Zelfs hartje winter zijn er nog een paar dappere planten die bloeien en de donkere dagen opfleuren met geur en kleur. Heb je liever grote struiken of kleinere bloembollen in je wintertuin? We geven je graag een aantal mooie voorbeelden van winterbloeiende planten die in elke tuin passen.
Winterbloeiende struiken
Viburnum x bodnantense (Sneeuwbal)
Het groene blad van deze bladverliezende heester kleurt in de herfst naar warme oranje en rode tinten voor ze haar blad verliest. Op de kale takken vormen zich daarna in de winter trossen kleine, roze, zoet geurende bloemen.
Viburnum x bodnantense groeit in de meeste bodemsoorten, in de zon en in de halfschaduw. Snoei de sneeuwbal in het voorjaar na de bloei, door van elke vijf oude taken er steeds één weg te knippen tot op de grond. Hiermee stimuleer je de groei.
Hamamelis (Toverhazelaar)
Deze bladverliezende heester kan vrij groot worden en is daarmee geschikt voor grote tuinen. De struik bloeit vanaf het midden van de winter met trossen gele, oranje of rode bloemen die eruitzien als gekrulde reepjes gekonfijte schil. De bloemen bloeien op kale takken. Ze hebben een zoete geur die op hun best is op stille, frisse dagen. De Hamamelis ziet er ook in de herfst geweldig uit als de bladeren prachtig oranje en rood verkleuren.
Toverhazelaars geven de voorkeur aan een vruchtbare, neutrale of zure grond in de zon of halfschaduw. Ze hebben minimale snoei nodig, maar verwijder als het nodig is in het voorjaar wel de dode of verwilderde takken. Haal dan ook eventuele uitlopers weg die aan de basis van de plant groeien.
Sarcococca confusa (Vleesbes)
Deze bescheiden groenblijvende struik krijgt in de late winter kleine witte bloemen. De bloemtrossen zelf zijn niet zo opvallend, maar de zoete geur van de bloemen trekt altijd de aandacht.
Sarcococca staat het liefst in de schaduw, en als de plant eenmaal goed geworteld is mag dit ook droge schaduw zijn. Snoei lichtjes in het voorjaar om de vorm te behouden.
Lonicera x purpusii ‘Winter Beauty’ (Struikkamperfoelie)
Een andere bladverliezende heester, de struikkamperfoelie, heeft de neiging om het grootste deel van het jaar naar de achtergrond te verdwijnen. Tot midden in de winter delicate, roomwitte bloemtrossen verschijnen met een heerlijke geur die dikwijls al van een paar meter afstand te ruiken is.
Plant de Lonicera x purpusii ‘Winter Beauty’ in een humusrijke, goed doorlatende grond in de zon of halfschaduw. Snoei gevestigde planten in het voorjaar na de bloei. Knip hierbij de bloemrijke scheuten terug tot de lagere sterke nieuwe scheuten. Knip ook één op de vijf oude stelen weg tot aan de basis.
Chimonanthus praecox (Winterzoet)
Deze bladverliezende heester heeft een heel toepasselijke naam. De struik bloeit van midden tot de late winter, met trossen hangende room-gele bloemen met een paars hart en een sensationele zoete geur. Plaats de heester tegen een zonnige muur of direct naast je deur, zodat je altijd als je langsloopt kunt genieten van de heerlijke geur.
Plaats de plant in de volle zon, in vruchtbare, goed waterdoorlatende grond. Je hoeft de Chimonanthus praecox niet dikwijls te snoeien. Verwijder in het late voorjaar wel de dode, beschadigde of verwilderde takken.
Mahonia x media (Mahoniestruik)
De Mahoniestruik is een sterke, groenblijvende struik met dik, stekelig blad en heldere gele bloemkaarsen midden in de winter, gevolgd door zwarte bessen in het voorjaar en de zomer. Ze groeit goed in de schaduw en heeft een voorkeur voor een vochtige, goed waterdoorlatende bodem. Vogels zijn dol op de bessen.
Snoei de Mahonia x media in het voorjaar door weg te knippen wat nodig is, om de plant op de gewenste grootte te houden. Snoei ook één op de drie oude takken weg om nieuwe groei te stimuleren.
Winterbloeiende klimplanten
Jasminum nudiflorum (Winterjasmijn)
De Winterjasmijn is een struikachtige klimmer met in de winter heldergele bloemen op kale takken. Ze groeit goed in de zon of in de halfschaduw in een vruchtbare, goed waterdoorlatende grond. Leid de klimmer over een boog of tegen een muur en snoei de Jasminum nudiflorum na de bloei. Knip hierbij alle bloemrijke takken terug naar twee knoppen van de hoofdtakken.
Clematis cirrhosa var. purpurascens ‘Freckles’ (Bosrank)
Clematis ‘Freckles’ is een groenblijvende, winterbloeiende clematis met hangende, roomwitte bloemen die van binnen rood en gespikkeld zijn. Om het beste uit deze clematis te halen, begeleid je de klimplant over een boog of pergola, zodat je van onderaf kunt genieten van de bloemen.
Clematis ‘Freckles’ houdt van een zonnige standplaats, en net als alle andere clematis-soorten staat ze graag met de wortels in de schaduw. Knip de clematis na de bloei terug om de plant op de gewenste grootte te houden en bedek in het voorjaar de bodem rondom de klimmer met organisch materiaal om de wortels te beschermen.
Winterbloeiende vaste planten
Helleborus (Kerstroos/ Nieskruid)
Helleborus is één van de best bloeiende planten voor wintertuinen, met haar prachtige roze, rode, witte of paarse knikkende bloemen, die prachtig contrasteren tegen de donkergroene bladeren. Helleborus niger (kerstroos) bloeit vanaf half december, gevolgd door de Helleborus x hybridus soorten in de late winter en het vroege voorjaar.
Alle Helleborus soorten houden van een schaduwrijke plek in de tuin. Knip het oude blad weg in de late herfst om de bloemen beter te kunnen zien. Dit vermindert ook het risico op verspreiding van ziektes zoals de zwarte bladvlekkenziekte. Haal na de bloei de uitgebloeide bloemen weg.
Winterbloeiende bolbloemen
Cyclamen coum and Cyclamen hederifolium (Cyclaam of Alpenviooltje en Napolitaanse Cyclaam)
Met hun mooi gevormde roze of witte bloembladen en gemarmerde bladeren zijn cyclamen heel populaire, winterbloeiende planten. Cyclamen coum en Cyclamen hederifolium zien er bedrieglijk kwetsbaar uit maar zijn beide zeer winterhard. Ze doen het goed als ze buiten op schaduwrijke plekken worden geplant. Cyclaam hederifolium bloeit als eerste en verschijnt in de late herfst, terwijl Cyclamen coum bloeit vanaf het midden winter tot het vroege voorjaar.
Cyclamen kunnen het beste 'in het groen' worden geplant, dat wil zeggen net nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Maar je kunt ze ook in de herfst of lente als knol planten. Plant de knollen 3-5 cm diep in humusrijke, goed waterdoorlatende grond in de schaduw.
Galanthus nivalis (Sneeuwklokje)
Een van de eerst planten die het nieuwe groeiseizoen aankondigen is het sneeuwklokje. Ze laten zich vaak al in de late winter zien en kondigen de lente aan. Plant ze in de schaduw van bladverliezende bomen, zodat ze in het voorjaar de zonnestralen tussen de kale taken door kunnen vangen en in de zomer profijt hebben van de schaduw van de bomen. Sneeuwklokjes slaan het beste aan als ze ‘in het groen’ geplant worden.
Plant dit jaar enkele van deze prachtige winterbloeiende planten in je tuin voor een winter vol fantastische geuren en kleuren. Geniet ervan!