De potgrond gids! Waarom, Wanneer, Hoe?
U denkt misschien: "Waarom gebruik ik niet gewoon buitengrond voor mijn kamerplanten?". De waarheid is dat daar problemen mee zijn, waardoor kunstmatige potgrond superieur is. Laat het ons uitleggen.
Als je grond van buiten naar binnen brengt, neem je ook alle beestjes mee die in die grond leven - beestjes die je planten graag zouden opeten. U loopt ook het risico een door de bodem overgedragen ziekte op te sporen die uw plant kan doden. Bovendien bestaat buitengrond voornamelijk uit klei, zand en slib, die niet alleen vrij zwaar zijn, maar ook kunnen stollen en verharden als ze volledig uitdrogen. Klinkt niet zo geweldig voor je kamerplant, hè?
Welke media u gebruikt, hangt echt af van waar u uw planten kweekt. U zult bijvoorbeeld een potgrond willen gebruiken om planten, kruiden en groenten te kweken die binnenshuis staan. Grond is het beste voor elke buitenplanting in uw kruiden- of groentetuin. Waarom? Grond is zwaarder dan potgrond en voegt onnodig gewicht toe aan uw bakken. Het kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid van je planten; kamerplanten hebben een goede luchtcirculatie nodig in hun wortelsysteem en het gebruik van aarde in een plantenbak die vaak te zwaar en compact is, maakt het vrijwel onmogelijk voor plantenwortels om zich te verspreiden en blokkeert het binnendringen van vocht in de grond. Als gevolg daarvan kunnen ziekten en bacteriën gemakkelijk op uw plant kruipen en deze aanvallen - in wezen kan uw plant sterven.
Bovendien geven verschillende planten soms de voorkeur aan verschillende potgrondmengsels. Een vetplant, klimplant of aloë heeft bijvoorbeeld graag een medium dat poreuzer is, zoals perliet, waar het water snel doorheen kan lopen en minder water vasthoudt. (We weten allemaal dat ze het liefst aan de droge kant staan, toch?) Aan de andere kant zullen varens en mini-terrariumplanten de voorkeur geven aan een medium met meer turf, omdat het de grond helpt gelijkmatig vochtig te blijven, wat de meeste tropische planten verkiezen.
Wat doe je met potgrond
First things first
Iedereen kent de grote zakken SUBSTRAL potgrond wel die bij gespecialiseerde tuincentra liggen. Je neemt snel een zakje mee, want potgrond in huis hebben is altijd handig. Maar wat weet jij eigenlijk van potgrond?Tuin- en plantendummies zullen je zeggen dat potgrond een soort van bemesting is. Voor de goede orde: mocht jebij het woord bemesting direct met dichtgeknepen neus op de bank zitten, dan is dit nergens voor nodig. Potgrond ruikt namelijk niet, dus je hoeft niet bang te zijn dat jouw tuin, balkon, terras of woonkamer gaat ruiken naar tuinmest.
Hoewel bovenstaand antwoord een redelijk goed antwoord is, is het complete antwoord nog net iets meer omvattend. Potgrond is eigenlijk een verzamelnaam voor een mix van allerlei soorten biologi- sche grond- en voedingsstoffen in aarde.
De liefde voor tuinieren
Tuinieren is een van de meest dankbare activiteiten die iemand kan ondernemen. Maar als u bent zoals velen, is uw grond niet helemaal in orde en lijkt het alsof er niets zal groeien. Wanhoop nog niet! Er zijn veel manieren om arme grond te verbeteren, zodat bijna alle planten er goed in gedijen.
De eerste stap is bepalen wat voor soort grond je hebt door een eenvoudige pH-test te doen of door een plaatselijk tuincentrum de grond voor je te laten analyseren. Als uit de resultaten blijkt dat uw grond te veel klei of zand bevat, dan heeft u wellicht extra toevoegingen nodig zoals compost, veenmos, mest of zelfs steengruis om de textuur en de voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde plantengroei in evenwicht te brengen.
Een van de belangrijkste onderdelen van tuinieren is potgrond. Potgrond is essentieel om uw planten en groenten te laten gedijen in hun nieuwe omgeving. Maar hoe gebruik je potgrond?
De eerste stap bij het gebruik van potgrond is de aankoop van een mengsel dat het beste bij uw behoeften past. Als u groenten of fruit kweekt, kies dan een mengsel met meer organisch materiaal zoals gecomposteerde mest en veenmos, omdat deze extra voedingsstoffen voor de plantenwortels leveren. Voor bloemen of kamerplanten kiest u een mengsel met perliet of vermiculiet om de drainage en beluchting te bevorderen.
Zodra je de juiste potgrond hebt gekozen, is het tijd om te planten! Vul uw plantenbak voor ongeveer 2/3 met het mengsel - dit geeft voldoende ruimte om water vast te houden zonder dat het te klef wordt als u water geeft. Eenmaal gevuld met voldoende potgrond, maak je kleine inkepingen in elk gebied waar je je zaailingen wilt plaatsen - druk lichtjes aan voordat je ze op elke plek zet, zodat ze niet verschuiven zodra ze geplant zijn. Voeg tenslotte wat water toe tot de grond gelijkmatig is bevochtigd - dit helpt voorkomen dat zich luchtzakken vormen die na verloop van tijd wortelrot kunnen veroorzaken.
Nu rest alleen nog het onderhoud! Controleer je planten regelmatig; zorg ervoor dat ze voldoende zonlicht krijgen, maar ook niet te veel als ze gemakkelijk verbranden (zoals vetplanten). Water geven moet om de paar dagen gebeuren, afhankelijk van het klimaat; pas indien nodig aan! Tijdens actieve groeiperioden moet ten minste eenmaal per maand worden bemest voor extra voedingsstoffen en mineralen die nodig zijn voor een gezonde groei - volg de aanwijzingen op de verpakking zorgvuldig op!
Ok, alles onder controle. Wat nu?
Als je een gepassioneerd tuinier bent, dan weet je hoe belangrijk het is om goede potgrond te hebben. Maar als je het eenmaal hebt, hoe bewaar je het dan?
Het lijkt misschien een hele opgave om je potgrond jarenlang vers en bruikbaar te houden, maar er zijn enkele stappen die ervoor kunnen zorgen dat je grond in goede conditie blijft.
De eerste stap is ervoor zorgen dat uw potgrond in een luchtdichte verpakking wordt bewaard. Dit beschermt de grond niet alleen tegen vocht, ongedierte en andere verontreinigingen, maar zorgt er ook voor dat de voedingsstoffen na verloop van tijd behouden blijven. Kies indien mogelijk voor een plastic of metalen bak met deksel - deze materialen zijn duurzamer dan kartonnen dozen en breken niet zo snel af.
Als de container eenmaal goed is afgesloten, plaats hem dan op een plek met veel ventilatie, zoals bovenop planken of rekken waar de lucht vrij rond kan stromen. Probeer bovendien te voorkomen dat u grote hoeveelheden grond in de buurt van warmtebronnen zoals radiatoren of verwarmingsopeningen bewaart, omdat overmatige warmte de organische stoffen in de grond kan beschadigen
Gebruik zo nodig droogmiddelen (zoals zakjes silicagel) in elke container om overtollig vocht te absorberen voordat u ze afsluit; zo blijft alles droog en wordt de houdbaarheid nog verder verlengd!
Als er ten slotte één tip is die we willen delen met degenen die hun tuinieren serieus nemen: Label alles! Het klinkt misschien gek, maar het labelen van elke grondsoort maakt het leven zo veel gemakkelijker wanneer je probeert uit te zoeken welke mix het beste werkt met bepaalde soorten planten - geloof ons maar! Dus vergeet niet: label alle opgeslagen grond duidelijk voordat u deze opbergt - beter veilig dan spijt!
Door deze eenvoudige stappen te volgen bij het goed bewaren van uw potgrond - kunt u vele seizoenen lang genieten van succesvolle tuinproject!
Nieuw seizoen, nieuwe gerechten (voor de plant)
Het vervangen van de oude, gebruikte aarde in je potplanten is een belangrijk onderdeel om ze gezond en bloeiend te houden. We geven enkele nuttige tips over hoe je de potgrond op de juiste manier kunt vervangen.
De eerste stap is weten wanneer het tijd is om de grond te vervangen. Als je merkt dat je planten niet meer zo snel of weelderig groeien als voorheen, kan het tijd zijn voor nieuwe potgrond. De beste manier om te zien of de plant nieuwe grond nodig heeft, is door de wortels te onderzoeken; als er grote klonten samengeperst vuil omheen zitten of veel dood wortelmateriaal, dan is het zeker tijd voor vervanging!
Als je eenmaal hebt vastgesteld dat het tijd is om de potgrond te vervangen, zorg er dan voor dat alle resten oude aarde rond de wortels van de plant zijn verwijderd. Gebruik een kleine tuinspaan of lepel en maak voorzichtig alle brokken los tot er alleen los materiaal overblijft. Wees bij deze stap voorzichtig om geen kwetsbare wortelsystemen te beschadigen! Als al het vuil is verwijderd en weggegooid, doe je verse potgrond in de pot tot net onder het begin van de bladeren - je hoeft hier niet te veel in te pakken, want de luchtcirculatie zorgt ervoor dat alles er licht en gezond blijft uitzien!
Nu alles weer klaar is om te planten, geef royaal water, maar niet zoveel dat zich op de bodem water ophoopt (dat kan leiden tot wortelrot!). Geef je nieuwe plant tenslotte wat liefde met kunstmest of natuurlijke compostthee die direct op het oppervlak wordt aangebracht nadat het water geven is voltooid - dit helpt om voedingsstoffen rechtstreeks in die hongerige kleine wortels te krijgen!
Met deze stappen in gedachten wordt het vervangen van potgrond een gemakkelijke taak, zelfs voor beginnende groene vingers; Bezoek regelmatig onze site gedurende het tuinseizoen en je zal jouw prachtige bloemen zien bloeien!
De hamvraag: compost of potgrond
Hoewel ze op elkaar lijken, kunnen potgrond en compost opvallend verschillende resultaten opleveren in uw tuin. Inzicht in de verschillen is essentieel om het juiste mengsel te kiezen voor een optimale groei van je planten.
Potgrond is ontworpen om een voedselrijke omgeving te bieden die ideaal is voor het kweken van containerplanten zoals groenten, kruiden en bloemen. Deze bodems bevatten meestal een combinatie van veenmos, vermiculiet of perliet, zand en ander organisch materiaal zoals kokosgruis of schorssnippers. Dit mengsel is niet alleen licht en luchtig genoeg om verdichting rond de wortels te voorkomen, maar helpt ook het vocht vast te houden en biedt voldoende voeding voor de plantengroei.
Compost verschilt echter op verschillende manieren van potgrond. Compost bestaat meestal uit verteerd organisch materiaal zoals maaisel, groenteafval of bedorven voedsel zoals fruitschillen - eigenlijk alles wat ooit leefde! Dit materiaal levert nuttige voedingsstoffen die kunnen worden gebruikt door planten in de buurt, maar is niet geschikt voor gebruik in potten vanwege het hoge watergehalte; vaak bevat het ook onkruidzaden die ongewenst kunnen ontkiemen in potten! Over het algemeen moet compost dus alleen buiten op de bovengrond worden gebruikt, waar onkruid geen probleem vormt en de aanwezigheid ervan waarschijnlijk juist gunstig is dankzij de vruchtbare eigenschappen.
Door de verschillende toepassingen van zowel potgrond als compost te begrijpen, beschikt u over alle kennis die nodig is om te kiezen hoe u uw tuin het beste kunt behandelen. En geen betere plaats om die kennis te vergaren dan de website van SUBSTRAL.
Extra bemesten?
Ons wordt vaak dezelfde vraag gesteld: Is mijn potgrond standaard bemest? Het is een terechte zorg. Je wilt tenslotte dat je planten de best mogelijke start krijgen en er zijn bepaalde voedingsstoffen die aanwezig moeten zijn om ze te laten gedijen.
Het antwoord is eenvoudig maar tegelijkertijd complex - het hangt af van het type grond dat je koopt. In het algemeen bevatten SUBSTRAL potgronden een vorm van meststof of "plantenvoeding", zoals ze het noemen. Dit is echter niet altijd genoeg om ervoor te zorgen dat je planten meteen alles krijgen wat ze nodig hebben.
Let bij het kopen van potgrond het woord "verrijkt", wat er meestal op duidt dat er al extra voedingsstoffen aan de mix zijn toegevoegd - hoewel niet alle merken dit doen, bieden de SUBSTRAL potgronden meer dan alleen basisvoeding voor je planten. Kijk ook eens naar onze biologische opties, die vanwege hun natuurlijke samenstelling (en het ontbreken van synthetische toevoegingen) extra voordelen kunnen bieden, zoals betere drainage en waterretentie.
Maar als je deze sleutelwoorden niet op het zaketiket ziet staan, kun je er waarschijnlijk veilig van uitgaan dat er nog geen extra vruchtbaarheid aan de mix is toegevoegd - je zult dus zelf moeten zorgen voor toevoeging van de extra voeding die jouw specifieke plantensoort nodig heeft uit andere bronnen. We denken aan extra voeding met visemulsie, compostthee of zeewierextract (om er maar een paar te noemen).
Kortom: Uw SUBSTRAL potgrond wordt geleverd met een soort meststof, maar het is meestal beter om deze aan te vullen met iets anders als u echt optimale resultaten wil.