Distels bestrijden
Wat zijn distels?
Distels komen erg vaak voor in tuinen en bermen. Het onkruid heeft als botanische naam Cirsium arvense en komt uit de familie van de madeliefjes. Het kruid heeft hoge stengels, stekelige bladeren en krijgt in bloei witte of roze-paarse bloemetjes die pluizige zaadjes produceren. De wind voert deze zaadjes met zich mee, waardoor de plant zich snel kan uitzaaien. Distels hebben een grote wortel met zijwortels die zich ondergronds zijdelings verspreiden en knoppen aanmaken die uitgroeien tot nieuwe plantjes.
Distels herkennen
Heb jij al distels gevonden in je tuin? Je herkent ze aan de smalle, stekelige bladeren en witte of paarse bloemen als ze in bloei staan van juli tot september. Als de bloemen uitgebloeid zijn, blijven er pluizige haartjes over. Deze haartjes verspreiden zaden, wat belangrijk is voor de voortplanting van het kruid.
Het onkruid ziet er best mooi uit, waardoor je het wel zou willen plukken. Maar laat je niet verleiden! De schutbladeren onder de bloemen zijn altijd stekelig, dus je kan er je aan prikken. Neem de distel vast aan de stengel, die heeft weinig stekels of haren. Door de stekels kan je de distel makkelijk onderscheiden van zijn verwanten. Sommige varianten hebben zelfs zachte stekels. Hoeveel stekels distels hebben en de grootte en vorm van de bladeren, hangt af van het soort distel.
Distels verwijderen en bestrijden
Hoewel bloeiende distels er mooi uit kunnen zien, zijn ze niet altijd welkom in de tuin. Er zijn gelukkig meerdere manieren om distels te verdelgen.
Je kan ze met de hand verwijderen, maar dit kan ervoor zorgen dat de zijwortels afbreken. Als dit gebeurt, blijven er kleine stukjes wortel achter in de bodem die opnieuw zullen groeien. De kans bestaat dus dat je nog niet meteen van het onkruid af bent. Om het kruid makkelijker uit de grond te kunnen halen, gebruik je best een onkruidtrekker.
Een andere manier om distels te verdelgen, is door de plantjes te verzwakken. Snijd de stengels zo dicht mogelijk bij de grond af zodra de bloemen zich ontwikkelen. Het kruid heeft op dat moment veel van zijn voedselreserves opgebruikt om bloemen te produceren en is op dat moment het meest uitgeput. Als je dit wekelijks herhaalt, vergroot je de kans op uitroeiing. Ook als er distels in het gras groeien, kan je dezelfde techniek toepassen. Door het gras regelmatig te maaien en het onkruid uit te putten, zullen de distels verdwijnen.
Een niet-chemische bestrijding is het beste voor je tuin en heeft een goed resultaat als je regelmatig aan de slag gaat met bovenstaande technieken. Werkt dit toch niet, dan kan je met een grover middel aan de slag: onkruidverdelger sproeien. Door een onkruidverdelger op basis van azijnzuur te sproeien, krijg je erg snel resultaat. Een ander soort onkruidverdelger, eentje die de plant gaat uitdrogen, werkt ook erg effectief.
En net zoals bij andere dingen, is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Door te mulchen zorg je ervoor dat distels geen enkele kans krijgen om te groeien in je tuin of berm. Mulch bijvoorbeeld met organisch materiaal zoals compost, zo vermijd je dat zaailingen die eventueel al wel in de bodem terechtgekomen zijn, wortel kunnen schieten. Zie je alsnog een jonge distel schieten? Trek hem dan meteen uit de grond.