Varens verzorgen en bemesten
Bostonvarens of krulvarens hebben lange, slanke bladeren met een lichtgroene kleur. Het plantje komt het best tot zijn recht als het hoog staat: zo vallen de dramatische, trapsgewijze bladeren het mooist – de bladeren kunnen tot een meter lang worden!
Naast de krulvaren, met als botanische naam Nephrolepis exaltata, bestaan er heel wat andere soorten varens. Deze hebben andere bladeren: sommige zijn langwerpig, andere soorten hebben geveerde bladeren en nog andere varianten hebben vingerachtige of hartjesvormige bladeren.
De Bostonvaren kan je zowel binnen als buiten plaatsen en kan je het hele jaar door planten – zolang het op een relatief warme, vorstvrije plek is met veel schaduw. Varens houden van een vochtige grond en omgeving, maar het mag niet té nat worden. Een drassige bodem is nadelig voor de plant. Je kan de bladeren van varens besproeien met water of een luchtbevochtiger gebruiken om de vochtige omgeving te creëren die ze nodig hebben.
Hoe verzorg ik een varen in 5 simpele stappen
Varens hebben doorgaans weinig verzorging nodig. Met de volgende stappen zorg jij dat je varen in een mum van tijd dé ster van de kamer wordt:
- Zet op de juiste plek: Kies voor een kamer met gemiddeld tot helder en indirect licht. Directe middagzon kan de bladeren van je plant verbranden! Het is dus belangrijk om dit te vermijden. Plant je varens in je tuin? Ga dan voor de plek met gedeeltelijke tot volledige schaduw.
- Plant in de juiste ondergrond: Zo geef je jouw planten een zo goed mogelijke start om ten volle te groeien. Voor varens zit je helemaal goed met een kamerplant- en palmenpotgrond.
- Zorg voor voldoende drainage: Varens zijn fan van een vochtige bodem maar houden dan weer helemaal niet van natte, drassige ondergrond. Ervoor zorgen dat het water voldoende weg kan is dus de boodschap. Kies voor een bloempot met drainagegaten of vul je pot voor een derde met hydrokorrels, voor je de pot verder opvult met potgrond. Zo kan het water zich niet ophopen.
- Bemest: In het voorjaar en in de zomer kan je varens een keer per maand met kamerplantenmeststof bemesten en zo een sterke en gezonde groei stimuleren. Je kan ook meststofstaafjes in de grond drukken. Als je de plant water geeft, komen de voedingsstoffen geleidelijk vrij in de bodem. Zo kunnen je varens gedurende acht weken evenwichtig groeien en krijgen ze stevige, weelderige bladeren.
- Vermijd tocht: Zet je plant op een plek met weinig tocht, want dit kan de plant uitdrogen.
Varens als kamerplant
Varens in je interieur zorgen voor een frisse groene toets. Met z’n weelderige bladeren steelt deze plant ongetwijfeld de show! Ze zien er niet alleen goed uit, ze zijn tegelijk makkelijk in onderhoud, zuiveren de lucht én houden de luchtvochtigheid in de kamer in balans.
Door je krulvaren op te hangen, geef je de plant extra veel ruimte om te groeien. Heeft hij een zodanige groeispurt genomen dat je moet verpotten? Dan doe je dit best in maart. Gebruik daarbij potgrond voor kamerplanten. Als je je varen toch het liefst op de grond of op een kast of tafel zet, vermijd dan direct licht. Omdat deze plant het liefst in indirect licht en vochtige omstandigheden groeit, zijn de badkamer en keuken ideale kamers om je varen een plekje te geven.
Ben je een echte plantenfanaat en wil je een kleine jungle in je huis? Dan combineer je varens makkelijk met andere kamerplanten om een groene oase van rust te creëren. Ga hier op zoek naar de perfecte planten voor jouw mini-jungle!
Varens in de tuin
Varens staan erg mooi in je mini-jungle maar ook in de tuin. Zeker als jouw tuin weinig direct zonlicht krijgt: schaduwrijke plekken krijgen namelijk hun voorkeur. Handig, want het is vaak moeilijk om deze plekken in je tuin een goede bestemming te geven, waardoor ze af en toe vergeten worden.
Tijd om deze vergeten plekjes mooi te maken met de Bostonvaren dus. Planten doe je het best in het voorjaar of najaar. Koop jouw varen in een grote pot, dan gaan hij sneller wennen aan de bodem buiten. Varens houden van arme grond en hebben dus weinig voeding nodig. Een klein laagje compost volstaat. Dit vormt een mulchlaag, die de bodem voedt én beschermt tijdens de winter. Zo droogt de grond minder snel uit.
Tijdens de zomer is het belangrijk om de plant af en toe te besproeien, zeker als het erg warm is. Snoeien daarentegen is minder nodig omdat krulvarens hun bladeren vanzelf verliezen. Je hebt er weinig werk aan dus! Tenzij er wat mis is. Want hoewel varens doorgaans weinig last hebben van ziektes en plagen – het zijn sterke bosplanten – kan het altijd fout lopen. In dat geval moet je aangetaste bladeren zo snel mogelijk verwijderen. Afgevallen bladeren kan je gewoon op de grond laten liggen, want ze verteren snel én voeden zo de bodem.
Varens verzorgen & bemesten
Zoals je intussen weet, is een lichtvochtige grond de ideale bodem voor varens. Let op dat de grond niet te drassig wordt. Duw je vinger enkele centimeters diep in de grond om de vochtigheidsgraad te voelen – op basis daarvan kan je bepalen of je water bij moet geven of niet. Krijgt jouw varen bruine randen? Dan heb je waarschijnlijk te veel water gegeven. Wacht tot de grond weer droog is om opnieuw water bij te geven.
Varens groeien het best in een temperatuur van 15 graden en blijven het best goed doen tot maximaal 22 graden. Houd je plant weg van direct zonlicht en besproei regelmatig met water om de vochtige omstandigheden die deze plant verkiest te garanderen. Zie je gele bladeren verschijnen, dan betekent dit dat je plant te veel licht krijgt – plaats je varen dan in de schaduw. De verdorde bladeren kan je gewoon verwijderen.
Tijdens de herfst en winter rust de plant. Voeding geven hoef je dus enkel in de lente en zomer te doen. Maar let op dat je niet te veel voeding geeft, dat kan ervoor zorgen dat er verzuring optreedt in de wortels waardoor deze geen voedingsstoffen en water meer opnemen. Dat is uiteraard schadelijk en uiteindelijk nefast voor je plant.
Ziekten en plagen bij varens
Naast af en toe een bruine rand en wat gele bladeren, hebben varens doorgaans weinig last van plagen of ziektes. Het grootste en meest voorkomende probleem is dat je ze te veel of te weinig water kan geven. Dan zijn ze sneller vatbaar voor ziekten, maar dat is snel verholpen door je waterfrequentie bij te sturen of door je plant op een andere plek te zetten.
Kampt je varen toch een ziekte of plaag, dan moet je eventuele zieke bladeren meteen verwijderen. Let op met insecticiden! Krulvarens zijn hier erg gevoelig voor. Als je een ziekte of plaag wilt aanpakken, kies je best voor biologische bestrijdingsmiddelen.
Veelgestelde vragen over varens
Zijn varens giftig voor honden?
Krulvarens of Bostonvarens zijn niet giftig voor mensen en huisdieren. Je kan deze plant dus met een gerust hart overal in je woning plaatsen!
Waar groeien varens het best?
Varens groeien het best op vochtige en schaduwrijke plekken. Een tuin met veel schaduw, keuken of de badkamer zijn dus ideale plekken voor varens.
Is een varen winterhard?
Krulvarens zijn niet winterhard maar er bestaan tal van andere soorten varens die de winter wel met gemak overleven. Denk bijvoorbeeld aan de tongvaren, ijzervaren of naaldvaren.
Waarom wordt mijn varen bruin?
Als de randen van de bladeren van jouw varen bruin worden, wijst dat op een teveel aan water. Laat de bodem eerst uitdrogen voor je opnieuw water geeft.