Je eigen permacultuur moestuin creëren was nog nooit zo makkelijk
Ben je liefhebber van de moestuin en heb je groene vingers, maar heb je niet veel tijd om in je tuin bezig te zijn? Dan kun je zeker overwegen om een permacultuur moestuin aan te leggen. Bij het onderhouden van zo’n moestuin werk je samen met de natuur en leer je echt te kijken naar de tuin. Je observeert wat de natuur zelf doet en leert minder in te grijpen. Hierdoor kost het je minder moeite want je moet je niet bezighouden met lange snoeibeurten en het veelvuldig bestrijden van onkruid en ongedierte. Genieten van het prachtig groen, zonder al het zware werk? Het klinkt echt als een droom. Een droom die je vanaf nu in vervulling kunt laten gaan gewoon door deze gemakkelijke ILOVEmyGARDEN-tips te volgen. Ontdek hier uitgebreid wat een permacultuur tuin juist is en hoe je die zelf eenvoudig kunt aanleggen.
Een permacultuur moestuin laat de natuur echt schitteren
Permacultuur is afgeleid van ‘permanente agricultuur’ en is een duurzame en onderhoudsvrije manier van tuinieren. Bij een ‘normale’ moestuin moet je er elke winter voor zorgen dat de groenten -en fruitplanten die niet bestand zijn tegen de koude, afgeschermd of verpot worden en elk voorjaar moet je diezelfde tuin dan weer omspitten en beplanten. Als je een permacultuur moestuin ontwerpt, dan maak je, samen met de natuur, je eigen vruchtbare grond voor je eigen biologische groenten en fruit. Op zo’n manier kun je niet alleen genieten van overheerlijk eten, maar ook van een wondermooie tuin die maar weinig onderhoud nodig heeft.
Drie factoren zijn van cruciaal belang bij het onderhouden van een permacultuur moestuin: zon, water en wind. Je moet deze drie ecologische hoofdfactoren steeds in het oog houden en ook de impact die ze kunnen hebben op je eigen permacultuurtuin.
Leer je moestuin van binnen en van buiten kennen
Voordat je kunt beginnen met het ontwerpen van een permacultuurtuin, is het belangrijk dat je de tuin goed kent. Door te observeren, te ontdekken en te weten te komen wat je tuin nodig heeft, leer je met de tuin en de natuur samenwerken. Zo is het belangrijk om een antwoord te krijgen op vragen zoals “wat is de bodem in je tuin”, “welke weersomstandigheden zijn aanwezig”, “aan welke elementen wordt de tuin blootgesteld” en “is er veel of weinig schaduw aanwezig”. Breng ook goed in kaart welke elementen (bomen, vijver, planten, etc.) je allemaal in je tuin wil zetten. Zo krijg je een perfect overzicht van alle aspecten waar je rekening mee moet houden bij het creëren van je permacultuur moestuin.
Ontwerp je permacultuur tuin als een echte tuinier
Maar hoe begin je nu met het creëren van je eigen tuin? Wel, volgens onze professionals heb je bij het ontwerpen van een permacultuur tuin meer mogelijkheden dan bij het aanleggen van een gewone tuin. Je kunt namelijk inspelen op je eigen wensen, maar ook op die van de planten en dieren in je tuin.
Wil je graag een zonnige tuin met een schaduwrijke plek voor als het te warm wordt? Kies dan voor een fijn zonneterras met een goede schaduwplek en ook met veel mooie bloemen en prachtige planten voor de bijen en vlinders. Je kunt ook gerust een pittoreske vijver aanleggen voor kikkers en eventuele vissen, maar zorg ook dat zij kunnen genieten van de schaduw want ook zij kunnen het te warm krijgen. Om alle beestjes, zelfs diegene onder de grond, te voorzien van voldoende voeding, is het aan te raden om te kiezen voor een rijke grond die diverse grondstoffen bevat met een hoge biodiversiteit. Op die manier ontwikkel je een gezond ecosysteem.
Welke planten mogen niet ontbreken in je permacultuurtuin?
Voor de beplanting van een permacultuurtuin kies je het beste voor meerjarige plantensoorten. De gouden regel hierbij is dat je alleen inheemse plantsoorten gebruikt want die planten zijn gewoon aan ons klimaat en moeten zich dus niet of nauwelijks aanpassen aan de weersomstandigheden. Ze zijn ook beter bestand tegen ziektes en plagen en zijn ook zeer geliefd bij vogels. Natuurlijk vind je zo’n lokale planten ook veel gemakkelijker aangezien je ze in bijna elk tuincentrum aan een lage prijs kunt aankopen. Inheemse planten en bomen die absoluut niet mogen ontbreken in je permacultuur tuin zijn wilde rozen, meidoorn, lijsterbes, kogeldistel, dahlia’s en anemonen.
Je hoeft je zeker niet te beperken tot die bomen en planten. Het is vooral belangrijk dat je voor voldoende variatie in je tuin zorgt. Zowel op vlak van soorten, maar ook op vlak van hoogtes. Kies dus gerust voor kleine bomen, hogere struiken, klimplanten die zeer hoog klimmen of een mooi bloemenperkje. Is je tuin jammer genoeg niet groot? Dan nog kun je in groene laagjes werken. Plaats bijvoorbeeld hogere fruitbomen met daarvoor wat lagere struiken met lekkere en mooie bessen.
De bessen en de bloemen zijn niet alleen perfect voor jou (ze hebben namelijk een positieve impact op je humeur), maar ook voor insecten, bijen, vlinders en andere dieren. De dieren bestuiven maar al te graag je veelkleurige bloemen zoals lavendel en kamperfoelie. De vogels zullen gegarandeerd ook verzot zijn op de struiken, voornamelijk die waar heerlijke bessen aan te vinden zijn.
De bodem op de juiste manier bedekken is belangrijker dan je denkt
Het afdekken van de bodem in je permacultuur tuin is van vitaal belang en die beschermlaag of mulchlaag bestaat meestal uit organisch materiaal zoals grasmaaisel, cacaodoppen, stro, compost zonder onkruidzaad, houtsnippers en bladeren. Je kunt zeker ook Hennepstrooisel als mulchlaag gebruiken. Zorg er voor dat je voornamelijk natuurlijke producten gebruikt zoals deze meststof vervaardigd door dieren zelf. Met een mulchlaag van een paar centimeter zorg je niet alleen voor een betere en diverse bodemstructuur, maar voorkom je ook onkruid en uitdroging. Ook bij regenbuien zal de grond niet dicht slaan en vorst dringt dankzij een mulchlaag ook minder snel de grond in.
Hoe behoud je de biodiversiteit?
Met permacultuur ontwikkel je systemen die zichzelf in stand houden. Je bootst zoveel mogelijk het natuurlijk ecosysteem van je omgeving en tuin na. Je maakt namelijk geen gebruik van onkruidbestrijders, kunstmest en geïmporteerde grond en je zorgt voor een hoge biodiversiteit in je tuin.
Een permacultuur groentetuin houden lukt ook zeker en vast
Je kunt zelf ook een permacultuur in je moestuin creëren en het is daarbij belangrijk om rekening te houden met de verschillende seizoenen en de hoeveelheid groenten en fruit die je plant. Je wil namelijk niet te maken krijgen met een te grote hoeveelheid aan kroppen sla in de zomer en maar een klein aantal groenten in de winter. Je hoeft de grond in de permacultuur moestuin niet om te spitten, zelfs niet als je zelfgemaakte compost gebruikt. Anders verstoor je namelijk de natuurlijke omgeving van al die organismen die onder de grond leven.
Word een met de natuur en zorg voor je smakelijke biologische groenten
Ja, je hebt het ongetwijfeld al gemerkt. Als je een permacultuur tuin gaat aanleggen, dan word je nog meer een met de natuur en werk je samen met de natuur om overheerlijk biologisch eten te kweken. Wij zijn alvast fan van zo’n leuke, aangename en eenvoudige tuin en we zijn er zeker van dat je ook van een permacultuur moestuin zult houden.