Hoe en wanneer plant je sieruien of alliums?
Bij sieruien denken we meestal meteen aan mooie paarse bloemhoofden op een lange steel, die op het einde van de lente en in het begin van de zomer prachtig staan te wiegen in de bloembedden. Er zijn echter heel wat soorten sieruien. Je hebt er in wit, roze, blauw en geel, sierlook die aan vuurwerk doet denken en zelfs exemplaren die eruit zien als verwarde dreadlocks!
Allium soorten
- Allium ‘Globemaster’: de grote ronde bloemhoofden hebben een diameter van bijna 15 cm en staan op een steel van ongeveer 80 cm.
- Allium giganteum: zoals de naam als doet vermoeden, is deze sierui een echte reus die een hoogte kan bereiken van 1,80 m.
- Allium stipitatum ‘Mount Everest’: een witte sierui met compact bloemhoofd op een stengel van 1,2 m.
- Allium ‘Silver Spring’: helemaal bovenaan de 75 cm hoge steel staan kleine witte bloemetjes met een violet hart.
- Allium ‘Millenium’: een compacte variëteit (35 cm hoog) die ideaal is als potplant. De korte stengel draagt roze bloemhoofden van halfweg tot eind de zomer.
- Allium christophii: de bloemhoofden kunnen een diameter halen van wel 20 cm en lijken wel een explosie van kleine, violetroze bloemetjes. Hoogte: 60 cm.
- Allium schubertii: de bolvorm van deze sierui haalt een doorsnede tot 30 cm. De roze bloemetjes staan op fijne stengels en doen aan vuurwerk denken. Hoogte: 50 cm.
- Allium ‘Dready’: bijzondere sierui met heel originele bloemen in de vorm van verwarde groene krullen die geleidelijk aan rood worden. Bereikt een hoogte van 40 cm.
- Allium sphaerocephalon: deze soort bloeit laat (eind van de zomer). Op de lange stengels staan roodpaarse bloemen. Hoogte: 90 cm.
- Allium caeruleum: deze soort draagt felblauwe bloemen op een stengel van 60 cm.
Wat heb je nodig om sieruien te planten?
Voor sieruien in topvorm heb je het volgende nodig:
- Bloembollen
- Osmocote-potgrond
- Universele meststof
- Klei- of hydrokorrels
- Diepe potten (als je de sierui in potten wilt zetten)
- Plantschep
- Gieter
Wanneer plant je sieruien?
Plant de alliums bij voorkeur tussen halfweg september en eind oktober, net als bollen van lentebloeiers zoals narcissen en tulpen. Bollen van sierui kunnen tegen een stootje en verdragen moeiteloos de winterkoude, zolang je ze in een goed gedraineerde bodem plant.
De meeste soorten alliums bloeien op het einde van de lente en het begin van de zomer. Er zijn wel enkele uitzonderingen, zoals kogellook (Allium sphaerocephalon). Die soort bloeit op het einde van de zomer.
Waar plant je sieruien het best?
De meeste sieruien doen het goed in de zon, in een goed gedraineerde bodem. Plant de hoogste soorten op een beschermd plekje, zodat de stengels niet te veel hinder ondervinden als het hard waait. In tuinen met meer schaduw kun je Allium moly planten. Deze soort met gele bloemen verkiest net als bieslook een plekje in de halfschaduw.
Grote sieruien zorgen voor een prachtig schouwspel in bloembedden, verspreid als aandachtstrekkers of in grote kleurvlakken. Met zijn paarsrode bloemen op het einde van de zomer oogt deze bloem prachtig tussen grasachtigen in een wat wilder bloembed.
Sieruien hebben een groot aantal smalle en lange blaadjes die verwelken als de bloemen eraan komen. Het is dan ook een goed idee om de verlepte bladeren wat te verbergen met planten die minder hoog uitgroeien.
Sieruien planten
Vermijd om de bollen te planten in grond die te koud of te vochtig is. Dan kunnen ze immers gaan rotten.
- Bodem uitdiepen en onkruidvrij maken. Heb je zware grond? Maak dan gebruik van goede potgrond, maar vermijd mest, want dat kan de zuurtegraad van de grond beïnvloeden. En alliums hebben liever een neutrale pH.
- Graaf een gat dat ongeveer vier keer zo diep is als de grootte van de bol.
- Gebruik 5 bollen per gat en richt de wortels naar onderen.
- Vul het gat en druk de aarde licht aan.
Je kunt bollen van sieruien ook planten in diepe potten met Osmocote-potgrond van Substral, wat compost of bodemverbeteraar en Substral-hydrokorrels onderaan om de drainage te verzekeren. Zorg ervoor dat je de bollen met de kop naar boven en de wortels naar onder plant. Bedek met potgrond tot een 5 cm onder de rand van de pot en geef goed water.
Tips voor de verzorging van alliums
- Alliums in de volle grond hoef je gewoonlijk geen water te geven.
- Sieruien in een pot hebben regelmatig water nodig in de lente. Niet te veel, anders kunnen de bollen gaan rotten.
- Voeg een universele meststof toe als de planten bloeien om ervoor te zorgen dat de bollen voor het volgende jaar goed groeien.
- Verwijder dode bladeren.
- Ook na de bloei zien de gedroogde bloemhoofden er geweldig uit. Haast je dus niet om de verwelkte bloemen af te knippen.
- Zet je potten in de winter op een plek die beschermd is tegen de regen, bijvoorbeeld tegen je gevel of in een serre. Plaats ze ook op een verhoog, zodat de onderkant niet in water komt te staan. Als je wilt vermijden dat eekhoorns de bollen uitgraven, kun je ze afdekken met een net.
Sieruien zijn ook ideaal als snijbloem: in een boeket vrolijken ze je interieur wekenlang op.
Sieruien opkweken uit broedbolletjes
Heel wat alliumsoorten produceren broedbolletjes, kleine bloembollen die vasthangen aan de hoofdbol. Je kunt ze makkelijk losmaken van de hoofdbol en uitplanten in een pot of in de vollegrond. Het duurt echter enkele jaren voor broedbolletjes voldoende groot zijn om bloemen te dragen.
Om na te gaan of je broedbolletjes hebt, wacht je tot de sierui uitgebloeid is. Daarna haal je hem voorzichtig met een schop uit de aarde om te kijken. Verwijder de broedbolletjes en plaats de bol terug.
Vijanden van sieruien?
Huisjes- en naaktslakken
Bescherm jonge bladeren tegen huisjes- en naaktslakken door stukjes eierschaal rond de planten te strooien of koperdraad rond je potten te spannen maar het makkelijkste is slakkenbarrière die je kant-en-klaar kunt kopen. Je kunt ook een bierval gebruiken of diervriendelijke korrels.