Tijdens de wintermaanden maken wilde dieren van bomen, composthopen en hoopjes gevallen bladeren hun thuis. Maar door voedseltekort en dalende temperaturen is het overleven van de winter voor vele dieren geen gemakkelijke opdracht. Er zijn ook diersoorten zoals vogels en eekhoorns die geen winterslaap houden, ook zij hebben het lastig in de winter en gebruiken vaak de vetreserves op die hun zouden moeten helpen warm te blijven.
Maak je tuin klaar om dieren te helpen overwinteren
Als tuinier kan je veel doen om het welzijn van dieren vandaag te verzekeren. Als je de dieren in je tuin helpt om de wintermaanden te overleven, kan dit de biodiversiteit van je tuin naar een hoger niveau tillen en dat vinden kinderen vaak extra leuk.
Vogels: houd ze warm in de winter
Vogels rekenen op de aanwezigheid van vogelhuisjes in tuinen tijdens de herfst en- wintermaanden aangezien hun natuurlijke voeding dan sterk uitdunt. Vogels houden geen winterslaap, daarom is het extra belangrijk dat ze goed doorvoed blijven, zeker wanneer het kouder wordt en hun vetreserves dienen als warme mantel om hun te beschermen tegen de kou.
Om ervoor te zorgen dat vogels genoeg voedsel vinden tijdens koudere periodes probeer je best gevallen fruit onverstoord te laten liggen. Ook een vogelhuisje is een fantastisch hulpmiddel.
Je kan naast een vogelhuisje ook een vogelbad in de tuin installeren en zo een veilige plaats creëren waar vogels kunnen komen eten en drinken. Een vogelbadje zorgt niet alleen voor voldoende drinken, maar vogels kunnen er zich ook wassen. Dit laatste is essentieel om ervoor te zorgen dat hun veren goed geïsoleerd blijven.
Vleermuizen: nodig ze uit in je tuin
Er bestaan verschillende soorten vleermuizen maar het aantal vleermuizen dat we de laatste jaren waarnemen begint sterk te dalen. Creëer dus een veilige omgeving in je tuin zodat vleermuizen talrijk kunnen blijven rondvliegen.
Aangezien vleermuizen vooral actief zijn ‘s nachts wanneer wij slapen, is het ook niet verbazend dat we ze maar zelden zien. Zorg ervoor dat ze kunnen schuilen in je tuin en voorzie voldoende voedsel. Vleermuizen jagen op insecten zoals muggen, motten en midges. Wil je de hongerige vleermuizen voorzien van een lekker hapje, plant dan planten in je tuin die deze insecten aantrekken.
Overdag verstoppen vleermuizen zich op donkere plekjes zoals in holle boomstammen of onder tegels. In elk tuincentrum kan je special huisjes voor vleermuizen vinden (of je kan ze zelf maken met onbehandeld hout), zo geef je deze beestjes een veilige plaats om te rusten.
Kikkers: bescherm ze tijdens de koudere maanden
Er zijn enkele stappen die je kan ondernemen om ervoor te zorgen dat jouw tuin een veilige omgeving wordt tijdens de winter, niet alleen voor kikkers, maar ook voor verschillende andere diersoorten. Zo controleer je best eerst of er in jouw vuurkorf of in de stapel bladeren waar je een kampvuur mee wilt maken geen schuilende dieren of dieren die een winterslaap houden, zitten (dit geldt ook voor egels) vooraleer je een vuurtje maakt.
Heb je een vijver in de tuin? Smelt dan een gat weg uit het ijs, dit zal ervoor zorgen dat dieren makkelijk van het water kunnen drinken en kikkers rap in en uit het water kunnen springen. Als je dit niet doet, kunnen giftige gassen zich opstapelen onder het ijs waardoor vissen en kikkers die hun winterslaap houden op de bodem van de vijver misschien niet overleven.
Pas wel op: als het ijs breekt wanneer je er een gat in probeert te maken, kunnen de schokgolven schadelijk zijn voor dieren die in de vijver wonen.
Let ook op bij het bewerken of opruimen van composthopen, de warmte van compost is vaak heel aantrekkelijk voor kikkers en padden tijdens de winter.
Egels: bouw een gezellig huisje
De egel is de beste vriend van een tuinier want hij eet (naakt)slakken en insecten op voordat deze schade kunnen aanrichten aan planten. In de winter kan je de egels helpen door een huisje voor hen te bouwen. Laat een deel van de tuin gevuld met takken en bladeren en creëer zo een uitnodigend nest. Je kan het ook simpel houden en gewoon een houten plank tegen de muur plaatsen dat kan dienen als huisje of je kan leren om een echt huisje te bouwen.
Egels houden hun winterslaap tussen november en maart en moeten genoeg vet aanmaken om deze periode te overleven. Wanneer je water en voedsel voorziet, zullen egels sneller terug keren naar jouw tuin. Dus wil je een permanente bewoner? Laat dan bijvoorbeeld wat verbrokkelde kattenkoekjes achter.
Als je beslist dat je egels wilt aantrekken in jouw tuin moet je er voor zorgen dat je tuin een veilige plaats is voor deze stekelige vriendjes. Wees dus aandachtig tijdens het gras afrijden en wees je ervan bewust dat slakkenkorrels levensgevaarlijk kunnen zijn voor egels. Gebruik deze dus enkel als laatste redmiddel en plaats ze onder een afscherming zodat egels er niet aan kunnen.
Als je je tuin op een correcte manier aanpast aan wilde dieren, kan je tuin een leuke en veilige plaats worden voor zowel mens als dier.