Hoe kweek je suikermaïs?
Suikermaïs groeit misschien niet zo uitbundig als bonen, maar je oogst is zoet, zacht en heerlijk van smaak, zeker als je de maïs meteen verwerkt in een gerecht. Veel zon en droog weer zijn essentieel voor mooie kolven vol met lekkers.
Soorten suikermaïs
De zogenaamde F1-hybriden produceren de zoetste maïs, en op dat vlak legt ‘Early Extra Sweet’ de lat zeer hoog, ook al komen soorten zoals ‘Marika’, ‘Sweet Perfection’ en ‘Early Bird’ in de buurt.
Dankzij de evolutie in de tuinbouw zijn er recent nog zoetere soorten geïntroduceerd, zoals ‘Butterscotch’ of ‘Swift’. Verkies je een zachtere textuur, dan zul je in de wolken zijn met soorten als ‘Lark’ en ‘Extra Tender and Sweet’.
Wat heb je nodig om maïs te kweken?
Voor je maïs gaat planten of zaaien, is het een goed idee om te checken of je over de volgende benodigdheden beschikt:
- Maïszaad
- Universele potgrond
- Kweekpotjes of een zaaitray met kap
- Stalmest van Substral Naturen
- Een spitvork en een spade
- Meststof, vloeibaar en in korrels
- Een gieter
Hoe kweek je suikermaïs?
Maïs kweken
Kies een standplaats met veel zon die beschermd is tegen hevige wind. Suikermaïs is niet kieskeurig qua bodem, zolang de grond goed gedraineerd is, maar vocht ook zo lang mogelijk vasthoudt.
Vooraleer je zaait of plant, is het slim om ervoor te zorgen dat de grond rijk is aan voedingstoffen en organisch materiaal door goed verteerde stalmest te gebruiken, compost of een bodemverbeteraar. Voeg daarna een laag langzaamwerkende mestkorrels toe.
Suikermaïs zaaien
De bestuiving van suikermaïs gebeurt door middel van de wind: plant de maïs daarom in een rechthoekig of vierkant perceel in plaats van op een lange rij of verspreid in de tuin.
Als je wacht tot eind mei of begin juni, dan kun je rechtstreeks in de volle grond zaaien. Je krijgt een beter resultaat als de grond een tweetal weken tevoren is opgewarmd met behulp van stolpen of een plastic afdekzeil. Verwijder na het zaaien de bescherming pas wanneer de zaailingen ertegenaan groeien.
Als je liever vroeger wilt beginnen en oogsten, dan kun je de suikermaïs op een diepte van 2,5 cm voorzaaien in kweekpotjes of een zaaitray gevuld met goede potgrond, eind april of begin mei.
Laat de maïs kiemen in de warmte. Dat duurt ongeveer een week. Houd de zaailingen binnen tot begin juni, tot ze groot genoeg zijn om uitgeplant te worden. Draai de potjes ook regelmatig om, om te vermijden dat de zaailingen naar het licht toe groeien.
Plant of zaai de maïs op 35 à 45 cm van elkaar in de border.
Hoe verzorg je suikermaïs?
Geef tijdens droge periodes voldoende water. Dat is heel belangrijk dat als de plant wortels aanmaakt én als de kolven zich beginnen te ontwikkelen. In normale omstandigheden volstaat wekelijks water geven.
Tweewekelijks kun je vloeibare universele meststof toevoegen wanneer de maïs begint te bloeien en de kolven zich ontwikkelen.
Als er wortels zichtbaar worden aan de voet, voeg je goede potgrond toe om de weerstand tegen de wind te vergroten. Tik op de plant wanneer de pluimige mannelijke bloemen verschijnen om de bestuiving een handje toe te steken. Een beperkte bevruchting kan immers leiden tot lege kolven.
Suikermaïs oogsten
Als de vrouwelijke bloemen boven aan de plant een chocoladebruine kleur krijgen, mag je testen of de maïs rijp is. Verwijder wat van het loof rond de kolf en knijp met je nagels in enkele maïskorrels. Als de inhoud romig is, mag je oogsten. Als de inhoud helder is, dan is de kolf nog te jong en moet je nog even wachten. Als de korrels hard zijn en er niets uitkomt, dan ben je te laat.
Bereid suikermaïs zo snel mogelijk na het oogsten door de kolven onder te dompelen in ongezouten heet water. Oogst niet te veel, want in de koelkast verliest de maïs zijn smaak.
Ziektes en plagen bij suikermaïs
Roest kun je herkennen aan de oranje vlekjes op het loof, dat verlept en afsterft. Je kunt in dat geval een schimmelwerende behandeling overwegen, zoals heermoesgier, maar houd je aan de gebruiksaanwijzing.
Ook bladluizen kunnen de planten verzwakken. Inspecteer je suikermaïs regelmatig en verwijder schadelijke insecten met de hand. Als de plaag uitbreiding neemt, kun je een polyvalent insecticide verstuiven dat geschikt is voor de moestuin.