Chinees lantaarnplantje stekken en verzorgen
Het Chinees lantaarnplantje of Ceropegia woodii is een romantische sierlijke hangplant dat in elk interieur past. De plant is ook bekend als “string of hearts”. De plant heeft namelijk lange ranken met hartvormige, zilver gegraveerde blaadjes en zeer dunne stelen. Het Chinees lantaarnplaatje groeit heel snel en is een taaie plant die het op veel plekken in huis goed zal blijven doen. Als de plant te lang is, kan je hem snoeien en met de afgeknipte stukken kan je het lantaarnplantje voller maken. Je kan het Chinees lantaarnplantje stekken op drie manieren: in water, in aarde of door middel van de knolletjes.
Chinees lantaarnplantje stekken stap per stap
Chinees lantaarnplantje stekken in water
Stekken in water is de makkelijkste methode om te vermeerderen. Je kan namelijk zien wanneer er nieuwe worteltjes ontstaan.
- Desinfecteer je schaar met alcohol om ziektes (van andere planten) te voorkomen.
- Knip voorzichtig de ranken af op het gewenste punt en kies nieuwe mooie stengels aan de plant om te stekken.
- Neem stekken van ongeveer tien centimeter en verwijder de onderste blaadjes. De bovenste moeten blijven zitten. Een klein stukje stengel met één bladpaar kan al een nieuw plantje worden.
- Plaats je stekjes in een glaasje water. Ze staan deels onderwater. De rest kan je eruit laten hangen.
- Zet het glaasje op een lichte warme plek. Vermijd direct zonlicht.
- Na paar dagen of weken zie je de eerste worteltjes verschijnen.
- Zijn de wortels ongeveer drie centimeter lang? Dan kan je de gewortelde ranken terug in het oude potje zetten om je Chinese lantaarnplantje terug voller te laten uitzien.
Chinees lantaarnplantje stekken in potgrond
Sla je liever de tussenstap van stekken in water over? Dat kan natuurlijk ook. De slagingskans is wel wat lager, want je kan namelijk niet zien wanneer er worteltjes ontstaan.
- Desinfecteer je schaar met alcohol om ziektes (van andere planten) te voorkomen.
- Knip voorzichtig de ranken af op het gewenste punt en kies nieuwe mooie stengels aan de plant om te stekken.
- Neem stekken van ongeveer tien centimeter en verwijder de onderste blaadjes. De bovenste moeten blijven zitten. Een klein stukje stengel met één bladpaar kan al een nieuw plantje worden.
- Plaats het stekje in de aarde.
- Zorg dat de aarde voor ongeveer twee weken vochtig blijft om wortelgroei te stimuleren.
- Na een paar weken zullen er nieuwe blaadjes verschijnen.
Chinees lantaarnplantje stekken met kleine knolletjes
Het kan gebeuren dat er bij jouw lantaarnplantje knolletjes zichtbaar zijn aan de ranken. Ze lijken erg op een kleine aardappel. Je kan de knolletjes gebruiken om je Chinees lantaarnplantje te stekken.
- Zoek de grootste knolletjes aan je plantje.
- Wil je een vollere look voor je bestaande plantje? Druk de knolletjes terug in de potgrond terwijl het nog aan de rank vastzit. Wil je een stekje in een nieuwe pot plaatsen? Verwijder dan het knolletje met een stukje rank. Met het stukje rank dat vastzit aan het knolletje kan je ook weer andere stekjes maken (zie de twee methodes bovenaan).
- Duw het knolletje een beetje in de potgrond (niet helemaal onder).
- Net zoals het stekken met potgrond, moet de potgrond vochtig blijven om de wortelgroei te stimuleren.
- De knolletjes gaan nu vanzelf wortelen en na een tijdje zal er een nieuw plantje tevoorschijn komen.
- Je kan het nieuwe plantje weer normaal verzorgen en de grond hoeft niet meer vochtig te blijven.
Chinees lantaarnplantje verzorgen
Licht en standplaats
Het Chinees lantaarnplantje komt van nature voor in het zuiden van Afrika en verlangt dus naar warmte en veel zonlicht. Kies dus voor een standplaats met direct zonlicht. Door direct zonlicht zal het blad ook mooier worden. De kleuren worden voller en de tekening wordt duidelijker. Het lantaarnplantje kan ook een vrij donkere plek aan, maar zal bij weinig daglicht langzaam zijn bladtekening verliezen. De blaadjes kunnen egaal groen worden.
Als de plant te donker staat, zullen de nieuwe ranken ook steeds kaler uitzien, met steeds meer ruimte tussen de blaadjes.
Temperatuur en vochtigheid
Het Chinees lantaarnplantje komt van oorsprong uit warme gebieden en is dus niet gewend aan kou of sterke temperatuurschommelingen. De Ceropegia woodii prefereert een temperatuur rond de 18 en 24 °C. Kamertemperatuur is dus perfect. In de winter mag je de plant een koelere plaats geven (niet lager dan 10 °C). Houd je Chinees lantaarnplantje weg van tocht, airco’s, verwarmingen en ijzige ramen tijdens de winter. De plant houdt bovendien van een luchtvochtigheid tussen 40 en 50%.
Water en voeding
Jouw string of hearts is een vetplantje en heeft dus weinig water nodig. Geef in de lente en zomer een klein scheutje eens per week. Voor een extra groeispurt kun je een keer in de maand wat vloeibare plantenvoeding toevoegen aan het water. Zorg ervoor dat je nooit te veel plantenvoeding geeft. Dit is namelijk schadelijk voor de plant. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen. In de winter kan je een scheutje eens in de twee à drie weken geven. Tijdens de rustperiode (herfst en winter) heeft het Chinees lantaarnplantje geen plantenvoeding nodig.
Het is belangrijk dat de potgrond eerst opdroogt voordat je weer water geeft, en dat je nooit een grote scheut water in één keer geeft. De Chinese lantaarnplantje kan slecht tegen natte voeten.
Chinees Lantaarnplantje verpotten
Je hoeft het Chinees lantaarnplantje slechts eens in de 2 á 3 jaar te verpotten. Doe dit tijdens het voorjaar. Kies bij het verpotten altijd voor een pot met gaten onderin en die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Zo krijgen de wortels alle ruimte om te groeien en door de gaten kan overtollig water uit de pot lopen. Je hebt dan ook minder kans dat je je plant te veel water geeft. Je kan de Chinese lantaarnplantje ook in een plastic binnenpot zetten om die in een mooie sierpot te zetten.
We raden ook aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. De Hydrokorrels zorgen namelijk voor drainage.
Chinees Lantaarnplantje snoeien
Het Chinees lantaarnplantje groeit heel snel. Door af en toe te snoeien krijgt het plantje meer energie om nieuwe blaadjes aan te maken en blijft hij ook voller. Knip zeker de kale delen van de ranken weg.
Romantische kamerplant voor Valentijn
Het Chinees Lantaarnplantje is een leuk idee voor Valentijn. Ben je toch op zoek naar een andere plant? Bekijk dan zeker ons artikel “De 10 meest romantische kamerplanten voor Valentijn” voor meer inspiratie.
Kamerplanten in topvorm houden?
Wil je meer informatie hoe je het lantaarnplantje of andere kamerplanten in topvorm kan houden? Lees dan zeker onze artikels: