Ontwerp je eigen kweekbak op poten voor op je terras of balkon
Een fruitboom in volle groei zien staan, is altijd een prachtig gezicht. Dankzij die wondermooie bloesems of die heerlijke sappige appels, ziet je tuin er meteen ongelooflijk aantrekkelijk uit. Het is dus niet te verwonderen dat het zelf kweken van groenten en fruit steeds populairder wordt. Zeker ook omdat het een leuke bezigheid is en het je een heel lekker resultaat oplevert. Zelfgekweekte groenten en fruit zijn werkelijk smaakvoller dan die die je in de winkel koopt.
Maar wat als je maar een kleine tuin of helemaal geen tuin hebt en je dus geen plaats hebt voor bomen? Geen nood! Je kunt namelijk zelfs op een balkon of op je terras fruit en groenten kweken in een mini-moestuin. Het is kleinschaliger dan een grote tuin, maar daarom niet minderwaardig of minder lekker. Integendeel! Het is perfect afgesteld op je noden, wensen en smaak en dankzij deze ILOVEmyGARDEN-tips wordt het ontwerpen van je eigen kweekbak en het onderhouden van de groenten en fruit heel eenvoudig. Ontdek hier hoe je een moestuinbak op poten kunt maken en begin alvast na te denken welke soorten fruit en groenten je in je kleine terrastuin of stadstuin wil zetten.
Je eigen groenten kweken in bakken lukt zeker en vast
Vraag je je af of je echt je eigen groenten kunt kweken in een moestuin op poten? Wel, deze vraag beantwoorden we graag. Je kan groenten namelijk heel goed in een moestuinbak of in je moestuin op poten planten. De grootte en hoeveelheid van de bakken of de terrastuin moet afgesteld zijn op het aantal planten dat je wil gebruiken en natuurlijk ook op de beschikbare ruimte. Planten zullen van nature altijd beter in volle grond groeien, maar als je dit natuurlijke groeiproces perfect nabootst, dan kun je zeker een groentetuin maken in potten op je terras. Leuk, lekker en een lust voor het oog! Wat wil je nog meer?
Als je de vierkantemeter-moestuin ontwerpt, dan kun je enorm veel verschillende kanten op. Je kunt kiezen voor de gebruikelijke groenten -en fruitsoorten, maar ook voor meer ongewone soorten. Zorg er wel altijd voor dat je je goed verdiept in welke zorg je planten nodig hebben. Hebben ze bijvoorbeeld veel zon of schaduw nodig? Moet je ze veel voeding geven of niet? Droge of natte grond? Het is belangrijk om een antwoord te krijgen op deze vragen voordat je aan je moestuinbak begint. Kijk ook goed na of ze veel of weinig wortels vormen en of de wortels oppervlakkig of diep zijn, want de pot moet groot en diep genoeg zijn.
Heb je een lijstje gemaakt van alle planten die je wil? Ga dan je pot, kweekbak of moestuinbak op poten kopen (of maken als je een Handig Harry bent), net zoals de potgrond, meststoffen, etc.
Hoe kun je elke ruimte op je terras of balkon benutten voor je kweekbak?
De meesten onder ons gebruiken een kweekbak omdat we niet veel plaats hebben en daarom wil je dus elke centimeter van je balkon of terras kunnen benutten. Dit is heel gemakkelijk omdat er verschillende leuke ruimtebesparende manieren zijn om je eigen tuin op je terras vorm te geven. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor aardbeienplanten in een prachtige hangende pot of voor mini-groenteplantjes in plantzakjes en aan de muur. Kies zeker ook voor een kant en klare moestuinzak, want dat is een zak potgrond die je aan de bovenkant openmaakt en waarin je rechtstreeks je groenten plant. Zoals je merkt, is er altijd wel een leuke, creatieve en prachtige manier om je groenten te kunnen kweken.
Welke groenten passen perfect in de kweekbak op poten?
Natuurlijk kun je niet alle groenten op je balkon of terras kweken, maar uit onderstaande lijst blijkt wel dat je een heel ruime keuze hebt. Om je te helpen met kiezen, hebben we de groenten die je zelf op je balkon of terras kunt kweken opgedeeld in “Bladgroenten”, “Vruchtgewassen” en “Wortel-/knolgewassen”.
Bladgroenten
- Andijvie
- Bloemkool
- Boerenkool
- Chinese kool
- Doperwten
- Kapucijners
- Koolrabi
- Kousenband
- Peultjes
- Prei
- Rode kool
- Savooi kool
- Snijbiet
- Spitskool
- Struikbonen
- Tuinbonen
- Veldsla
- Witte kool
Vruchtgewassen
- Aubergine
- Augurk
- Courgette
- Komkommer
- Maïs
- Meloen
- Paprika
- Peper
- Pompoen
- Tomaat
Wortel-/Knolgewassen
- Aardappel
- Ajuin
- Knoflook
- Knolselderij
- Knolvenkel
- Radijs
- Sjalot
- Witlof
- Wortel
Welke fruitbomen en -struiken kun je planten op je balkon of terras?
Ben je eerder een fruitliefhebber? Dan hebben wij heel goed nieuws voor je. Je kunt namelijk ook fruitbomen en fruitstruiken in potten kweken op je balkon. Kies wel voor de juiste soort want hoewel een grote fruitboom er altijd mooi uitziet, kan die misschien net iets té groot worden voor op je terras. Omwille van die reden, kies je het beste voor zuilvormen of dwergbomen. Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, geven we je hier alvast een selectie van geschikte soorten fruitbomen -en struiken mee. Als je ze regelmatig snoeit en aanbindt, dan hou je deze bomen klein genoeg om er lang van te kunnen genieten.
- Aalbes
- Abrikoos
- Aardbei
- Appel
- Braam
- Bosbes
- Citroen
- Druif
- Framboos
- Kers
- Kiwi
- Kruisbes
- Nectarine
- Peer
- Pruim
- Perzik
- Veenbes
Zo kies je de juiste potten en potgrond
Bij het ontwerpen van je moestuin op je terras, is het belangrijk om voor de juiste bakken en potten te kiezen en ook om de juiste potgrond en meststof te gebruiken. Voor de kleinere moestuin op poten, kies je best voor potten of bakken met goede drainerende eigenschappen. Koop eentje met een gat in de bodem en zet die op een verhoog zodat het water er langs de onderkant kan uitlopen. Heb je een bak gekocht waar geen gat in zit? Probeer dan zelf een gat in de pot te maken. Voeg daarna een laag Hydrokorrels of potscherven toe, want die zal de waterafvoer gemakkelijker maken. Je voorkomt op die manier ook dat het gat zou dichtslibben door de grond.
Maar wat is nu de perfecte potgrond? Kies altijd voor gebruiksklare moestuinpotgrond want die speciale grond is geschikt voor alle soorten groenten, fruit en kruiden en is dus perfect voor een kruidenbak op poten. Deze bestaat uit natuurlijke grondstoffen die watervasthoudende eigenschappen hebben waardoor alle planten en bomen hun water en voedingstoffen eenvoudig kunnen opnemen. Zo moet je zeker eens opteren voor onze Substral Naturen moestuinpotgrond of deze zaai -en stekpotgrond van Substral.
Hoe onderhoud je een verhoogde moestuin op de beste manier?
Planten in pot drogen sneller uit dan die die je in je tuin plant en dit geldt ook voor groenten -en fruitbomen. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk om de planten regelmatig water te geven. De hoeveelheid water hangt af van de plant en ook van de potgrond. Om na te gaan of de plant nood heeft aan water, steek je je vinger even in de grond om te zien of het droog of nat aanvoelt.
Je kunt best ook extra voeding aan de grond toevoegen, want die stimuleert de groei van fruit en groenten nog meer. Het maakt niet uit welke soorten je hebt staan, dankzij deze Substral Naturen moestuinmest geef je meteen al je planten de nodige voedingstoffen. Toch zijn er ook soorten die een specifiekere bemesting nodig hebben zoals bijvoorbeeld tomatenplanten en kruiden. Wil jij abrikozen, nectarines en perziken in je moestuin plaatsen? Voeg dan kalk en flink wat compost of bodemverbeteraar toe aan de moestuinpotgrond. Weet je niet welke compost of voedingstoffen je kunt toevoegen? Dan kun je absoluut onze ILOVEmyGARDEN-website raadplegen.
Hoe kun je je moestuin op poten beschermen tijdens de winter?
Net zoals de ‘traditionele’ tuin, bescherm je best ook je terrastuin tegen vorst en koudere temperaturen tijdens de winter, maar hoe doe je dat nu het beste? De makkelijkste manier is om kwetsbare planten en groenten af te dekken, maar zorg ervoor dat je ademende materialen gebruikt want anders kunnen de planten verrotten of verstikken. Bescherm de planten door de potten te wikkelen in noppenfolie. Je stopt ook best met water geven, want water kan bevriezen en dat is gevaarlijk voor de planten. De koude wind zorgt voor datzelfde effect, dus zorg ervoor dat je gevoelige planten afschermt met een windscherm of muur. Heb je delicate planten zoals peperplanten en tomatenplanten? Neem dan geen risico’s en zet deze binnen. Als laatste kun je ook een ‘dekentje’ aanbrengen op de basis door het gebruik van hennepstrooisel, stro, afgevallen bladeren, jute, oude lakens en zelfs karton.
In 1,2,3 van je eigen groenten en fruit genieten
Ben je een fan van overheerlijke biologisch gekweekte groenten en fruit? Dan hoef je vanaf nu niet meer naar de fruit- en groentenwinkel. Dankzij bovenstaande tips kun je namelijk zelf je eigen fruit en groenten gemakkelijk kweken, zelfs al heb je geen tuin. Nu enkel nog bedenken welke soorten fruit of groenten je allemaal in de moestuin op je terras of op je balkon gaat plaatsen. Geniet ervan!