Slim tuinafval verminderen
Als je een tuiniert en kookt dan verzamel je onvermijdelijk ook een hele berg afval. Je kan al je tuinafval (bladeren, snoeisel, …) en groenten- en fruitresten uiteraard in de gft-bak gooien, maar je kan het ook handig hergebruiken als voedsel voor kippen of vogels in je tuin of om te composteren. Lees hieronder wat je allemaal met je tuinafval kan doen om je afvalberg te verkleinen.
Restafval in ruil voor eieren
Koken is leuk, maar meestal hou je heel wat restafval over:
- groenten- fruit-, en aardappelschillen
- vlees- en visresten
- eierschalen
- notendoppen
- andere etensresten
Dit afval verdwijnt meestal meteen in de vuilnisbak, maar je kan het gerust aan je kippen geven als voeding. Je afval en etensrestjes worden zo nuttig gebruikt en goed doorvoede kippen zullen ook meer eieren leggen. Een echte win-winsituatie dus!
Voeder de vogels in je tuin
In de winter hebben vogels het een stuk moeilijker om eten te vinden, zeker in stedelijke gebieden waar er weinig groen is. Als je voederplaatsen en nestkastjes voorziet is er een grote kans dat ze in de lente jouw tuin zullen uitkiezen om te broeden. Een leuke bonus voor mensen die houden van een natuurlijke tuin met veel biodiversiteit.
Over het algemeen geldt dat je bij koude winters vogels mag voederen vanaf november tot midden of eind maart. Als het nog niet gevroren heeft, zijn er normaal nog insecten te vinden, dan kan je wat langer wachten. Let erop dat je geen te grote porties geeft. Door regen, koude en vochtig weer beschimmelt graan, zaad en ander eten namelijk. Je kiest best twee vaste tijdstippen per dag om ze eten te geven, zo weten ze wanneer het etenstijd is.
Zorg voor variatie
Lijsters, spechten, spreeuwen, roodborstjes en mezen houden van meelwormen, plantaardig vet en vetbollen. Houtduiven, mussen, putters en vinken hebben eerder een voorkeur voor zonnebloempitten, gerst en havermout. Meerkouten, mezen, spreeuwen en waterhoenen verkiezen dan weer overrijp fruit, terwijl meeuwen en reigers graag smullen van vis en visafval. Als je voor elke vogelsoort apart eten moet voorzien wordt het wel nogal ingewikkeld. Er bestaat vogelvoer dat voedingsstoffen bevat die vogels genoeg energie en nutriënten bezorgen om de winter door te komen.
Maak compost
Ook als je tuiniert blijf je met een grote berg tuinafval achter:
- onkruid
- fijn snoeiafval
- gemaaid gras
- afgevallen bladeren
Dit puur gft-afval, de restjes die je kippen niet hebben opgegeten en ook de uitwerpselen van je kippen kan je perfect gebruiken om compost mee te maken, op voorwaarde dat het niet vermengd is met ander afval. Om het rest- en tuinafval sneller te laten ontbinden kan je er een laagje Substral Naturen Compostmaker over strooien. Het product is volledig ecologisch, waardoor je het zonder problemen kan gebruiken voor natuurlijke en biologische tuinen. Als de compost fijn en soepel is geworden kan je ze gebruiken om je tuin mee te bemesten.
Hergebruik je restjes
Groentenresten belanden meestal meteen in de vuilnisbak. Maar wist je dat je ze gemakkelijk een tweede leven kan bezorgen? Je kan bijvoorbeeld (zoete) aardappelen, champignons, look en ajuin opnieuw in de grond steken voor een nieuwe oogst. Om andere groenten zoals sla, prei, venkel, lente-ui, selder of kool opnieuw te kweken, moet je enkel de wortel afsnijden en die in een bakje of pot met wat water zetten.
Nieuwsgierig?
Wil je graag nog meer handige tips om je tuinafval te verwerken en je afvalberg te verkleinen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief of breng een bezoekje aan je dichtstbijzijnde tuincentrum. Onze groenexperts geven je graag professioneel advies.