodemdeeltjes bevatten lucht die zuurstof levert, die levende cellen (inclusief wortelcellen) gebruiken om suikers af te breken en de energie vrij te maken die nodig is om te leven en te groeien.
Water: de ruimte tussen de bodemdeeltjes bevat ook water, dat door de planten naar boven stroomt. Dit water koelt de planten doordat het van de bladeren en andere weefsels verdampt; het transporteert essentiële voedingsstoffen naar de planten; het helpt de celgrootte te handhaven zodat de planten niet verwelken; en het dient als grondstof voor de fotosynthese, het proces waarbij planten lichtenergie opvangen en opslaan in suikers voor later gebruik.
Temperatuurmodificatie: de bodem isoleert de wortels van drastische temperatuurschommelingen. Dit is vooral belangrijk tijdens extreem warme of koude perioden van het jaar.
Voedingsstoffen: de bodem levert voedingsstoffen en houdt ook de voedingsstoffen vast die wij met potgrond toevoegen.
Fingerspitzengefühl
Om gezonde, krachtige planten te krijgen moet de bodem voldoen aan de speciale behoeften van de plant. Naast een goede bodemstructuur zijn er ook bepaalde voedingsstoffen en kalk nodig om te kunnen groeien en ontwikkelen. De juiste hoeveelheid stikstof is bijvoorbeeld voor de groei van een plant. Ijzer is nodig voor de aanmaak van de bladeren en de bloemvorming.
Tuin-, pot- of perkplant... De tuinliefhebber moest het vroeger doen met de grond die toevallig in de tuin lag. Meer keuze was er nu eenmaal niet. Gelukkig staat de hartstochtelijke tuinier er tegenwoordig heel wat beter voor en is bodembeheer niet langer natte vingerwerk.
Dankzij decennia onderzoek zijn we er bij SUBSTRAL in geslaagd om voor vrijwel iedere plant een kwalitatief hoogwaardige potgrond te ontwikkelen. Omdat de voedingsstoffen, de structuur en de samenstelling van de grond exact op het gebruik zijn afgestemd, kan je als tuinliefhebber op beide oren slapen.
De liefde van de plant gaat door de bodem
Ja, planten zijn culinair kieskeurig. Maar als je ze de juiste gerechten serveert geven ze veel liefde terug en gaan ze bloeien als nooit tevoren.
De juiste potgrond does the magic
Potgrond is een verzamelnaam voor diverse soorten grond met elk hun eigen samenstelling en specifieke structuur, speciaal voor planten in potten en bloembakken. Potgrond is licht van gewicht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zwaardere donkere tuinaarde.
Waaruit bestaat potgrond?
Eén van de grootste bestanddelen van potgrond is veen (turf). Veen is een eeuwenoude, natuurlijke grondstof die ontstaan is uit plantenresten. Belangrijke eigenschap van veen is het wateropnemend vermogen. Het absorbeert vocht niet alleen snel, maar houdt het ook lang vast. Met alle groeibevorderende voordelen van dien. Een ander belangrijk hoofdbestanddeel van potgrond kan ook kokos zijn. Afhankelijk van het gebruik wordt veen gemengd met producten zoals boomschors, kokos, compost, zand, meststoffen en kalk. Op deze manier zorgen structuur, samenstelling (zoals een juiste zuurgraad of pH) en voedingsstoffen (de juiste hoeveelheid en samenstelling van de meststof of EC) er samen voor dat de plant kan wortelen in de voor haar ideale bodem. Een gezond wortelstelsel geeft een betere groei en zorgt ervoor dat de plant stevig blijft staan.
Pionieren in 100% turfvrij
Waarom vinden wij veengebieden zo geweldig?
Veengebieden slaan, net als bossen, op grote schaal koolstof op. Ze zijn onze natuurlijke bondgenoten. Slechts 3 tot 5 procent van de totale landoppervlakte op het noordelijk halfrond bestaat uit veen, maar die veengebieden bevatten wel 33 procent van alle koolstof in de bodem. Veengebieden zijn niet enkel CO2-slurpers maar fungeren ook als de nieren van het landschap. Ze houden gigantische hoeveelheden water vast en zuiveren het op de koop toe.
Dé oplossing: Fibre Smart technolgie
Maar er is één voorwaarde: het veen moet nat blijven. Wanneer veengebieden drooggelegd worden (bijvoorbeeld voor landbouw of turfwinning), komt de koolstof vrij in de atmosfeer als broeikasgas.bJammer genoeg zijn heel wat veengebieden er slecht aan toe en stoten ze meer koolstof uit dan ze opnemen. Wereldwijd is de uitstoot van koolstof uit drooggelegde veengebieden nu twee keer zo groot als die van de luchtvaart. Als we er in slagen fossiele materialen niet meer te gebruiken, kunnen we een enorme bijdrage le- veren aan het klimaat. We durven te stellen dat dit waarschijnlijk het laagst hangende fruit is om echt verschil te maken.
Daarom zet SUBSTRAL al decennia lang hoog in op onderzoek naar alternatieve natuurlijke biologische grondstoffen die de prestaties van turf evenaren. De gepatenteerde Fibre Smart technologie van Substral levert milieuvriendelijke potgronden met een optimaal uitgebalanceerde mix. Een proces waarbij holle vezels worden doordrenkt met organische stikstof, zodat het geen stikstof van de planten opneemt. Vraag in jouw tuincentrum of de winkel gericht naar onze potgrond zonder turf of controleer onze verpakkingen op de vermelding “TURFVRIJ”. Uw garantie voor 100% duurzaam tuinieren.
Wat schaft de pot vandaag?
Universele potgrond
Zoals de naam al doet vermoeden, is universele potgrond een alleskunner. Uitermate geschikt voor vele doeleinden, zoals het verpotten van kamerplanten, het vullen van terras- en bloembakken, het planten van bomen en struiken en het kweken van perkplanten, vaste planten en groenteplanten. De hoofdvoedingselementen in een potgrond bestaan uit stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K).
Universele potgrond biedt de juiste verhouding van deze elementen. Zodanig dat de plant krijgt wat zij vraagt. Daarnaast zijn sporenelementen heel belangrijk voor bepaalde groeiprocessen. Sporenelementen zijn voedingselementen die slechts in zeer kleine hoeveelheden (microgrammen tot milligrammen) nodig zijn voor een gezonde plant.
SUBSTRAL staat voor de passende proportie van deze sporenelementen.
Roos, varen en anthurium
Voor de hierboven genoemde groep planten moet de grond extra voedzaam zijn. Grond geschikt voor rozen, varens en anthuriums biedt onder andere een vruchtbare voedingsbodem als rijke basis. Bovendien gedijen deze planten het best in een potgrondmengsel met een wat grovere structuur, omdat dit sneller een volwaardig wortelstelsel bevordert.
Rozen, varens en anthuriums hebben behoefte aan veel water. Vaak bestaat er eerder een tekort aan water dan aan voedsel. De grond moet niet te kalkrijk zijn, maar zeker ook niet te zuur (juist een lagere pH of zuurgraad).
Zaai- en stekgrond
Een essentieel onderdeel van kwalitatief goede zaai- en stekgrond is de juiste hoeveelheid mest- en voedingsstoffen. Teveel voedingsstoffen (of zouten) zijn schadelijk. De voeding moet zodanig zijn afgestemd dat het geen schade kan toebrengen aan nieuwe wortels of die door een te hoog zoutgehalte afsterven.
Eén van de natuurlijke grondstoffen die aan zaai- en stekgrond wordt toegevoegd, is zand. Zand is luchtig en waterdoorlatend. Zaai- en stekgrond moet namelijk niet teveel water vasthouden, omdat dit schimmelgroei kan veroorzaken. En uiteraard niet te weinig, anders droogt het uit. Een kiemend zaadje en jonge wortels vragen om een uitgebalanceerde samenstelling van potgrond.
Zaai- en stekgrond is fijn en niet te grof. Lichte en luchtige zaai- en stekgrond biedt de stek de optimale basis om aansluiting te vinden met de potgrond. Het uitkomen van een zaadje en het groeiproces van een nieuw wortelstelsel vraagt de juiste verhouding van lucht, water en voedingsstoffen in de potgrond.
Buxusgrond
De specifieke structuur van SUBSTRAL buxusgrond met orgt ervoor dat de buxus snel voeding op kan nemen. De keerzijde van de pH-rijke grond is dat deze redelijk snel verarmt. De juiste verhouding van voedingsstoffen en sporenelementen voorziet in de behoefte van de buxus. De mate van verschillende voedingselementen in de grond, ook wel elektrische geleidbaarheid (EC) genoemd, is dusdanig samengesteld dat de voedingsstoffen zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Er ontstaan mooie, stevige, diepgroene blaadjes.
Verder groeit de buxus het best in een luchtige grond, om het aantasten van de wortels zoveel mogelijk te vermijden.
Zuurminnende planten
De meeste bekende zuurminnende planten zijn rododendron, azalea en heideplanten. Zuurminnende planten kunnen het best omgaan met gronden met een lage pH (lage zuurgraad).
Potgrond geschikt voor zuurminnende planten is samengesteld op basis van onder andere tuinturf voor een lage zuurgraad en een ietwat vochtige bodem. Tuinturf houdt het water langer vast, waardoor de grond vochtig blijft en minder snel uitdroogt. Verder draagt potgrond voor zuurminnende planten bij aan een luchtige structuur en een rijke voedingswaarde. Hoofdvoedingselementen zijn altijd stikstof, fosfor, kalium en sporenelementen.
De kwaliteit van Substral potgronden wordt continue gemonitord. Alles begint bij een uitgekiende selectie van de grondstoffen en de toelevering ervan. Voor het product op de markt komt, worden de samenstellingen steeds opnieuw uitgebreid getest in onze onderzoekcentra in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dit voor de optimale balans tussen voldoende water, lucht en voeding. Een goede grond is de basis om ziektes tot een minimum te beperken!
Cactusgrond
De cactus komt voor in warme gebieden met veel licht en weinig neerslag. Naast licht en temperatuur is de samenstelling van de grond een belangrijk element om de groei en bloei van de cactus te bevorderen.
De cactus is gewend aan dorre, mineraalarme grond. Enkele eisen voor cactusgrond zijn:
- Luchtig
- Goede afvoer van overtollig water
- Doorlatend
Cactusgrond van SUBSTRAL is heel geschikt voor het verpotten en kweken van cactussen. Deze grond is samengesteld uit hoogwaardige natuurlijk grondstoffen (tuinturf, turfstrooisel, klei, rivierzand). De juiste verhouding van voedingsstoffen en sporenelementen voorziet in de behoefte van de cactus. SUBSTRAL beheert de volledige supply chain van en levert de meest kwalitatieve potgrond afgestemd op de specifieke behoeften van de cactussen.