Ben je een grote fan van prachtige bomen, maar heb je geen tuin? Dan bieden wij je de perfecte oplossing: namelijk een bonsaiboom die je binnenshuis kunt houden. De bonsai, van wie de naam ‘geplant in container’ betekent, is al sinds de Kamakura periode (ongeveer 700 jaar geleden) niet meer weg te denken uit het interieur. Dit is omdat deze keizerlijke boom voor meer groen en een unieke vibe zorgt. Aangezien een bonsai snoeien en het onderhouden van zo’n boom aanzien wordt als een traditionele Japanse kunstvorm, heb je zowel kennis van de plantenwereld als een kunstzinnig gevoel nodig.
Toch moet je je geen zorgen maken als je geen groene vingers hebt of niet de volgende Picasso bent want dankzij deze eenvoudige ILOVEmyGARDEN-gids kom je direct te weten hoe je op de juiste manier voor de bonsai zorgt. Zo gaan we in dit artikel dieper in op de verschillende soorten bonsaibomen, de gepaste grond, de hoeveelheid water en hoe je onaangename problemen met je bonsai kunt voorkomen. Laten we nu meteen de wereld van de bonsai ontdekken!
Een zeer uitgebreide en oogverblindende bomenfamilie
Net zoals andere bomen, komen ook de bonsaibomen in allerlei soorten en vormen voor. Ga je een bonsai boom verzorgen? Dan is het belangrijk om te weten te komen welke soort bonsai je in huis gehaald hebt. De eerste grote bonsai groep waartoe de bonsai kan behoren, is die van de bladverliezende loofbomen. In deze categorie vind je bonsaibomen zoals de Japanse Esdoorn Bonsai, Wisteria Bonsai, Treurwilg bonsai en Ginkgo Bonsai, die allemaal hun bladeren verliezen in de herfst. Toch zijn er ook bonsaibomen die het hele jaar door hun bladeren behouden en die worden de groenblijvende loofbomen genoemd. Deze categorie omvat onder andere de Buxus Bonsai, Jade Bonsai, Sageretia Bonsai en de Japanse Hulst Bonsai. De laatste groep bevat de coniferen en naaldbomen zoals de Lariks Bonsai, Hinoki cipres Bonsai, Buddhist den Bonsai en de Taxus Bonsai. Zie je het bos door de bomen niet meer en weet je niet welke bonsai je moet kiezen? Ga voor de Ficus Retusa/Ficus Bonsai en de Jeneverbes Bonsai. Deze bonsaibomen zijn de meest populaire aangezien ze gemakkelijk te onderhouden zijn en perfect binnenshuis geplant kunnen worden.
Net zoals wij hebben bonsaibomen nood aan voldoende zonlicht
Het is het belangrijk om de bonsai op een goed verlichte plaats te zetten want een tekort aan licht kan voor veel te grote bonsaibomen zorgen (een bonsaiboom moet altijd klein gehouden worden). Als de bonsai niet genoeg licht krijgt, dan kan de boom verzwakken en ziektes oplopen. Als je de bonsaibomen buiten plaatst, zet deze dan in direct zonlicht. Heb je een binnenbonsai? Zet die dan op een vensterbank bij een raam naar het zuiden gericht. Je kunt eventueel kunstmatig licht, fluorescerend licht en ledverlichting in huis halen want die helpen je plant beter te groeien.
De juiste grondsamenstelling is van cruciaal belang voor een prachtige bonsai
Hoewel er verschillende soorten bonsais bestaan, hebben ze allemaal dezelfde potgrond nodig. Of je nu gaat voor grond die je bij ons kunt bekomen zoals deze bonsai potgrond van Substral of voor een bodem die je zelf gemaakt hebt, je moet altijd rekening houden met de volgende vier aspecten.
Ten eerste is het belangrijk om een potgrond te kiezen met goede drainagefuncties. Geen enkele bonsaiboom staat graag altijd in het water en zelfs al koop je een bonsai die veel water kan verdragen, zul je altijd de kans lopen dat de plant begint te rotten. Kies daarom voor potgrond met goed waterdoorlatende eigenschappen, maar tegelijkertijd ook grond die vochtig blijft waardoor de boom de kans krijgt om het water te absorberen. De bodem moet een goede luchtcirculatie bieden en daarom is het belangrijk om te kiezen voor poreuze grond. Zo’n soort van bodem geeft namelijk de wortels de kans om te ademen en geeft de boom de kans om zuurstof en andere belangrijke bestanddelen op te nemen. Als laatste kun je er ook best voor zorgen dat de grond de nodige meststoffen en nutriënten bevat die de bonsai gebruikt als voeding. We zullen hier later nog op terugkomen.
De bonsai geeft zelf aan als hij water nodig heeft
Als je een bonsai koopt, dan kan het zijn dat er een label aan vasthangt met “geef deze boom om de X dagen water”. Toch kun je dit advies negeren want de bonsaiboom geeft namelijk zelf aan wanneer hij water wenst. Ga je de bonsai water geven en wil je te weten komen of je boom nood heeft aan water? Steek je vinger dan even in de grond. Als de grond droog is, geef de bonsai dan water, maar als die nog vochtig is, dan kan de boom nog wel even zonder water. De beste manier om je bonsai water te geven, is door het water van bovenaf te gieten met een gieter met een smalle sproeikop, zodat de aarde niet uit de pot weggespoeld wordt. Je kiest het beste voor regenwater, want dat water bevat geen chemicaliën die schade kunnen aanbrengen aan de boom.
Dankzij deze bemestingstips krijgt je bonsai een prachtige vorm
Wil je van je bonsaiboom een echt prachtig kunstwerk maken? Dan hebben we hier enkele tips over de bemesting van je bonsai die je ongetwijfeld helpen. Je kunt organische meststoffen gebruiken, deze zorgen voor een rijkere grond en hebben een langdurige werking waardoor de bonsai voeding langer zal kunnen opnemen uit de grond. Als je chemische meststoffen gebruikt, dan wordt de voeding meteen opgenomen door de plant. Daarom is het aan te raden om chemische meststoffen te gebruiken bij het vergroten van de diktegroei. Overdrijf de dosering niet en lees de aanwijzingen op de verpakking, te veel meststof kan verbranding van de boom veroorzaken.
Voor welke meststoffen je ook gaat, bemest nooit in de winter want dan nemen de wortels van de bonsai de meststoffen niet op aangezien de boom dan in haar winterslaap is. Hoewel we verderop in dit artikel nog meer ingaan op het verpotten van je bonsai, willen we je nu toch al even meegeven dat als je de plant verpot, je gerust ook wat mestkorrels kunt toevoegen aan de organische meststoffen. Die helpen namelijk bij het ontwikkelen van nieuwe wortels.
Als je meststof zelf gaat samenstellen, hou er dan rekening mee dat het rijk moet zijn aan stikstof, fosfor en kalium want deze stoffen zorgen voor een snelle ontwikkeling van de wortels, verhogen de standvastigheid van de bonsai en zorgen ervoor dat de boom waterreserves kan opbouwen. Natuurlijk kun je bij ons kant-en-klare mestsoorten kopen zoals deze meststof voor bonsaibomen of deze universele meststof die al deze nodige stoffen bevatten.
Een bonsai verpotten zorgt voor een nog grotere boom
Hoe vaak een bonsai verpot moet worden, hangt af van de soort boom en de grootte van de pot. Heb je een relatief jonge bonsai? Dan verpot je best om de twee jaar (soms zelfs elk jaar) want zowel de boom als de wortels zijn namelijk nog in volle groei. Het wortelsysteem van een volwassen bonsai, daarentegen, zal al tot een bepaalde grootte gegroeid zijn en zal waarschijnlijk niet groter worden.
Maar of je nu een nieuwe of een volwassen boom in huis gehaald hebt, je checkt best altijd eerst de wortels om te weten of je moet verpotten of niet. Als de wortels nog steeds in de grond staan, wacht dan met het verpotten, maar als ze gedraaid zijn rondom het wortelsysteem, dan wordt het tijd om een nieuwe pot te kopen. Als je de bonsai gaat verpotten, doe dit dan aan het begin van de lente want dan is de boom nog steeds in haar winterslaap. Hierdoor zul je de schade die de boom kan oplopen tijdens het verpotten verminderen, aangezien er nog maar weinig bladeren aan de boom hangen.
Wat te doen als de bonsai haar bladeren verliest?
Tijdens de winterslaap heeft een bonsai sowieso minder bladeren dan tijdens de lente, maar wat als de boom nu zelfs tijdens de groeiperiode zijn bladeren verliest? Dan heb je waarschijnlijk de bonsai teveel of te weinig water gegeven. Of je de bonsai nu binnen of buiten hebt staan, je moet de boom alleen maar water geven als de grond droog is. Afvallende bladeren kunnen ook het gevolg zijn van een dode boom, die je jammer genoeg niet meer tot leven gaat kunnen wekken met wat water.
Heb je een buitenbonsai, dan kan een kale boom ook wijzen op ziektes of ongedierte. Het laatste probleem waar je bonsai mee te maken kan krijgen, is te weinig licht en dit geldt vooral voor een binnenbonsai. Om dit probleem te voorkomen, moet je de boom dichtbij een raam plaatsen.
Zorg voor een royale sfeer in huis met een prachtige bonsai
Nu je de bijzondere wereld van de bonsai hebt leren kennen, wordt het tijd om zo’n sierlijke boom in huis te halen. Hiermee voeg je niet alleen nog meer groen toe aan je interieur of tuin, maar zorg je ook voor een kunstzinnig element. Wedden dat je bonsai indruk zal maken op je familieleden en vrienden?