Een laagje mulch doet wonderen voor je grond
Als je een gepassioneerde tuinier bent, dan weet je hoe belangrijk het gebruik van de juiste grond is. De meest optimale bodem zorgt namelijk voor een nog betere groei van planten, bloemen, struiken, etc. Hoewel de natuurlijke grond al perfect is voor in de tuin, kun je die grond toch vruchtbaarder maken door het toevoegen van een laagje mulch. Een laagje wat? Mulch. Mulch wordt steeds populairder en als je dit artikel leest, dan zul je begrijpen waarom. Toch is mulchen voor de meeste tuiniers nog steeds onbekend terrein en daarom geven wij je graag tips en advies mee omtrent deze moderne tuintechniek.
Wat is mulchen?
Mulchen wordt steeds vaker aangeraden als een natuurlijke manier van tuinieren. Hierbij bedek je de bodem in je tuin af met een laagje mulch, maar wat is mulch nu juist? Het is een laag organische of minerale materialen dat bijvoorbeeld Naturen Cacaodoppen, stro, bladeren, houtsnippers of gemaaid gras bevat. Door het gebruik van die materialen krijgt onkruid geen kans om te groeien en verbeter je ook de kwaliteit van de bodem.
Wat zijn de voordelen van mulchen?
Als je een goede mulchlaag gebruikt, dan zal er geen onkruid in je tuin te vinden zijn. Hierdoor worden je planten, groenten en fruit niet alleen gezonder, maar bespaar je ook tijd aangezien je geen onkruid moet wieden. Dankzij het mulchen, zeg je ook vaarwel tegen chemische bestrijdingsmiddelen, want die heb je niet meer nodig nodig.
Ga je je moestuin mulchen? Dan verbeter je ook de bodemstructuur, zeker als je kiest voor organische mulch. De beestjes in de bodem gebruiken je mulch namelijk om de bodem luchtiger te maken. Hierdoor dringen voeding en lucht nog beter in de bodem. Dankzij de mulchlaag voorzie je de tuin dus van de nodige voedingsmiddelen en verbeter je ook de biodiversiteit.
Als je mulch gebruikt, hoef je je planten ook minder vaak water te geven omdat het water nog beter in de bodem sijpelt. De mulchlaag beschermt de grond ook tegen warmte want het zorgt voor de verkoeling van de bodem. Een mulchlaag voorkomt ook uitdroging en schermt de planten in je tuin af tegen de vorst en kou. Als het flink regent, zorgt de mulch ervoor dat de grond niet dichtslibt. Dankzij de mulch is de grond dus bestand tegen alle weersomstandigheden.
Welke soorten mulch zijn er te vinden?
Er zijn verschillende materialen die je kunt gebruiken als onderdeel van je mulch, namelijk organische en minerale materialen.
Ten eerste kun je kiezen voor organische mulch. Deze soort is biologisch afbreekbaar. Het biedt voordelen zoals de bescherming van de bodem en de bemesting. Je kunt organische mulch onderverdelen in twee groepen: Mulch die langer dan 4 jaar meegaat en mulch die geen 4 jaar meegaat. Tot die eerste groep behoren houtsnippers, onze sierschors, dennenappels, Naturen Hennepstrooisel, (gemalen) takken van struiken en de Kokosschors van Naturen terwijl je in die tweede groep stro, varens, boomschors, boombladeren, gemaaid gras en bodembedekkers (planten) terugvindt.
Je kunt ook gaan voor minerale mulch gebruiken zoals grind, platte stenen of lavasteen. Deze zijn niet biologisch afbreekbaar en geven dus geen voedingsstoffen af aan de bodem. Ze zorgen er wel voor dat er geen onkruid groeit n je tuin. Wij raden aan om dit soort mulch alleen te gebruiken voor planten die in een warm en droog klimaat groeien.
Er bestaat ook plastic en synthetisch materiaal, maar dit gebruik je beter niet tijdens het mulchen want die bieden niet echt de voordelen van het organisch of mineraal mulch. Materialen die je ook beter achterwege laat, zijn grove of oude houtsnippers (die bevatten namelijk te veel koolstof), mest (of gebruik die maar met mate) en gazonmaaisel dat onkruid zoals muur en straatgras bevat.
Hoe breng je de mulchlaag aan?
Nu je beslist hebt welke soort mulch je kiest, wordt het tijd om die mulch te gebruiken.
Een dikke laag mulch is heel belangrijk en probeer er dus voor te zorgen dat je een laag van minstens 5-10 cm legt. Om ervoor te zorgen dat je een gelijkmatige laag aanbrengt, gebruik je het beste een riek. Verdeel de mulch in twee of drie delen tot je de gewenste dikte bereikt. Dit om te voorkomen dat je jonge planten en groenten verstikt.
Als je op een succesvolle manier wil mulchen, dan hou je best rekening met verschillende elementen. Mulch altijd op een onkruidvrije grond en besproei de grond overvloedig met water voor en na het mulchen. Gebruik je mulch met een korte levensduur? Dan moet je elk jaar 2 tot 3 cm nieuwe mulch toevoegen. Hou ook rekening met de weersomstandigheden. Zo mulch je beter niet wanneer het winderig is of als het vriest.
Zelf mulch maken was nog nooit zo gemakkelijk
Je kunt niet alleen voortreffelijke mulch kopen, maar je kunt ook je eigen mulch maken. Dankzij je grasmaaier kun je namelijk het gemaaide gras en de uitgebloeide planten en bloemen gebruiken om zo nieuwe voedingsstoffen te creëren voor in je tuin. Het maken van mulch is dus een zeer creatieve manier voor het recyclen van je snoeiafval. Je kunt ditzelfde effect bereiken met een afgevallen bladeren. Hark de afgevallen bladeren in de border rondom je tuin want tijdens de wintermaanden worden die bladeren door de beestjes omgezet in voedingstoffen. Je kunt je eigen mulch ook maken door keuken- en tuinafval te composteren want mulchen met compost werkt ook perfect.
Hoe mulch je het hele jaar door?
Je kunt je mulch het hele jaar door gebruiken, waardoor je je planten steeds van de nodige voedingstoffen kunt voorzien. Vanaf eind mei breng je een mulchlaag aan tussen je planten en dit doe je tot aan de late herfst. Dan voeg je een laag van ongeveer twintig centimeter hooi, oogstresten of stro toe wat dient als een winterlaagje. Dat laagje haal je begin maart weg waardoor de bodem kan opwarmen en je die bodem kunt voorbereiden op de zaai. Je kunt die winterbedekking op de composthoop gooien en die volgend jaar gebruiken als mulch.
Of je nu best kunt mulchen of niet en hoeveel keer je dit best doet, hangt af van het soort mulch dat je gebruikt. Ga je mulchen met grasmaaisel? Dan is regelmatig aanbrengen van een mulchlaag van minimum 5 cm wel nodig. Als je echter gemalen takken van struiken gebruikt, dan maakt het eigenlijk niet uit hoeveel keer je een mulchlaag legt, zeker omdat zo’n laag jarenlang meegaat. Het enige waar je rekening mee moet houden is de dikte van de laag. Hou bij een dikke laag wel in de gaten dat deze niet gaat schimmelen.
Dankzij een mulchlaag laat je je planten nog beter groeien
We hopen dat je nu een echte expert geworden bent op vlak van mulch en mulchen. Dankzij je nieuw opgedane kennis kun je de planten, bloemen en bomen nog beter laten groeien waardoor je tuin er echt fantastisch zal uitzien!