Bladluizen bestrijden
Wat zijn bladluizen?
Zie je soms kleine insectjes op je planten en gewassen? Dan is de kans groot dat je met bladluizen te maken hebt. Bladluizen komen voor in bomen, struiken en gewassen. Ze voeden zich met plantensappen en kunnen schade veroorzaken aan de plant waarin ze zich nestelen, zeker als ze in grote aantallen voorkomen.
Bladluis is de meest voorkomende plaag bij zowat elke plant, van de kleinste struik tot de grootste boom. Hoewel een kleine kolonie bladluizen geen kwaad kan voor gezonde planten, kan een zware plaag er wel voor zorgen dat je plant verzwakt. En verzwakte planten zijn nu net de ideale broedplaats voor meer bladluizen. Ze vermenigvuldigen zich snel, zeker in warme en vochtige omstandigheden. Voor je het weet, veroveren ze in een mum van tijd je hele plant. Gelukkig zijn er verschillende methoden om bladluizen te lijf te gaan voor ze je plant helemaal leegzuigen.
Hoe herken je bladluizen?
Bladluizen zijn kleine insecten die leven op de onderkant van het blad. Ze kunnen van de ene dag op de andere op je planten en gewassen terechtkomen. Je herkent ze aan hun peerachtige vorm en ze worden tussen twee en vijf millimeter groot. De meest bekende soort is groen maar ze komen ook in andere kleuren voor zoals geel, grijs, zwart en wit.
De kans is groot dat je eerst iets wit op je plant ziet. Bladluizen vervellen namelijk als ze groeien en laten zo een witachtige stof achter. Dit zijn kleine huiden die zich verzamelen op het blad en is vaak een van de eerste tekenen van een bladluizenplaag.
Wat doen bladluizen?
Een paar bladluizen op je plant kan geen kwaad. Als het er weinig zijn, kan je ze makkelijk plat drukken tussen je vingers en ze zo meteen uitroeien. Heb je met een plaag te maken, dan kunnen ze wel heel wat schade aanrichten aan je planten. Ze zuigen namelijk al het sap uit de bladeren, stengels en knopen, wat je plant verzwakt en kan leiden tot verkleuring, vervorming en zelf afsterven. Daarnaast kunnen bladluizen ziektekiemen en virussen met zich meebrengen, wat ervoor zorgt dat je planten minder voedingsstoffen krijgen en minder snel gaan groeien. Bladluizen scheiden honingdauw af, waardoor je plant vatbaar wordt voor schimmels zoals roetdauw. Dat ziet er niet prettig uit én kan je plant op lange termijn doden.
Hoe bladluizen bestrijden?
Er zijn verschillende manieren om bladluizen op je planten aan te pakken. Als je liever met natuurlijke methoden werkt, kan je de besmette plant afspoelen met koud water of in de regen zetten. Bladluizen houden namelijk niet van nattigheid. Ook sterke geuren zijn ze niet blij mee: door kruiden zoals dille en bieslook maar ook knoflookspray, lavendel en uien in de buurt van je plant te zetten, kan je de bladluizen uitroeien. Zelf ook geen fan van sterke geuren? Leg dan een bananenschil naast je plant. Bladluizen zijn gek op zoet en gaan zich daarom wegtrekken van de plant en nestelen in de bananenschil. Zodra je er meerdere gevangen hebt in de bananenschil, kan je ze weggooien en eventueel herhalen indien nodig.
Je planten besproeien met brandnetelgier is een andere mogelijkheid. Dit zal de bladluizen wegdrijven en de groei van je plant opnieuw stimuleren. Je kan ook aan de slag met een natuurlijke insectenspray voor bloemen en planten of een insectenspray voor in de moestuin. Een derde mogelijkheid is je planten schoonmaken met bruine zeep. Let op, dit doe je best niet op groenten en fruit. Je wilt namelijk geen bruine zeep op gewassen die je zelf nog gaat opeten.
Sommige planten vereisen een andere behandeling
Net zoals wij vaak een voorkeur hebben voor bepaalde planten en bloemen, hebben ook bladluizen hun favorieten. Ze zijn grote fan van rozen, klimop en vlinderstruiken in de tuin. In de moestuin geven ze voorkeur aan kolen zoals bloemkool, boerenkool, broccoli en spruitjes maar ook kruiden zoals oregano. Verschillende planten en gewassen hebben specifieke behandelingen nodig om bladluizen te vermijden:
- Rozen: plant tijm in de buurt van je rozenstruiken - de sterke geur ervan schrikt bladluizen af. Heb je toch bladluizen op je rozenstruik, dan kan je een insecticide voor rozen gebruiken om ze te verwijderen.
- Tomatenplanten: deze planten trekken vaak bladluizen aan als je ze binnenshuis of in een kas kweekt. Houd dus zeker een oogje in het zeil. Zodra je bladluizen ziet opduiken, kan je ze afvegen met een vochtige doek. Zo vermijd je dat ze zich vermenigvuldigen. Een insecticide voor de moestuin doet ook wonderen.
- Snij- en sperziebonen: de Oost-Indische kers is een ideaal middel om bladluizen weg van te lokken van bonen.
- Kamerplanten: controleer je kamerplanten regelmatig op bladluizen. Zeker verse kruidenplantjes zijn gevoelig voor bladluizen. Zodra je de kleine insectjes ziet, kan je ze afvegen en pletten tussen je vinger en duim.
Bladluis voorkomen
Omdat bladluizen voorkeur geven aan verzwakte planten die niet meer zo snel groeien, kan je ze vermijden door je planten zo gezond mogelijk te houden. Zet ze op de juiste plaats, zorg dat ze voldoende zonlicht hebben en geef ze regelmatig de juiste hoeveelheid water.