Je beukenhaag snoeien wordt nog eenvoudiger dankzij deze I Love My Garden tips
Heb je een grote tuin en wil je er zowel wat kleur als privacy aan toevoegen? Dan is een beukenhaag een absolute must-have. Zo’n wondermooie haag is een lust voor het oog dankzij haar rode en groene bladeren en zorgt er ook voor dat je buren niet meer bij je binnen kijken. Om volop van een mooie groene haag te kunnen genieten, kun je je beukenhaag wel op een bepaalde manier snoeien. Zeker omdat de snoeiperiode, het materiaal, de afwerking, etc. belangrijk zijn om in het oog te houden. Geen nood als je niet echt vertrouwd bent met het snoeien van een beukenhaag, want onze tuinexperts geven je maar al te graag hun advies mee om ervoor te zorgen dat je de beukenhaag nog meer kunt doen schitteren.
Op deze manier snoei je je beukenhaag zoals een echte I Love My Garden expert
Hoe kun je nu het beste je beukenhaag snoeien? Start met het kiezen van een bewolkte dag, want snoeien in de volle zon is niet aangeraden. Als het te warm is, dan kunnen de bladeren namelijk verbranden en bruin worden. Voordat je aan het snoeien begint, leg je een zeil onderaan de haag want zo kun je de afgesnoeide bladeren, takken en resten van je haag gemakkelijker wegvoeren. Begin de snoeibeurt door van boven naar onder te snoeien. De onderkant van de haag kun je gewoon recht knippen en dus niet van boven naar beneden. Zorg ervoor dat je haag klein blijft want dan kun je gemakkelijk bij de bovenkant van de haag.
De ideale vorm van een beukenhaag is de ‘omgekeerde vorm’ of taps vorm waarbij de onderkant ongeveer 10 cm breder moet zijn dan de bovenkant. Daardoor krijgt de volledige haag genoeg zonlicht en warmte, heeft de wind minder vat op de haag en kan de groene beukenhaag jarenlang haar prachtige kleuren behouden. Maak je niet ongerust als je de haag niet perfect gesnoeid hebt, een beukenhaag groeit vrij snel. Na ongeveer vijf tot zes weken ziet de haag er weer perfect uit. Je kunt ook wel gaan voor een rode beukenhaag, kies ook hier voor die taps vorm.
Wanneer kun je de beukenhaag snoeien?
Je kunt de beukenhaag snoeien in de winter (rond januari) en in de zomer (in september). Deze eerste snoei wordt ook wintersnoei genoemd en de tweede keer de zomersnoei.
Tijdens de wintersnoei kun je de haag en de overtollige takken te verwijderen. Je hoeft geen schrik te hebben dat je net iets te veel takken snoeit, want de ‘kale plekken’ worden gecamoufleerd door de groeiende haag tijdens de lente en zomer. Als je aan de zomersnoei begint, dan doe je dit om gewoon de snoei in vorm te krijgen. Je knipt de lange takken eraf tot aan een knop. Je kunt de beukenhaag ook meerdere keren snoeien in de zomer, want dan wordt die groter en behoudt de haag beter haar vorm.
Hoe kun je de beukenhaag bemesten na het snoeien?
Het is ook belangrijk om de beukenhaag genoeg bemesting te geven na de snoei, zodat die voldoende energie heeft om te groeien. Je kunt de meststof zowel aan de voor- als achterzijde aanbrengen en die wat vermengen in de grond. Daarna is het aan te raden om de haag voldoende water te geven. Door dit proces regelmatig toe te passen, hou je de haag groener en mooier en blijft de haag ook extra bestand tegen ziektes. Je kunt gerust organische meststof gebruiken die speciaal gemaakt is voor hagen van Substral. Deze geven voedingstoffen langzaam af waardoor de haag voeding krijgt over een langere periode. Als je wil, kun je ook wat grondverbeteraar toevoegen, want dan komt er veel lucht in de bodem, wat de haag alleen maar ten goede komt.
Haagbeuk of beukenhaag: Wat is het verschil?
Een beukenhaag en een haagbeuk worden vaak met elkaar verward omwille van de naam, maar toch zijn beide klassiekers zeer verschillend. Ten eerste behoren beide hagen tot een andere familie. De haagbeuk, behoort tot de berkenfamilie terwijl de beukenhaag onderdeel is van de beukenfamilie. De meest populaire soort is de beukenhaag en deze behoudt zelfs tijdens de winter de prachtige en goudbruine bladeren. De struik zal pas haar bladeren verliezen vanaf het moment dat er nieuwe bladeren verschijnen in de lente. Een haagbeuk wordt kaal in de herfst en ziet er dus niet zo sierlijk en wondermooi uit in je tuin. Als je dus meer privacy wilt creëren, dan is een beukenhaag de haag die je best kiest. Het voordeel van een haagbeuk is dat zo’n haag in het voorjaar sneller nieuwe bladeren krijgen dan de beukenhaag. De bladeren van een groene beukenhaag zijn ook gladder dan die van een haagbeuk. De bladeren van een haagbeuk hebben diepe nerven, die je niet ziet op een blad van de beukenhaag. De bladeren van de haagbeuk komen ook alleen maar voor in het groen terwijl de beukenhaag zowel groene als rode bladeren kan hebben.
Het is belangrijk om te weten of je een haagbeuk of beukenhaag hebt, elke haag moet op een andere manier gesnoeid worden. Als een je een haagbeuk hebt geplant, laat die dan groeien totdat die de gewenste grootte bereikt heeft. Dan kun je de haag pas snoeien. Heb je een beukenhaag? Snoei die dan regelmatig en wacht dus niet totdat die voldoende gegroeid is. Ook het planten van een haagbeuk en beukenhaag verschilt. De eerste soort haag zal namelijk sneller geplant zijn, dan de tweede. Dit is omdat een haagbeuk tegen natte grond kan en een beukenhaag niet.
Welke snoeibenodigdheden heb je nodig voor het snoeien van je beukenhaag?
Om het snoeien gemakkelijker te maken en om ervoor te zorgen dat je de haag niet onnodig beschadigt, gebruik je steeds het juiste snoeigereedschap. Zoals vermeld is het belangrijk om de haag relatief klein te houden zodat je er eenvoudiger aankunt. Als je een kleine haag hebt, dan is een gewone heggenschaar prima voor het snoeien. Als de haag toch net te groot is, gebruik dan een ladder en verlengde motorheggenschaar en wees extra voorzichtig want je wil niet per ongeluk de elektriciteitskabel doorknippen. Haal ook een zeil in huis waarmee je de afgesnoeide bladeren kunt opvangen.
Met welke problemen kan je beukenhaag te maken krijgen?
Jammer genoeg is de groene beukenhaag niet bestand tegen ziektes en ongedierte. Het grootste probleem is de beukenbladluis/beukenwolluis die vooral tijdens de vroege zomer opduikt en die de groei van je haag kan belemmeren. Er kunnen ook spintmijten optreden die voornamelijk onderaan het blad bij de hoofdnerf voorkomen. Die mijten drinken het sap uit de bladeren en daardoor drogen die bladeren uit. Dit kan jammer genoeg leiden tot het vervroegd doodgaan en uitvallen van de bladeren. Als je spintmijten en andere insecten wilt wegkrijgen, dan kun je Substral Naturen Polysect of KB Multisect gebruiken.
Als laatste, kan het ook zijn dat je beukenhaag niet meer groeit. Dit is waarschijnlijk te wijten aan verschillende (weers)omstandigheden. Is er zware regenval geweest de voorbije maanden of is het juist zeer droog geweest. Heb je de haag genoeg bemesting of voeding gegeven? Al deze elementen kunnen ervoor zorgen dat de haag er niet echt goed uitziet. Om de haag opnieuw volop te laten bloeien, kun je wat mest of compost rond je haag leggen en dit een beetje omspitten. Voelt de grond te droog aan? Geef die dan wat water. Als deze tips niet gewerkt hebben, dan kan het zijn dat je haag jammer genoeg afgestorven is.
Laat je beukenhaag er nog weelderig, groener en mooier uitzien
Wil je tijdens het volgend groeiseizoen een prachtige, grote en perfect gesnoeide beukenhaag hebben? Dan kun je zeker bovenstaande tips toepassen. Deze helpen je niet alleen om het snoeien gemakkelijker te maken, maar bieden je ook de nodige tools aan om je eigen wondermooie, weelderige en tiptop beukenhaag te creëren.