Schimmels op planten en potgrond
Om te overleven hebben je kamerplanten drie elementen nodig: zuurstof, voeding en vocht. Helaas is deze combinatie ook de perfecte basis voor schimmel om te overleven, groeien en zich te verspreiden. Zo wordt jouw plant dé ideale plek voor schimmel. Maar als je schimmel ontdekt hoef je niet altijd meteen aan de alarmbel te trekken. Schimmel is natuurlijk en kan zich dus een weg banen naar jouw kamerplant, ook als je die goed verzorgt. Schimmel is zelfs belangrijk voor ons ecosysteem.
Witte schimmel, gele schimmel of paddenstoelen kunnen allemaal op en rond je plant groeien, dus ook op de potgrond. Als je schimmel op de potgrond vindt, hoef je je geen zorgen te maken. Deze schimmel zal je plant alleen maar helpen. Paddenstoelen zijn vruchten van meercellige schimmels – daarnaast bestaan er ook eencellige schimmels. Zolang ze op de potgrond groeien en daar blijven, kan schimmel geen kwaad. Dat betekent dat de schimmel leeft van dood materiaal en dat is zelfs goed voor je plant. Deze schimmels verteren dood plantmateriaal en helpen de aarde om voedingsstoffen op te nemen. Het enige waar je moet op letten, is dat de schimmel niet te dik wordt. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat de aarde geen water en licht meer krijgt, wat natuurlijk minder goed is. Verspreidt de schimmel zich naar je plant zelf, dan moet je wel in actie schieten.
Waarom groeit er schimmel op mijn planten?
Als je schimmel op je planten ziet, is het tijd om maatregelen te treffen. Want hoewel schimmel op of in de potgrond van je kamerplant geen kwaad kan, kan schimmel op je plant wel degelijk schade berokkenen. De schimmel zal de luchtzuiverende kwaliteiten van je plant teniet doen en kan de luchtkwaliteit in de kamer zelfs aanzienlijk verslechteren. Op lange termijn kan dit nefast zijn voor je gezondheid. Als ze op je plant zitten, leven deze schimmels wél van levend plantmateriaal en zullen ze jouw plant beschadigen.
Schimmel grijpt z’n kans om op je plant te groeien als je plant te veel water krijgt, te weinig zonlicht heeft of zelfs te veel voeding krijgt. Zorg er dus voor dat je dit zeker goed in het oog houdt bij het verzorgen van je plant. Net zoals mensen hebben planten ademruimte, licht en vocht nodig om gezond te blijven.
Waarom groeit er schimmel op de potgrond van mijn plant?
De kans bestaat dat er al schimmel in je potgrond zit bij aankoop van je kamerplant of potgrond. Dat laatste bestaat voornamelijk uit afgebroken natuurlijk materiaal, en zoals je intussen weet, leven sommige schimmels van dood plantmateriaal.
Ook via de lucht kan schimmel in de aarde van je kamerplant belanden – of als de potgrond te vochtig is. Als je plant te veel water krijgt of als het water niet weg kan en onderaan in de pot blijft staan, creëer je de perfecte voedingsbodem voor schimmels. Zeker in combinatie met weinig luchtcirculatie en een hoge luchtvochtigheid in de kamer.
De 5 meest voorkomende schimmels
Meeldauw is een van de meest bekende schimmels en komt vaak voor op kamerplanten. Daarnaast zijn ook roetdauw, roest, hagelschotziekte en schurft vaak voorkomende schimmels. Hopelijk ben jij ze nog niet op je planten tegengekomen! Ze zien er allemaal anders uit en hebben verschillende eigenschappen.
Roetdauw
Roetdauw wordt ook wel eens de zwartevlekkenziekte genoemd en ontstaat doordat schimmels, zoals de naam het doet vermoeden, zwarte vlekken nalaten op de bladeren, takken of stam van je kamerplant. Het lijkt een beetje op roet. Elke plant met stevige bladeren, zoals kamerplanten, mediterrane planten maar ook rozenstruiken kunnen last krijgen van de zwartevlekkenziekte.
Op zich is deze plantenziekte niet de ergste maar net zoals elke ziekte, kan het erg gevaarlijk worden als je het probleem laat escaleren. De schimmel tijdig aanpakken is dus de boodschap.
Meeldauw
Echte meeldauw daarentegen ziet er meelachtig uit: deze schimmel herken je door de witte poederlaag op de bladeren van je plant. Deze schimmel wordt ook wel de witziekte genoemd. Verwar deze schimmel niet met valse meeldauw, die voornamelijk bij druiven en tomaten voorkomt.
Echte meeldauw komt voornamelijk voor bij kalanchoë (een soort vetplant) en begonia’s. Bij meeldauw gaan de bladeren verschrompelen en op de duur afsterven.
Roest
Je raadt het al: bij roest krijgt je plant oranje, roestachtige vlekjes of verdikkingen op de bladeren. Hoe langer de schimmel op de plant zit, hoe donkerder de kleur ervan wordt. Roest wordt veroorzaakt door microscopisch kleine schimmels en haalt alle voedingsstoffen uit de bladeren waardoor je plant uitdroogt en zal afsterven. Vooral in vochtige en warme omgevingen is je plant extra vatbaar voor roest. Let dus zeker op in de zomer bij vochtig weer, controleer regelmatig of je geen roestkleurige vlekjes ziet verschijnen.
Als je roest ontdekt, betekent dit dat je kamerplant al verzwakt is. Verzorg ze dus goed en voer regelmatig een check uit – zo kan je eventuele andere ziektes op tijd opsporen en aanpakken.
Hagelschotziekte
Deze ziekte is een schimmelaandoening die gaten maakt in de bladeren van je plant. Als je er vroeg bij bent, zal je deze ziekte herkennen door de kleine roodgele stippen op de bladeren. Kan je het niet snel genoeg aanpakken, dan zullen deze stippen afsterven en gaten vormen in de bladeren. Het lijkt alsof er hagel door je plant heen geschoten werd – vandaar dus ook de naam. De getroffen bladeren vallen af, besmette vruchten worden onbruikbaar en nieuwe scheuten sterven af. Deze ziekte rukt vooral op tijdens regenachtige wintermaanden en valt je plant vervolgens aan in de lente, als er nieuwe scheuten en bladeren groeien.
Schurft
Ook schurft wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels. Als je plant last heeft van schurft, worden de randen van de bladeren eerst bruin. Daarna schuiven de bruine plekken op naar het midden van het blad. De bladeren zullen omkrullen en uitdrogen, omdat deze ziekte je plant verzwakt.
Hoe schimmels op planten bestrijden
Schimmel op de potgrond kan je gerust laten zitten, maar eens ze op je plant groeien, moet je ze zo snel mogelijk verwijderen. Zet eerst en vooral de besmette plant buiten, dat vertraagt de groei van de schimmel en zo vermijd je dat je andere planten besmet. Neem vervolgens de schimmel met een nat doekje van de bladeren en knip de aangetaste bladeren af. Heeft je plant roetdauw? Controleer dan vervolgens of je plant last heeft van kleine insecten. Deze zijn namelijk de boosdoener: blad- en schildluizen bijvoorbeeld scheiden honingdauw uit, wat de belangrijkste oorzaak is van roetdauw.
Een andere manier om schimmel te verdelgen is het gebruik van schimmelwerende middelen. Bij roest, witziekte en roetdauw kan je Fongys Ultra gebruiken. Bij roest is het extra belangrijk om de besmette bladeren te verwijderen én te verbranden. Roetdauw bestrijden doe je eenvoudig met bruine zeep van Substral Naturen.
Hoe schimmels op planten voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. De beste manier om schimmel te voorkomen, is door je planten zo gezond mogelijk te houden. Dat doe je door je planten altijd de drie fundamentele elementen toe te dienen: voldoende water, genoeg zonlicht en verse potgrond. Doe je dit allemaal, dan minimaliseer je de groeikansen van schimmels op je kamerplant.