Extraatjes voor de winterslaap
Als de temperaturen zakken en de dagen korter en donkerder worden dan heb je meestal een pak minder zin om in je tuin te werken. Maar planten, bomen en bloemen zijn net als mensen en dieren. Om te kunnen groeien en bloeien, hebben ze genoeg water en voeding nodig. Zeker voor het begin van de herfst en de winter kunnen ze wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. Het is dus aan te raden om je tuin te bemesten. Maar let op, elke soort plant heeft andere bemesting nodig.
Soorten mest
Er zijn heel wat soorten bomen, planten en bloemen. Die hebben op hun beurt ook allemaal een ander soort mest nodig. Er zijn 2 soorten meststoffen: kunstmest en organische mest. Kunstmest werkt wel sneller, maar organische meststoffen zijn een stuk beter voor je planten en je bodem.
Kunstmest
Kunstmest is een verzameling kunstmatige voedingsstoffen die direct inwerkt op de planten en hun groei versterkt. Kunstmest heeft wel veel minder lang effect dan organische mest en een overvloed kan de wortels verbranden. De groei van je planten wordt ook versneld waardoor ze vatbaarder zijn voor allerlei ziektes.
Organische mest
In tegenstelling tot kunstmest bestaat organische mest uit natuurlijke grondstoffen die van plantaardige of dierlijke oorsprong zijn. Zo bestaat er bijvoorbeeld:
- Stalmest: vooral gebruikt voor rozen en de moestuin
- Compost
- Gemengde organische mest: gebruikt voor de border en om een rijk bodemleven te ontwikkelen
- Gedroogde koemest: vooral gebruikt in siertuinen
Organische meststoffen breken in de bodem langzaamaan af tot mineralen. Zo bevorderen ze het bodemleven en de grondstructuur. Planten halen de nodige voedingsstoffen dan uit de voedzame mineralen die uiteindelijk overblijven. Het heeft namelijk geen zin om in 1 keer een overvloed aan mest te geven. Het opnamevermogen van planten is niet hoog genoeg en het overschot zal gewoon wegspoelen.
De essentie
De voedingsstoffen die planten altijd nodig hebben zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). De hoeveelheden van deze afzonderlijke stoffen in meststofmengelingen staan altijd vermeld op de verpakking. Niet alle planten hebben namelijk evenveel nodig van elke voedingsstof. Gelukkig bestaat er voor de meeste soorten planten wel een “eigen” mengeling, zoals Substral meststof voor geraniums en bloeiende planten, rozen, buxus en hortensia’s .
In het najaar zorg je over het algemeen best voor weinig stikstof, een matige hoeveelheid fosfor en vooral genoeg kalium. Denk er ook aan om al je begroeiing genoeg water te geven!
Geef je gazon ook wat aandacht
Je grasmat kan ook deugd hebben van wat extra voeding zoals Biofert Plus van Substral. Het helpt om:
- Je gazon beter te wapenen tegen ziektes
- Je gras groener te maken
- De zuurtegraad van de bodem op peil te houden
- Mosvorming tegen te gaan
- Je gras sneller te laten herstellen na extreme winteromstandigheden
- Verkleuring bij droogte tegen te gaan
Wanneer?
Je bemest het best 2 keer per jaar:
In het voorjaar
In de herfst
Vergeet ook hier niet om je grasmat regelmatig te blijven bewateren. Je gras heeft niet alleen honger, maar ook dorst!
Klaar om te bemesten
Wil je je tuin bemesten, maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen of welke mest je precies moet gebruiken? Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor handige tips of vraag raad aan onze groenexperts in een van je dichtstbijzijnde tuincentra. Zij helpen je met veel plezier verder!