Bamboe kiezen, planten en verzorgen
Ben je op zoek naar winterharde en wintergroene exotische planten voor op je terras die weinig onderhoud vragen? Dan is bamboe de perfecte plant. Fargesia is een van de bekendste bamboesoorten voor buiten die polvormig groeit en niet woekert. Je hebt dus geen uitlopers. Daarnaast is een bamboe geschikt als kamerplant. Welke soorten bamboes zijn geschikt als kamerplant?
Bamboesoorten voor in de tuin of op het terras
Een wintergroene bamboe op het terras of in de tuin is ideaal om inkijk te beperken en tegelijk een exotische sfeer te creëren. In tegenstelling tot hagen, sluit je met hoge bamboes je tuin niet helemaal af en blijf je jouw eigen uitzicht (deels) behouden. In de zomer zorgt het ook verkoeling en schaduw.
1. Niet-woekerende bamboe in de tuin
Bij het aankopen van een bamboe heb je keuze tussen woekerende en de nieuwe niet-woekerende bamboesoorten (Latijnse naam: Fargesia). Woekerende bamboesoorten hebben ondergrondse worteluitlopers (rhizomen). Om schade te voorkomen aan verhardingen en vijverfolies, kan je rhizoombarrieres of wortelremmers aankopen. Fargesia’s daarentegen hebben geen worteluitlopers.
De kleinste bamboes worden maximaal 80 centimeter groot, de grote soorten kunnen ongeveer 10 meter hoog worden. Genoeg keuze dus om je tuin exotisch te maken.
Enkele (woekerende) soorten bamboes die je kan gebruiken als bodembedekker:
- Pleioblastus fortunei 'Variegatus' (50-70 cm): Opvallend waaiervormig gerangschikte bladeren met een wit-groene bladtekening.
- Indocalamus tesselatus (1-1,5 m): Mooie wintergroene bamboe voor gebruik langs een pad of vijverrand. Bamboe met hele lange bladeren (60 x 100 cm).
- Pleioblastus viridi-striatus Auricoma (40-60cm): Een prachtige decoratieve bamboe. De nieuwe bladeren hebben een fluoriserende geelgroene kleur dat later verandert naar bananengeel met fijne groene lijnen. Nog later in het seizoen kleurt het blad door naar gemengde groentinten.
Let op: Bovenstaande bodembedekkers produceren rhizomen en zullen de plantvak snel bedekken. Gebruik dus zeker een wortelbarrière.
Wist je dat?
De bodembedekkende soorten zoals Pleioblastus worden vaak verward met siergrassen. Het verschil van Pleioblastus en siergrassen is dat siergrassen vanuit de grond opschieten, terwijl de bamboe steeds een steel of stammetje heeft.
Grote bamboesoorten, zoals de Phyllostachys, passen niet in elke tuin. Het is beter om een soort zoals de Fargesia aan te schaffen, die niet groter wordt dan 3 meter.
2. Niet-woekerende bamboe in een pot of bak op het terras
Zoek je bamboe voor op je terras? Dan is de niet-woekerende bamboe of Fargesia het meest geschikt om in een bak te houden. De bamboesoort maakt geen worteluitlopers. Fargesia’s zijn sterke, winterharde en wintergroene planten met een hoge sierwaarde. Ze doen het goed in de volle zon maar ook in de schaduw. Bovendien zijn ze erg goed te snoeien en kan je ze gemakkelijk op de gewenste hoogte houden.
Tip: Een bamboehaag kan je creëren met een doorlopende bak. De planten groeien na een tijdje namelijk naar elkaar toe. Kies je voor losse potten, dan laat je best voldoende plek tussen de planten.
Deze bekende soorten Fargesia’s die geschikt zijn voor je tuin en terras:
- De Fargesia robusta campbell heeft mooie rechtopstaande groengele stengels met grote groene, puntige bladeren. De plant kan 4 tot 5 meter hoog worden zonder snoei waardoor je dus voldoende privacy hebt.
- De Fargesia rufa is een van de sterkste Fargesia’s. Deze soort is goed voor buiten en is erg decoratief, met lichtgroene bladeren op stengeltjes (halmen) die van roodbruin naar strokleur verkleuren. Het is een compacte en bossige groeier. De plant kan 2 tot 3 meter hoog worden en de halmdikte van anderhalf tot 2 centimeter. De rufa is wintergroen en winterhard en is ideaal om in een pot of plantenbak te planten.
Let op: Houd er rekening mee dat de rufa heel breed kan worden en sterk kan overhangen.
- De Fargesia jiuzhaigou of rode bamboe/red panda is met zijn rood-paarsachtige (eerst groen en geeloranje) stengels en groene bladeren heel decoratief in je tuin als haag. De roodverkleuring treedt het sterkst op in de zon in het voorjaar, je plant blijft dus niet het hele jaar door rood. Daarnaast groeit de rode bamboe snel en kan hij een hoogte bereiken van 2 tot 3 meter, afhankelijk van hoe vaak je de plant snoeit.
Bamboe soorten voor binnen
Bamboe geeft je interieur een oosterse en exotische uitstraling. Bij de naam bamboe denk je meteen aan lange groene stengels, maar veel bamboesoorten zien er heel anders uit. Voor een bamboe als kuipplant binnen, wordt het aanbevolen om een niet-woekerende schaduwminnende soort te kiezen die niet hoger wordt dan 3 meter. Binnen heb je namelijk minder licht dan buiten, met uitzondering van wintertuinen en serres. Deze vier bekende bamboesoorten kan je als kamerplant gebruiken:
- De kamerbamboe of Pogonatherum is een kleine groene en bossige tropische kamerplant. De plant kan 20 tot 30 centimeter hoog worden. Hij is ook wel bekend als bonsai-bamboe.
- De Bambusa Vulgare is een bamboesoort die vaak wordt gekozen als kamerplant. De bambusa is ideaal voor gezinnen met huisdieren omdat de plant heel diervriendelijk is. De bambusa heeft een goudgele gladde stam waaraan smalle langwerpige en glanzende groene bladeren uit goudgele stengels groeien. De bamboe wordt in een pot niet hoger dan 2 meter.
- De Geluksbamboe (lucky bamboo) of Dracaena sanderiana lijkt op een echte bamboe maar komt eigenlijk van de aspergefamilie. De geluksbamboe heeft niet veel licht nodig en kan goed tegen vocht. Ideaal voor in een badkamer dus! In tegenstelling tot een echte bamboe groeit de geluksbamboe zeer langzaam, ongeveer 10 centimeter per jaar. De stengels worden meestal verkocht wanneer ze tussen 10 en 100 centimeter lang zijn.
- De Fargesia Rufa is decoratief en ook ideaal voor binnen in een pot.
Wanneer bamboe planten
Bamboes kunnen vanaf eind februari/begin maart tot en met september geplant worden. Buiten mag het niet vriezen en het mag ook niet te droog zijn. Bamboes houden namelijk niet van droogte. Zet je bamboe op een plek waar de grond niet te vochtig wordt, anders gaan de wortels rotten.
Geef na de aanplant de bamboe regelmatig water want de wortels van de kluit hebben tijd nodig om in de grond te groeien.
Bamboe verzorging en bemesting
De beste standplaats binnen
Heb je een bamboe als kamerplant? Zorg dan dat de bamboe op een lichte plaats staat. De plant is een grote fan van zonlicht. Te weinig licht kan leiden tot bladval. In de winter kan de bamboe dus bij het raam staan, in de zomer staat hij het liefst op een plekje bij het raam op het westen of oosten.
Bamboe water geven en luchtvochtigheid
Vrijwel alle bamboes kunnen in de schaduw, maar houden absoluut niet van droogte. Bij droogte verliezen bamboes snel hun blad. Geef ze dus in periodes van droogte meer water en houd de grond vochtig. Voor een bamboe is het geven van water vooral belangrijk in het eerste halfjaar. De grond mag nooit te nat zijn, anders kan er wortelrot ontstaan. Wees voorzichtig met het water geven bij bamboes in klei- en leemgrond. Bij Fargesia-soorten kan je meteen zien wanneer ze meer water nodig hebben, de bladeren gaan namelijk meteen krullen. Andere bamboesoorten vertonen vaak geel blad bij uitdroging.
Bamboes houden van vochtige lucht. Je kan je bamboe sproeibeurten en een luchtbevochtiger gebruiken.
Ben je op zoek naar bamboe die de hele dag in de volle zon kan staan? Dan zijn deze soorten goede keuzes:
- Phyllostachys aureosulcata ‘Aureocaulis’ en ‘Spectabilis’ (een woekerende bamboesoort)
- Fargesia jiuzhaigou (rode bamboe)
- Fargesia Rufa
- Fargesia robusta variëteiten
Bamboe snoeien
Bamboes groeien heel snel en moeten dus gesnoeid worden. Zo houd je de plant in vorm en wordt hij compacter. Door te snoeien, stimuleer je meteen ook de vorming van jonge scheuten. Nieuwe scheuten verschijnen vanuit de wortels, omdat bamboe geen reserveknoppen op de stengels heeft. Een afgeknipte stengel zal dus niet meer opnieuw uitlopen.
Wanneer moet je snoeien?
- Bij vorstschade: Zijn de stengels van je bamboe beschadigd door de vorst? Verwijder dan de beschadigde stengels helemaal na de winter (tussen april en juni).
- Je ziet oude en lelijke halmen: De halmen kan je wegsnoeien in april en mei en tussen oktober en januari.
- Uitdunnen: Het uitdunnen van bamboe doe je het beste in de zomer (juli), nadat de nieuwe halmen (stengels) volgroeid zijn. Knip de oudste, beschadigde en dunnere stengels tot net boven de grond af.
- Bamboe inkorten: Als je bamboe te hoog is, kan je de bamboe inkorten in de maanden augustus of september. De meeste groei is dan namelijk voorbij.
Tip: Wil je de groei stimuleren, snoei dan alleen in de zomer of van oktober tot januari. De aanmaak van jonge scheuten ligt dan stil en de nieuwe scheuten zijn voldoende uitgehard om ze niet teveel schade toe te brengen.
Bemesting
Bamboes groeien heel snel en terwijl ze groeien zullen ze de potgrond van voedingstoffen onttrekken. Ze hebben dus snel weer essentiële voedingstoffen nodig. Ga voor een meststof die een hoog stikstofgehalte, maar een langzame werking heeft. Je kan de bamboe twee keer per jaar bemesten: van maart tot en met juni en van juli tot en met oktober. Zo kan jouw bamboeplant blijven groeien en in topvorm blijven. Volg altijd de instructies op de verpakking. Te veel meststoffen geven is nutteloos, planten nemen niet meer op dan nodig.
Tip: Bamboe is een plant die gemakkelijk aan alles grondsoorten kan aanpassen, maar het is altijd verstandig om bij het plaatsen stikstofrijke compost te gebruiken. De wortels zetten zich dan het beste.
Heb je nog meststoffen nodig voor je bamboe? Hou je bamboe dan in topvorm met onze Substral Universele Meststof of Substral Naturen Universele Tuinmest.
Wil je meer weten over terrasplanten? Bekijk dan zeker onze artikel “Terrasplanten: van pot tot plant” voor interessante tips!