Lavendel snoeien
Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Het is bovendien een sterke plant die goed tegen droogte en felle zon kan, maar ook bestand is tegen een beetje vorst. Een veelzijdige plant dus! In het begin ziet de lavendel eruit als een vaste plant, maar na een paar jaar verandert het groen in hout. Het doel van lavendel snoeien is om dit proces zoveel mogelijk te vertragen, zodat de lavendelplant zo lang mogelijk groen en compact blijft.
Wanneer lavendel snoeien?
Lavendel moet minimum twee keer per jaar gesnoeid worden: voor de bloei in april en direct na de bloei in september.
Voor de bloei in april (hoofdsnoei)
Begin met het snoeien van lavendel na de winter, als de strengste vorst achter de rug is. Meestal is dit begin april. Bij nachtvorst wacht je beter nog even af met lavendel snoeien zodat de snoeiwonden niet bevriezen.
Bij nieuw geplante lavendel kun je de toppen twee à drie keer afknippen in het voorjaar. Snoei de nieuw gevormde topjes, waardoor groei van onderuit wordt gestimuleerd. Door deze knipbeurten zullen de planten wat later bloeien, maar je zult langer plezier hebben van de lavendel.
Na de bloei in september (vormsnoei)
Alleen de uitgebloeide bloemtakken worden weggesnoeid. Door hem direct na de bloei te snoeien, houd je je lavendel veel beter in vorm. Je voorkomt dat de struikjes onderaan kaal worden of snel uit elkaar vallen. Wanneer lavendel nog tot ver in oktober bloeit, door een warme nazomer, kun je hem beter niet meer snoeien en wachten tot het voorjaar. De net gesnoeide planten kunnen zo niet bevriezen door eventuele (nacht)vorst.
Tijdens de zomer, na de bloei kan je de uitgebloeide bloemen samen met een klein topstukje ook nog verwijderen. De lavendel gaat hierdoor voor de winter nieuwe topjes maken.
Hoe lavendel snoeien?
Lavendel snoeien doe je best met een snoeischaar met papegaaienbek of dubbelzijdige messen. Dikkere oude takken kan je snoeien met een aambeeld snoeischaar.
De basisregel bij lavendel snoeien is dat je nooit tot op het kale, verhoute deel knipt. Het is namelijk erg belangrijk dat je nog voldoende groen overhoudt, ter bescherming tegen de vorst in de winter. Tijdens het snoeien ga je op zoek naar jonge scheuten en knip je zo laag mogelijk boven het eerste groen af.
In het voorjaar mag je de lavendel regelmatig bijknippen, tot zo’n 15 centimeter boven de grond. Een oudere, verhouten lavendel snoei je het beste 20 tot 25 centimeter boven de grond in.
Tijdens de zomer en in het najaar kort je de struik alleen een stukje in en verwijder je de uitgebloeide bloemstelen.
Wanneer bloeit lavendel?
Lavendel bloeit van juni tot ver in de nazomer met blauw-paarse, lang gesteelde, sterk geurende bloemaren. De plant is zeer winterhard en (half)wintergroen.
Tijdens de zomer, na de bloei kan je de uitgebloeide bloemen samen met een klein topstukje verwijderen. De lavendel gaat hierdoor voor de winter nieuwe topjes maken, waardoor je nog extra lang van de mooie kleuren en heerlijke geuren kan genieten.
Gooi de uitgebloeide bloemen zeker niet weg! Gebruik de bloemen om geurzakjes te maken voor de slaapkamer, linnenkast of op het toilet.
Welke soort lavendel kies ik?
Wil je graag een lavendelplant, maar weet je niet welke te kiezen? Hier enkele prachtige soorten lavendel en hun bloeiperiode:
- Lavandula stoechas, ook wel vlinderlavendel is een bijzondere soort lavendel. Hij bloeit extra lang, namelijk van mei tot eind september met opvallende, grote lilapaarse bloemen. De hoogte is 30 tot 70 centimeter. De vlinderlavendel is minder winterhard dan de gewone lavendel (Lavandula angustifolia).
- Lavandula angustifolia ‘Hidcote Blue’ – van juni tot september geniet je van donker violetblauwe geurende bloemen (blauwer dan de bekende 'Hidcote'). Doordat deze lavendelsoort niet hoger wordt dan 40 centimeter is hij ideaal als bodembedekker.
- Lavandula intermedia ‘Grappenhall’ - van juni tot augustus verschijnen er prachtige lilablauwe bloemen tussen grijsgroene blaadjes. Deze plantensoort wordt vaak gebruikt om plantvakken mee op te vullen en kan 80 centimeter hoog worden, bloei inbegrepen.
- Lavandula angustifolia – de oorspronkelijke, ongecultiveerde lavendel met paarse bloemstengels die heerlijk geuren! Bloeit van juni tot augustus en heeft een zonnige en droge plek nodig. De hoogte is 30 tot 40 centimeter. Deze variant is ideaal om plantvakken mee op te vullen.
- Lavandula angustifolia ‘Dwarf Blue’ – deze dwerg lavendelstruik bloeit van juni tot augustus met veel lichtblauwe bloemen. Na de laatste vorst kan je hem best zo snel mogelijk terug snoeien. De hoogte is 30 tot 50 centimeter.
- Lavandula angustifolia ‘Edelweiss’ – van juli tot september bloeit hij met mooie geurende witte bloemen met soms bij koud weer een blauwroze zweem. De blaadjes zijn zilvergrijs. De hoogte is 40 tot 60 centimeter.
- Lavandula angustifolia ‘Munstead’ - van juni tot augustus kan je genieten van prachtige lichtblauwe bloemen tussen grijsgroene blaadjes. De hoogte is 30 tot 45 centimeter.
- Lavandula angustifolia ‘Silver Mist’ - De lavendelsoort met ongetwijfeld het meest intens zilveren blad. De lichtblauwe bloemen verschijnen behoudend vanaf het tweede jaar na aanplant. Van juni tot augustus bloeien er talloze blauwe bloemen. De hoogte is 50 tot 60 centimeter.
- Lavandula angustifolia ‘Rosea’ – Dit is een wintergroene dwerg lavendelstruik (30 tot 45 centimeter) die van juli tot september pronkt met mooie lichtroze geurende bloemen. Hij groeit bovendien redelijk compact en meer breed dan hoog.
- Lavandula 'Richard Gray' – De Lavandula Richard Gray is een vrij nieuwe lavendelsoort. Het is een opvallende lavendelsoort met witgrijze bladeren en donkerblauwe bloemen. De Richard Gray bloeit van juni tot augustus en wordt ongeveer 40 tot 50 centimeter hoog.
Gepubliceerd op: 27/07/22