Bananenplanten planten en verzorgen
Wil je een elegante plant die ook een tropische sfeer in je huis brengt? Dan is de Musa bananenplant, of Musa dwarf cavendish, met haar grote bladeren een echte must. Het is belangrijk dat je weet hoe je een Musa moet verzorgen, een tropische kamerplant heeft namelijk veel water en zon nodig. De Musa dien je daarnaast regelmatig te sproeien, zo hou je hem in topvorm.
Wat heb je nodig om een bananenplant te kweken?
Een bananenplant kweken is niet moeilijk: alles staat en valt met een goede verzorging. Alleen als je Musa bananenplant in topvorm is, kan ze een stekje gaan maken. We adviseren om je dwergbanaan binnenshuis te kweken. Zorg dus dat je bananenplant een goede standplaats heeft met veel warmte en minimaal vijf uur zonlicht per dag. Veel water geven is belangrijk en daarnaast moet de plant genoeg ruimte hebben in de pot.
Wanneer je een scheutje begint te zien langs te stam, kan je beginnen stekken. Snij de uitlopers voorzichtig weg met een keukenmesje. Wacht wel af totdat het scheutje ongeveer twee derde van de grootte van de moederplant heeft of minimaal een viertal blaadjes heeft en de wortels voldoende gevormd zijn. De wortels moeten namelijk sterk genoeg zijn om te overleven. Gebruik eventueel wat stekpoeder op de wortels.
Plaats het stekje vervolgens in lichtvochtige en luchtige potgrond. Zorg ervoor dat het blad boven de grond blijft. Een lichtvochtige omgeving is een must voor het stekken van de bananenplant, je zet het stekje dus best niet in de buurt van een kachel of andere verwarmingsbron. Om de luchtvochtigheid te verhogen, kan je een plastic zak over het stekje.
De bananenplant is een plant die snel wortelt en dus snel uitloopt. Na drie weken zie je waarschijnlijk al resultaat!
Zet je een bananenplant binnen of buiten?
De meeste bananenplanten zijn niet winterhard en zijn dus niet geschikt voor buiten. Een bananensoort die wel winterhard is en dus buiten wel kan overleven is de Musa basjoo.
Musa bananenplant in de zomer buiten
In de zomer kan je de Musa dwarf cavendish wel buiten plaatsen. Hou er rekening mee dat de temperatuur boven 12 graden moet blijven. De Musa is namelijk dol op een zomerse regenbui, maar heeft bescherming nodig tegen de wind. Bij teveel wind scheuren de grote bladeren gemakkelijk, waardoor de plant een slordig uiterlijk krijgt. Plaats de bananenplant ook niet direct in de middagzon. De Musa kan hierdoor verbranden.
Hoe verzorg je en onderhoud je een bananenplant?
Musa bananenplant water geven en sproeien
Geef de plant in de zomer dubbel zoveel water als in de winter. De grote bladeren verdampen namelijk veel vocht. Voordat je de plant water geeft, controleer je altijd even diep in de grond met je vinger. Als de grond vochtig aanvoelt, kan je nog even wachten met water geven. Het is belangrijk dat de bananenplant niet met de wortels in het water staat, anders gaan ze rotten.
De bananenplant is een tropische plant en houdt dus van een vochtige omgeving. Besproei de bovenkant en onderkant van de blanderen minimaal twee keer per week met een plantenspuit - het liefst met regenwater. Regenwater is rijk aan mineralen en bevat, in tegenstelling tot kraanwater, geen kalk. Door te sproeien met water verwijder je daarnaast niet alleen stof, maar ook ongedierte.
Plantenvoeding
Een bananenplant groeit heel snel en kan dus wat extra voeding gebruiken om in topvorm te blijven. Vooral in de zomermaanden, want dan groeit de plant het meest. In de herfst- en wintermaanden is de plant meer in rust en dan zijn extra voedingsstoffen niet echt nodig.
Universele plantenvoeding is voldoende voor een bananenplant. Vergeet zeker niet om de verpakking te bekijken voor je bemest, zodat je de bananenplant de juiste dosering geeft. Door te veel voeding kan de grond een te hoge zuurtegraad krijgen en zullen de wortels minder goed water opnemen. De plant kan hierdoor afsterven.
Licht en warmte in de woonkamer
Zoals eerder beschreven, heeft een bananenplant veel zonlicht nodig om te groeien: minimaal vijf uur direct zonlicht per dag. Let op: als je de bananenplant net hebt gekocht. Omdat een bananenplant vaak onder gefilterd licht wordt gekweekt, moet de plant eerst wennen aan direct zonlicht. Plaats de plant daarom eerst ongeveer twee meter van een raam op het zuiden. Zo zullen de bladeren niet zullen verbranden. Zorg dat de minimale temperatuur overdag 14°C is en ’s nachts 10°C.
Een Musa bananenplant snoeien
De Musa bananenplant hoef je niet te snoeien. Alleen als je de verdorde bladeren niet mooi vindt, kan je deze wegknippen. Knip het blad vijf centimeter van de stam af. Er zal vervolgens snel een nieuw blad groeien.
Een bananenplant kan naast de stam kleine bananenplanten aanmaken. Omdat de nieuwe plantjes veel water en voeding van de grond nemen, wordt de moederplant zwakker. Om de moederplant te redden, kan je dus het beste de kleine bananenplantjes verwijderen of stekken zoals eerder beschreven.
Belangrijk: snoei altijd met schoon en scherp snoeimateriaal!
Bananenplant verzorgen in de winter
In de winter heeft de Musa bananenplant minder water nodig dan in de zomer, maar de grond moet altijd licht vochtig zijn. Zorg dat ook de lucht in de kamer vochtig genoeg is door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger te gebruiken of een bakje water op de verwarming te zetten. In de winter, als de verwarming aanstaat, kan de plant namelijk veel vocht verliezen. Droogte kan zorgen voor ongedierte zoals spint. Dit bestrijd je best zo snel mogelijk. Pas tijdens de winter de bemesting aan.
Hoe oud kan een Musa bananenplant worden?
De Musa dwarf cavendish kan zo'n vier tot vijf jaar oud worden en meer dan drie meter hoog worden. Voor een kamerplant is dit niet zo oud. Als je plant gezond is, zullen er rond die leeftijd nieuwe scheuten en wortels aan de voet van de moederplant verschijnen. Zo kan je een nieuwe bananenplant kweken.
Plagen en ziekten bij bananenplanten
Spint en wolluis
De Musa heeft niet vaak last van ongedierte, maar als de lucht te droog is kan de bananenplant last krijgen van spint. Spint is een plaag van mijten op je plant. Je kan spint herkennen aan heel fijne “spinnenwebben” in je plant. Hoe langer de spint in je plant zit, hoe dikker het spinsel. Daarnaast zie je hele kleine bruine of gele puntjes bovenop het blad. Dit kan je bestrijden door de de aangetaste bladeren en oude potgrond meteen te verwijderen. Houd daarnaast de lucht vochtig en besproei je plant minstens een keer per week met een plantenspuit, liefst met regenwater. Je plant in een koudere omgeving van ongeveer 12 tot 14 graden zetten, kan ook helpen. Spint heeft namelijk een hekel aan vocht en kou. Isoleer je bananenplant van zodra je spint opmerkt, het kan zich heel snel verspreiden.
Ook hardnekkig wolluis kan jouw plant het leven zuur maken. Vooral planten die in de tocht staan, zijn door de overmatige luchtstroom extra gevoelig voor wolluis. Wolluis is tussen de drie en zes milimeter groot en is bedekt met een witte melige afscheiding bestaande uit onder andere wasdraden. Wolluis kan, in tegenstelling tot spint, heel goed tegen de kou. Probeer met een watje en met wat spiritus wolluis van de bladeren te verwijderen.
Spint en wolluis snel bestrijden? Dat kan door middel van gebruiksklare biologische insecticide.
Rotte plekken aan de stam
Vind je rotte plekken aan de stam? Dan heb je jouw bananenplant te veel water gegeven. Controleer dit door met je vinger diep in de aarde te steken en te kijken of er water onderaan in de pot staat. Voelt het erg nat, dan is er een grote kans dat de wortels aan het rotten zijn. Verhoog de temperatuur in de kamer en zorg voor een betere drainage in de pot. Hydrokorrels kunnen hierbij de oplossing bieden.
Verkleurde bladeren
Het is normaal dat de bladeren van je bananenplant bruine randen krijgen. Het blad van de banaan is nooit helemaal gaaf. Ruwe en ingesneden randen zijn eigen aan bananenbladeren. Aan de bovenkant zullen er namelijk nieuwe bladeren vormen, de onderste bladeren zullen uiteindelijk afsterven. De afgestorven bladeren kan je afknippen op zo’n vijf centimeter van de steel. Beginnen de bovenste bladeren ook snel bruin te worden? Dan is er een probleem. Wanneer de bladeren van je bananenplant bruin worden, betekent het dat de plant te veel licht en de verkeerde hoeveelheid water krijgt. Controleer of de grond te droog of te nat is en verplaats de plant.
Heeft je bananenplant last van gele bladeren? Probeer je plant meer voeding te geven. Ook dit kan een teken zijn dat je plant te veel licht krijgt. Controleer opnieuw de grond met je vingers en zet de plant verder weg van het raam.
Bananenplant verpotten
Heb je net een bananenplant gekocht? Verpot de plant meteen in een pot die minimaal 20% groter is dan de kweekpot. Je zal merken dat de bananenplant heel snel gaat groeien, de kans is groot dat je binnen de kortste keren weer een nieuwe pot nodig hebt.
Probeer je plant jaarlijks te verpotten. Doe dit bij voorkeur in de lente, zodat beschadigde wortels zich sneller kunnen herstellen. Je kan normale universele potgrond of de premium potgrond met Osmocote® gebruiken. Met hydrokorrels onderin de pot kan je voorkomen dat de wortels van de plant in het water staan.
Heb je de smaak én groene vingers helemaal te pakken? Ga aan de slag met het kweken van groenten en fruit. Leuke aanraders voor in je eerste moestuin: aardbeien en gemakkelijke groenten!