Graslelie verzorgen en kweken
Ben je op zoek naar een makkelijke en trendy plant voor in de woonkamer? Dan is de luchtzuiverende graslelie of Chlorophytum comosum, afkomstig uit Zuid-Afrika, iets voor jou. De middelgrote kamerplant wordt ook spinnenplant genoemd. De bijnaam komt door de stekjes die uit de moederplant groeien en bungelen als spinnen. De plant heeft wit en groen gekleurde lange, smalle bladeren en krijgt bovendien ook kleine witte bloemetjes.
Graslelie planten en kweken
Heb je net een graslelie gekocht? Geeft de plant dan een lichte plek, maar niet in de felle middagzon. Door te veel licht, kunnen de bladeren namelijk verbranden en bruine vlekken krijgen. De plant zal het ook goed doen in een plaats met veel of halfschaduw. Als de witte kleur op de bladeren verbleekt, betekent dat je graslelie te weinig licht krijgt. Kijk dus goed naar de kleur van de bladeren.
Een graslelie kan je ook plaatsen in een badkamer met veel licht en hoge luchtvochtigheid of in een slaapkamer omdat de plant luchtzuiverend is. De graslelie houdt niet van tocht.
In de zomer kan je de spinnenplant op je terras of balkon zetten.
Je kan de graslelie bovendien gebruiken als een staande plant of uitgroeien tot hangplant. In het tropische regenwoud is de spinnenplant een kruiper en een bodembedekker.
Graslelie verzorgen
Water
De graslelie of Chlorophytum is een tropische plant. Hou de grond dus licht vochtig. In de groeiperiode (april- september) geef je de plant meer water (een of twee keer per week) dan in de rustperiode (herfst en winter). Steek je vinger dus af en toe in de grond om de vochtigheid aan te voelen. De hoeveelheid water is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals luchtvochtigheid en hoeveelheid licht. Staan de wortels van de graslelie echter te nat, dan gaan de wortels snel rotten. Wist je dat de graslelie water opslaat in zakjes in de wortel? Wanneer ze dus even droog staan, kunnen ze daarop teren. Luchtvochtigheid is ook erg belangrijk voor graslelies. In de natuur groeit de plant in een vochtige en warme omgeving. Als de lucht te droog is, dan krijgen ze snel bruine bladpuntjes. Sproei de tropische kamerplant daarom regelmatig met water, het liefst minimaal een keer per week.
Temperatuur
De graslelie doet het heel goed in onze kamertemperaturen (tussen de 13° en 27° C). Overdag, heeft de plant het liefste een minimumtemperatuur van 18° C. In de nacht kan de plant zelfs prima overleven met een minimale temperatuur van 2° C. Besproei de plant zeker eens in de week in warme temperaturen, dit voorkomt ook ongedierte. De graslelie kan in de zomer naar buiten worden verplaatst naar een redelijk zonnig terras. Zorg er wel voor dat je ze weer naar binnen brengt voordat het weer in de herfst erg koud wordt.
Plantenvoeding
De graslelie stelt weinig eisen aan de grond waar hij in staat. Substral potgrond voor kamerplanten zal prima volstaan. Dankzij de toegevoegde Osmocote® wordt jouw graslelie 6 maanden lang gevoed. Geef de graslelie in de lente en zomer, tijdens de groeiperiode, extra voeding. Dat kan je tot twee keer per maand doen. Je kan vloeibare plantenvoeding gebruiken voor kamerplanten. In de herfst en winter raden we aan de graslelie geen extra voeding te geven. Lees voor de juiste dosering de verpakking. Als de Graslelie bleek wordt is dat vaak een eerste teken van een voedseltekort.
Snoeien
Zie je teveel lange uitlopers of zie je bladeren die lelijk geworden zijn? Dan kan je ze gewoon uit de plant snoeien. Als de graslelie te groot geworden is voor de pot, kan je de plant scheuren en de delen in aparte potten terugzetten.
Graslelie stekken
De graslelie is echt makkelijk om te stekken. De kleine stekjes groeien namelijk gewoon aan de plant zelf. De babyplantjes groeien aan lange stengels en uit een puntje zie je heel veel mini-sprietjes.
De beste methode om te stekken is om de kleine stekjes aan de moederplant vast te houden en de puntjes in een kleine pot met aarde in de buurt van de moederplant te plaatsen. Zo zal het babyplantje sneller wortels schieten. Na een paar weken knip je de stengel door en groeit het plantje zelf tot een grote graslelie.
Als je meer geduld hebt, kan je kiezen voor een andere methode: Wachten tot je luchtwortels ziet uit de kleine babyplantjes. Wanneer je wortels ziet, knip dan de stengel van de moederplant af en zet hem in een apart potje met aarde.
Graslelie verpotten
Het is verstandig je graslelie elke jaar te verpotten. De tropische plant groeit vrij snel en heeft graag verse potgrond. De voeding in potgrond verdwijnt namelijk meestal al na drie maanden. Voor extra voeding kan je Substral Kamerplantenmeststof gebruiken. Voor de wortels moet de potgrond ook lekker luchtig blijven en na een tijdje wordt de textuur van de potgrond ook minder. Merk je dat de wortels niet genoeg ruimte meer hebben, kies dan ook voor een groter pot (diameter 20% groter) met drainagegaten om wortelrot te voorkomen. De wortels kunnen namelijk ook snel groeien. Je kan een drainagelaag creëren met Substral Hydrokorrels.
Kamerplanten verpotten kun je het beste doen in de lente, vanaf half maart. Het groeiseizoen breekt dan aan en er komt weer groeikracht in de plant.
Kenmerken van graslelie
Botanische Naam | Chlorophytum Comosum |
Plant Type | Luchtzuiverende plant, tropische plant, hangplant |
Familie | Anthericaceae |
Standplaats | Halfschaduw/indirect zonlicht. Regelmatig draaien |
Grond pH | Neutraal |
Bloeiperiode | Mei-juli |
Bloemkleur | Witte kleine bloemetjes |
Plagen en ziekten bij graslelie
De graslelie kan last hebben van spint en luis. Controleer dus vaak of je witte of bruine vlekjes ziet.
Gebruik een insecticide speciaal voor bladluizen en spint, zoals Substral Naturen Polysect plantaardig insecticide. Wil je een plaag vermijden, behandel dan je planten vooraf met Substral Naturen Brandnetelgier.
De graslelie is een tropische plant en houdt ook van een vochtige omgeving. Verhoog de vochtigheid door je plantje een keer per week te sproeien. Zeker in de winter, als de lucht heel droog is door de verwarming. Plagen zoals spint en luis krijgen zo minder kans om zich te vestigen en stof blijft niet op de bladeren liggen.
Graslelie heeft bruine punten: De lucht is veel te droog. Benevel de bladeren een paar keer per week met je plantenspuit.
Bruine vlekken in het hart van de plant: Je plant krijgt te veel water.
De graslelie verliest zijn glans: Gebrek aan licht of meststof.
Wil je meer weten over kamerplanten?
Ben je op zoek naar een plant voor je werkplek? Of een trendy makkelijke plant voor een donkere plaats? Lees dan zeker onze tips in de volgende artikels: