Rubberplant verzorgen en planten
De ficus elastica valt met zijn ronde, donkergroene bladeren bij velen in de smaak. Deze Indische plant met lederachtige bladeren past zowat in elk interieur, van strak tot modern of vintage. De ficus, ook wel rubberplant genoemd, komt oorspronkelijk uit Azië en heeft z’n bijnaam te danken aan het sap dat uit de bladeren komt. Daar werd vroeger natuurrubber van gemaakt!
Ben jij van plan om binnenkort een ficus in huis te halen? Met de volgende tips en weetjes ben je er helemaal klaar voor.
Beste staanplaats van de rubberplant
De ficus houdt van veel zonlicht. Een beetje direct zonlicht kan geen kwaad, hoewel je de plant beter niet in de schroeiende zon zet in de zomer. Kies voor een plek met heel wat natuurlijke lichtinval, idealiter een kamer met een raam gericht op het noorden. Soms is het even zoeken waar de plant het mooiste staat. Houd er rekening mee dat de ficus gevoelig is aan grote veranderingen, denk dus goed na waar je de plant wilt zetten.
Daarnaast is de rubberplant gevoelig aan tocht - zorg dus voor een tochtvrije plek, weg van de deur. Op vlak van temperatuur gedijt deze plant het best in kamers waar het tussen 15 en 22 graden is.
Hoe moet ik een rubberplant water geven?
Ook regelmaat is belangrijk voor de rubberplant. Water geven doe je dus het best op hetzelfde moment in de week en in dezelfde hoeveelheid. Tijdens de zomermaanden is het goed om de plant twee keer per week water te geven, in de winter volstaat een keer per week. Let op: je hoeft de plant geen extra water te geven als de aarde nog erg vochtig is. Laat de aarde telkens opdrogen voor je opnieuw water geeft. Daarnaast is het belangrijk om te vermijden dat er water blijft staan onderaan in de pot, anders kunnen de wortels beginnen rotten.
Door de rubberplant af en toe te besproeien met een plantenspuit, kan je de bladeren doen glanzen. Daarmee haal je tegelijk het stof van de bladeren en verhoog je de luchtvochtigheid, wat ervoor zorgt dat de bladeren minder snel bruine randen krijgen.
Wat heb ik nodig om mijn rubberplant te verzorgen?
Met enkele makkelijke tips en de volgende benodigdheden laat je je ficus elastica er opperbest uitzien:
Vochtige doek: Gebruik een vochtige doek om af en toe het stof van de bladeren te halen. Dit zorgt ervoor dat je ficus licht optimaal kan opvangen.
Plantenvoeding: Om de plant zo goed mogelijk te doen groeien in de beste omstandigheden, kan je van de lente tot het einde van de herfst plantenvoeding bijgeven.
Grotere pot en plantenschep: Zoals elke plant stopt de ficus met groeien in een te kleine pot. Daarom is het belangrijk om de plant af en toe te verpotten. Kies een pot die maximaal 20% groter is dan de oude, anders is de stap te groot en kunnen de wortels beginnen rotten. Verpotten doe je boven een grote bak of gewoon op de grond boven krantenpapier. Verwijder de plant uit de oude pot, met je handen of eventueel met een plantenschep. Schud de oude aarde eraf en plant in de nieuwe pot met nieuwe aarde. Gebruik hiervoor universele potgrond.
Hoe bemest ik mijn rubberplant?
Wist je dat je plant nieuwe potgrond geven er ook al voor zorgt dat hij gezond blijft? In de nieuwe potgrond zitten verse voedingsstoffen. Het is daarom niet nodig om je ficus te bemesten als je pas de potgrond hebt vervangen.
Als je wilt dat jouw ficus een goede groeispurt neemt, is verse potgrond niet voldoende maar heeft de plant voeding nodig. Bemesten doe je met kamerplantvoeding tussen maart en september, bij voorkeur tijdens de zomer.
Hoofdkenmerken van de rubberplant
Botanical Name | Ficus Elastica Robusta |
Plant Type | Ficus |
Water | Gemiddeld |
Standplaats | Zon of half zon |
Goed om te weten | Het sap dat uit de bladeren komt is giftig voor huisdieren. Zorg dus dat jouw hond of kant zeker niet aan de plant kan. Let bij het snoeien op dat het sap niet op de huid terecht komt, dit kan voor irritatie zorgen. |
Ficus elastica snoeien
De ficus is een dankbare plant die minimale verzorging nodig heeft. Hij kan erg groot worden - op tijd snoeien is dus de boodschap.
De ficus kan twee vormen aannemen. Als je de plant weinig aandacht geeft en z’n gangetje laat gaan, groeit hij recht omhoog. Snoeien doe je dan alleen om de plant in toom te houden en te vermijden dat je ficus gaat omvallen of scheef groeien. Wil je liever een vollere plant, dan kan je de groei van zijtakken stimuleren door regelmatig te snoeien.
Snoeien doe je altijd in de lente. Tref de volgende voorbereidingen voor je aan de slag gaat:
- Draag handschoenen en eventueel een beschermende bril: het sap uit de bladeren kan namelijk irriteren als het op je huid terecht komt.
- Ook de vloer kan je best beschermen omdat het sap lelijke plekken kan maken. Leg bijvoorbeeld een stuk karton onder de plant voor je begint te snoeien.
Neem een scherp mes of een propere snoeischaar en snoeien maar! Knip altijd net boven een knoop, dit is waar het blad uit groeit.
Rubberplant stekken
Stekjes nemen van je favoriete rubberplant doe je in het voorjaar en kan op verschillende manieren. Je kan een kopstek of een bladstek nemen, of de top van de plant afknippen. Bij een kopstek knip je net boven een blad van de moederplant en laat je dit wortelen. Bij een bladstek verwijder je een blad en laat je dit wortelen. Als je niet wilt dat jouw plant erg vol wordt, kan je uitstulpingen en zijtakken schuin afknippen en deze laten groeien. Let tijdens het stekken op van je handen, het witte sap dat vrijkomt kan irriteren op de huid. Spoel het witte sap daarom telkens zorgvuldig af van het stekje en de plant.
Veel heb je niet nodig om te stekken: een snoei- of plantenschaar, water en een klein bakje. Laat de stekjes wortelen in het bakje met water. Vergeet niet om het water elke week te verversen, zo kan het stekje gezonde wortels krijgen. Eens je witte wortels ziet verschijnen en ze een paar centimeter lang zijn, kan je het stekje in de aarde plaatsen.
Ziektes en plagen bij rubberplant
Door regelmatig het stof af te nemen en de bladeren te besproeien, kan je spint of luis vermijden. Hier is de rubberplant best gevoelig voor. Luis herken je aan de plakkerige bladeren; spint zijn erg kleine mijtjes die zich op de onderkant van je bladeren nestelen. Je kan dit herkennen door kleine gele en bruine gaatjes in de bladeren. Zorg dat je de ficus op tijd verplant, want spint houdt van oude potgrond. Ook door je plant gezond te houden kan je spint vermijden.
Krijgt je ficus gele bladeren, dan is de grond vermoedelijk uitgeput of heb je de plant te veel water gegeven en stonden de wortels te lang in het water. Dit los je makkelijk op door plantenvoeding te geven en de aarde volledig te laten uitdrogen. Zijn de gele bladeren daarnaast gekruld of hangen ze naar beneden, dan kan het zijn dat je ficus net te weinig water heeft. Controleer de aarde en geef water bij.
Als je ziet dat je rubberplant bladeren verliest, hoef je nog niet meteen te panikeren. Bladeren verliezen is normaal en gebeurt wel vaker in de winter. Dat maakt plek voor nieuwe bladeren, die meestal lichter zijn van kleur. Als er te veel bladeren afvallen, betekent het dat jouw ficus te veel water gekregen heeft. Minder water geven of de plant verpotten is hierbij de oplossing. Een andere mogelijkheid is dat je plant te veel verandering heeft doorgemaakt. De ficus elastica houdt van regelmaat, dus probeer hem voornamelijk op dezelfde plek te laten staan.