Is het weer tijd voor een snoeibeurt in je tuin? De kans is groot dat je tuin na die klus vol ligt met snoeiafval. Je kan al dit snoeimateriaal natuurlijk naar het containerpark brengen, maar er zijn milieuvriendelijkere manieren om ervan af te raken. ‘I love my garden’ vertelt je hoe je je snoeihout en ander afval op een creatieve manier kan recycleren, bv. door het te gebruiken voor omheiningen, dierenhotels en … kankerbestrijding.
Creatief met hout & co
Als je je planten, struiken en bomen in topconditie wilt houden, is het essentieel om regelmatig te snoeien. Zo houd je je gewassen in model en stimuleer je bovendien hun bloei. Heb je fruitbomen in je tuin? Dan vergroot je je oogst door ze te snoeien. Met het snoeiafval dat overblijft, kan je een hoop nuttige dingen doen …
Wel of niet naar het containerpark?
In het containerpark hakselen ze je snoeiafval en verwerken ze het tot compost of mulchmateriaal voor borders en perken. Je kan je snoeiafval natuurlijk ook zelf composteren. Dit doe je door je snoeihout fijn te malen met een hakselaar en het toe te voegen aan je compostbak. Snoeihout geeft de broodnodige lucht aan de organismen die je groente-, fruit- en tuinafval afbreken. Ook een laagje Substral Naturen Compostmaker versnelt de ontbinding van je afval.
Heb je snoeiafval van een taxushaag? Dan is een rit naar het recyclagepark wél de moeite waard. Dit snoeisel bevat namelijk baccatine, de basisgrondstof voor een geneesmiddel tegen kanker. 1 kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie! Breng je afval dus regelmatig binnen en draag je steentje bij aan de strijd tegen kanker. Bied alleen de groene, eenjarige scheuten aan, want de meerjarige, bruine takken bevatten geen baccatine.
Liever wat creatiever?
Wil je die terugkerende bezoekjes aan het containerpark vermijden, dan bestaan er nog genoeg creatieve manieren om je snoeiafval te recycleren:
Grasmaaisel voor de kippen
Heb je je gras gemaaid, bewaar je grasmaaisel dan voor de kippen. Heb je er zelf geen, dan ken je vast wel iemand die kippen houdt. Deze kakelaars zijn gek op vers maaisel en scharrelen maar wat graag in een groen tapijtje.
Voer voor de mulchmaaier
Als je kiest voor een mulchmaaier, is een bezoek aan het containerpark overbodig. Deze maaier maakt superfijne grasdeeltjes en blaast deze terug op de grasmat, waar ze dienen als natuurlijke bemesting.
Mulch voor borders of paden
Snoeihout van bomen en struiken kan je fijnmalen en gebruiken als mulchlaag in de borders. Een dunne laag maaisel beschermt de bodem tegen uitdroging en verzekert het bodemleven. Je kan houtsnippers ook gebruiken om er een snipperpad mee te maken.
Basismateriaal voor vlechtwerk
Ben je wel in voor een beetje ambachtelijk handwerk, dan kan je snoeihout gebruiken voor het vlechten van afsluitingen, omheiningen of schermen. Steek eerst een paar stevige palen in de grond als raamwerk en weef je takken vervolgens tussen de palen.
Schrikt het vlechten je af? Kies dan voor een takkenril. Dit is een natuurlijke ‘wal’ van snoeihout die de ideale broed- en schuilplaats vormt voor vogels en insecten. Een takkenril maken is simpel: zet een dubbele rij palen in de grond en vul de ruimte tussen de 2 rijen op met grote en kleine takken.
Je kan ook een snipperwand maken om je snoeiafval te recycleren. Het idee is simpel: sla een paar stevige palen in de grond, plaats er betongaas rond en vul de wand met snoeiafval zoals houtsnippers, gras, bladeren en takjes. Fleur je wand eventueel op met kleurige klimplanten zoals clematissen en klimrozen.
Aansteken van de open haard
In plaats van dure aanmaakblokjes te kopen voor je open haard, kan je je kachel of haard ook aansteken met snoeihout. Zorg er wel voor dat dit hout goed droog is en vermijd populier en esdoorn. Deze houtsoorten verspreiden een nare geur bij verbranding.
Bouwmateriaal voor een bijenhotel
Wil je de bijen een handje helpen door ze huisvesting te bieden? Gebruik je snoeihout dan voor de bouw van een bijenhotel. Dit bestaat uit tientallen nestpijpjes: holle takken en stengels van 2-12 mm doorsnee of geboorde gaatjes met een diepte van 120 mm. Ga je voor de 1e methode? Timmer dan eerst 5 plankjes aan elkaar tot een doosje, vul de doos volledig met holle buisjes of takjes en hang ze op. Een 2e mogelijkheid is om in een houten stronk of balk gaatjes te boren met verschillende diameter. Wil je een echt huisje creëren, maak dan nog een dakje van 2 plankjes. Let er steeds op dat de achterkant van de holtes gesloten blijft.
Kunst met een grote K
Snoeiafval is ook uitstekend materiaal voor het maken van out-of-the-box decoratie. Of je nu een groot houten kunstwerk in het midden van je tuin wilt of het liever bescheidener houdt met mooie woon- en tuinaccessoires. Een decoratieve krans van snoeiafval geeft je huis of tuin bijvoorbeeld een pure en natuurlijke uitstraling. Vorm een cirkel met de dikste takjes en zet ze vast met ijzerdraad en lijm. Voeg laag per laag takjes toe en knip uiteindelijk de meest uitstekende takjes eraf.
Met snoeihout kan je ook een mooie kapstok in elkaar knutselen. Maak een frame van 4 planken en plaats hierin een aantal takken, die dienen als hangers. Schroef de takken vast aan je frame en bevestig vervolgens de bovenste plank aan het frame. Vergeet ook geen schroefogen toe te voegen, zodat je de kapstok op kan hangen.
Nog een praktische maar leuke toepassing van snoeihout is dit te gebruiken als plantensteun. Sommige planten zoals dahlia’s staan niet zo stevig op hun benen en kunnen wel wat steun gebruiken. Plaats een paar stevige takken tussen je planten en help ze een handje.
Hagen met minimaal snoeiafval
In plaats van je snoeiafval te recycleren, kan je het natuurlijk ook afval vermijden. Er bestaan namelijk hagen die je maar 1x per jaar moet snoeien. Portugese laurierkers, olijfwilg, hulst en taxus bijvoorbeeld. Deze wintergroene planten produceren een pak minder afval dan een doorsnee haag en vragen nauwelijks onderhoud. Ideaal als je liever in je tuin zit dan erin werkt! Bij je dichtstbijzijnde tuincentrum vind je nog meer planten die minimaal onderhoud vragen.