Wanneer een orchidee snoeien
Orchideeën zijn prachtige kamerplanten. Met hun opvallende kleuren en speciale vormen zijn ze een echte blikvanger in jouw interieur. Als je een gezonde orchidee (geen donkerrode wortels en geen vlekken op de bladeren) in huis haalt, kan je wel vijf maanden genieten van de prachtige bloemen. Na de bloei en wanneer je dode stengels of wortels ziet, is het belangrijk dat je een orchidee snoeit. Je kamerplant blijft dan gezond en kan zo opnieuw bloeien. Maar hoe snoei je een orchidee en wat moet je doen met de wortels?
Hoe een orchidee snoeien
Met een goede snoeischaar knip je de takken terug tot boven het derde oog. Hieruit zal een nieuwe scheut groeien. Wanneer je jouw orchidee goed verzorgt, kan je jarenlang genieten van de prachtige bloemen. Heb je een vlinderorchidee (Phalaenopsis) of een bamboe-orchidee (Dendrobium)? We leggen uit hoe je verschillende soorten orchideeën moet verzorgen.
Phalaenopsis orchidee (vlinderorchidee) snoeien
De meest bekende soort is de Phalaenopsis of vlinderorchidee. De plant kenmerkt zich door haar makkelijke verzorging, lange bloeiduur en is één van weinige orchideeënsoorten die meerdere bloemtakken per jaar krijgt.
Voordat je een vlinderorchidee begint te snoeien, is het belangrijk om je snoeischaar te steriliseren. Dit kan je doen door je snoeischaar ongeveer 30 seconden in een beker met ontsmettingsalcohol te laten weken. Daarnaast is het belangrijk om de bladeren, de bloemen en de stelen van de orchidee goed te analyseren voordat je begint te snoeien. Dat kan je doen aan de hand van enkele stappen.
1. Controleer de bladeren van de orchidee
Zijn de bladeren geel, bruin, droog of slap? Dan is de plant niet gezond genoeg om te snoeien. Als de blaadjes slap hangen, betekent dit dat de plant te veel vocht krijgt. Stop daarom even met de orchidee water te geven. Een verkleurd of geel blad kan wijzen op een verkeerde temperatuur. Haal de orchidee eventueel uit het directe zonlicht. Wanneer de twee onderste bladeren geel en slap zijn, dan zijn de bladeren vermoedelijk gewoon oud.
2. Controleer de bloemen en stelen
Zie je nog bloemen? Wacht dan met snoeien totdat alle bloemen verwelkt zijn en van de plant zijn gevallen.
Als je orchidee bruine of gele stelen heeft, snoei je de stengel weg tot aan de tweede of derde knop onderaan. Daarna zullen er snel nieuwe bladstengels groeien.
3. Controleer de luchtwortels en wortels
De wortels die naast de pot van de orchidee groeien zijn luchtwortels. Dit is een teken dat de orchidee het naar zijn zin heeft. Je mag ze gewoon terug in de grond stoppen. De luchtwortels komen goed van pas als de wortels van je orchidee aan het rotten zijn. Gezonde luchtwortels knip je dus beter niet af. Verrotte wortels daarentegen zijn bruin van kleur en voelen zacht aan. Deze mag je verwijderen voor je de gezonde luchtwortels terug in de grond stopt.
Tip: De Phalaenopsis hou je best in een doorschijnende pot omdat de wortels licht nodig hebben om te kunnen groeien. Zet ze dus nooit in een donkere pot! Voor andere orchideeën kun je gerust een andere pot kiezen, deze hebben geen licht aan hun wortels nodig.
4. Geen bloemen meer en is je orchidee is gezond? Tijd om te snoeien!
Als je orchidee gezond is en alle bloemen verwelkt zijn, kan je beginnen te snoeien van zodra de takken verdord zijn. Zoek de derde bladknoop en knip de tak een centimeter boven de verdikking af om nieuwe bloei te stimuleren. Begin onderaan met tellen en knip diagonaal. Als je te dicht bij of te ver van een bladknoop snoeit, dan kan je plant moeite hebben met bloeien. Knip een oude tak dus nooit volledig af, soms groeien er weer nieuwe bloemen aan. Bij andere orchideeën zoals de Dendrobium orchidee (zie verder) mag je de verdorde stengel wel tot beneden afknippen.
Tip: Na het uitbloeien van de bloemetjes is het belangrijk om gezonde stengels even met rust laten en te kijken of er nieuwe bloemstengels op de oude stengels ontstaan. De plant heeft namelijk al heel veel energie gestoken in de bloemstengel, dan is het zonde om het zo snel weg te snoeien.
5. Laat de orchidee rusten na het snoeien
Na het snoeien is het tijd voor nieuwe bloemen. Als er binnen acht tot twaalf weken geen nieuwe bloemen ontstaan, kan het zijn dat de kamer te warm is. Laat de omgevingstemperatuur met 5°C te laten zakken totdat er terug knoppen zijn aan de stengel. Deze kunnen zich later tot bloemen ontpoppen. Zorg er wel voor dat de orchidee nog genoeg daglicht heeft. Dit kan de plant helpen om nieuwe bloemen te produceren.
Tip: Hou de orchideeën ver weg van de fruitschaal! Veel orchideeën zijn gevoelig voor ethyleenschade, die knopval of knopverdroging veroorzaken.
Jonge orchideeën snoeien
Als je orchidee vrij jong is, wil je hem aanmoedigen om grotere wortels en bloemen te laten groeien. Dit doe je best door de stengel helemaal terug te knippen tot 2,5 centimeter vanaf de basis van de plant. Naarmate de stengels dan terug groeien, zullen de wortels sterker en de bladeren en bloemen groter worden.
Het is hem bij een jonge bloem, om doen!
Orchidee dendrobium snoeien
Bij een dendrobium of bamboe-orchidee groeit een fakkel vol met stervormige bloemen uit een stevig stammetje met schubben en bladeren. De dendrobium kan in de woonkamer wel twee maanden bloeien. Na de bloei moet je, net zoals de phalaenopsis, je orchidee rust geven op een droge en koele plek.
Er zijn twee types van deze soort: de compactum en de phalaenopsishybriden. De compactumsoorten hebben vaak meerdere bulben (volgroeide scheuten) en dus ook meerdere bloemtakken met kleinere bloemen van 1 tot 7 centimeter. De phalaenopsishybriden hebben een tot twee takken met grotere bloemen vanaf 7 centimeter groot.
Het verschil tussen Phalaenopsis en Dendrobium snoeien
Bij de populaire orchidee phalaenopsis knip je na de bloei een oude tak terug tot boven het tweede of derde oog. Hieruit zal een nieuwe scheut groeien.
Bij andere soorten zoals de dendrobium, kan je de stelen meteen afknippen aangezien deze niet opnieuw uitlopen zoals bij de phalaenopsis. Je kunt ze op dezelfde manier blijven verzorgen als toen de plant in bloei stond. Bij deze soorten is het belangrijk om mest te blijven geven, aangezien ze pas opnieuw gaan bloeien als de planten groot genoeg zijn geworden.
Meer weten over orchideeën?
Wil je meer weten hoe je verschillende soorten orchideeën moet verzorgen? Kom er alles over te weten in het artikel Hoe verzorg je orchideeën?