Wil je je tuin- en keukenafval en etensresten hergebruiken als compost voor je biologisch gekweekte groenten en fruit? Maak dan een composthoop in je tuin of op het balkon, of zelfs binnenshuis. Je kunt een open composthoop creëren in de tuin, bak of container. Voor binnen kun je de zogenaamde wormenbak gebruiken, want dit is veel hygiënischer dan het gebruik van een open composthoop.
Wat is compost nu juist?
Composteren is het op een natuurlijke manier afbreken van tuin- en keukenafval. Je gooit je groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) niet in de vuilnisbak, maar breekt het af tot een humusachtige meststof voor je tuin. Zo verkrijg je compost.
Met compost maak je de grond in je tuin vruchtbaarder. De grond houdt het vocht beter vast en zorgt voor een gezondere groeiomgeving. De meststoffen werken hierdoor op hun beurt beter en langer.
Waarom moet je zelf gaan composteren?
Door zelf je GFT-afval te composteren, bespaar je energie en zorg je voor een natuurlijk kringloopproces. Je verwerkt rechtstreeks het organisch materiaal tot een meststof voor je tuin. Hierdoor verklein je ook je afvalberg en bespaar je ook nog eens de energie die gebruikt zou worden om het afval af te breken.
Welke soort composthoop je best kan kiezen, hangt af van de grootte van de tuin en of je binnen of buiten wil composteren. Heb je niet zoveel ruimte of zie je een composthoop in de tuin niet zitten? Dan raden we aan om voor een wormenbak te gaan. Dit is een vrij klein composteersysteem dat veel aandacht nodig heeft. Als je voldoende aandacht schenkt aan de wormenbak, dan kun je geurloos compost maken binnenshuis.
Hoe maak je een goede composthoop?
Het maken van een goede composthoop is niet moeilijk, maar je moet er wel de nodige aandacht aan schenken. Besteed je er niet genoeg zorg en aandacht aan, dan kunnen er broeikasgassen ontstaan tijdens het rottingsproces.
Elke composthoop of -vat heeft goede verluchting nodig. Een goede verluchting krijg je door ongeveer elke zes weken de hele composthoop om te graven. Dit wordt ook wel het “omkeren” genoemd. Hiermee versnel je het composteerproces. Als je de hoop elke zes weken “omkeert”, dan kan je de compost na ongeveer vier maanden gebruiken. Om het GFT-afval sneller te laten ontbinden, kun je er eventueel wat van het volledig ecologisch product Substral Naturen Compostmaker over strooien.
Kies je voor een grote halfopen of gesloten compostvat? Dan kun je het organische afval niet omkeren. In dit geval is een variërende GFT-samenstelling nog belangrijker. Een goede composthoop heeft sowieso variatie nodig en daarom is het dus aan te raden om vochtig en droog materiaal, slap en stevig en grof en fijn materiaal te gebruiken. Ga ook voor zowel zuurstofrijk zoals bijvoorbeeld snoeihout, zaagsel en bladeren als voor stikstofrijk materiaal zoals mest, tuinafval en gras.
Heb je veel tuinafval? Bewaar dit dan en gooi steeds maar een klein beetje op de composthoop. De composthoop mag niet te nat, maar ook niet te droog worden. Een beetje regen is niet erg, maar bij te veel regen spoelen de voedingsstoffen weg of kan een tekort aan lucht ontstaan. Zorg er dus voor dat je de composthoop niet onder een afdak plaatst, maar ook niet in een volledig open ruimte zet. Het is het beste om die onder een boom te plaatsen waar die half beschut is tegen zon en regen.
Woon je nabij een rivier of waterweg? Zorg er dan voor dat de composthoop op minimum vijf meter van die rivier ligt. Zo voorkom je dat de meststoffen die rivier vervuilen.
Wat gooi je nu wel en niet op de composthoop?
Niet al het GFT-afval kan op de composthoop gegooid worden of in het compostvat. Je kunt ongeveer 90 procent van het GFT-afval composteren en 50 procent van je keukenafval. Dit heeft te maken met de vochtigheid en de temperatuur in de composthoop. Die zijn namelijk er lager dan in een professionele composteerinrichting.
Hieronder vind je een overzichtelijke lijst met wat er wel en niet verwerkt kan worden tot compost:
Wel bij het compost | Niet bij het compost |
---|---|
|
|
'Beperkt' betekent hier niet vaker dan eens per week.
Hoe voorkom je ongewenste gasten en geurtjes?
Er zijn goede redenen waarom je bepaalde GFT-resten niet op de composthoop of in het compostvat mag gooien. Gekookte etensresten composteren niet goed omdat ze vaak zout en vet zijn. Maar dat is niet de enige reden. Ze trekken ook muizen en ratten aan. Het laatste wat je in je tuin, of erger nog, in je huis wilt, is ongedierte. Dit geldt overigens ook voor vloeistoffen, vloeibaar vet en plantaardige olie.
Je wilt natuurlijk ook geen stinkende composthoop in je tuin en zeker niet in je huis. Dit kun je voorkomen door een goede verluchting en een goede variatie op vlak van de producten die je op de composthoop gooit. Let er ook goed op dat je geen materiaal toevoegt uit de lijst “niet bij het compost”. Een aantal van deze materialen zorgt namelijk voor nare geurtjes.
Als je de composthoop niet elke zes weken omkeert of het verkeerde afval op de hoop gooit, vertraag je niet alleen het composteerproces, maar riskeer je ook slechte geuren. Een goed verzorgde composthoop is echter geurloos.