Sering snoeien wanneer en hoe?
De sering (Syringa vulgaris) is een plant uit de olijffamilie (Oleaceae). Ze is vooral bekend om de prachtige, zoet geurende bloemen in opstaande pluimen. Om de seringen zo uitbundig mogelijk te laten bloeien, is het belangrijk om de sering jaarlijks te snoeien. Als je niet snoeit, kan de struik heel snel vier tot vijf meter hoog worden. Bovendien gaan de bloemen dan heel hoog zitten en wordt de onderkant kaal. Door de sering jaarlijks goed te snoeien, voorkom je dit en blijft de struik mooi compact.
Wanneer sering snoeien?
De meeste seringen bloeien vanaf eind mei tot in juni. Als de geurige bloemen uitgebloeid zijn, moet je ze meteen wegsnoeien. Zo voorkom je dat de sering al zijn energie gebruikt om zaden aan te maken en te weinig energie stopt in het maken van nieuwe bloemknoppen. Een jonge sering top je best direct na de bloei, in het late voorjaar. Een oudere sering die niet meer mooi in vorm is, snoei je het best in het vroege voorjaar, tijdens de rustperiode, drastisch terug.
Vooral bekend om de prachtige, zoet geurende bloemen in opstaande pluimen!
Hoe sering snoeien?
1. Jonge sering snoeien
Bij een jonge sering is het vaak voldoende om de uitgebloeide bloemen eind mei-juni meteen weg te knippen tot op het eerste zijtakje. Om de sering in een gezonde vorm en grootte te behouden, top je meteen de extra lange gezonde stelen tot aan de zijvertakkingen. De jonge sering gaat nu nieuwe scheuten aanmaken. Ook wilde scheuten die groeien uit de onderstam snoei je weg, want ze zorgen namelijk voor een afname van de nodige voedingsstoffen.
Let op! Snoei niet in de late zomer of herfst. Je wilt in de zomer namelijk geen nieuwe aangroei wegsnoeien. Als je in de herfst of winter snoeit, kan het zijn dat je sering helemaal geen bloemen produceert. De jaarlijkse snoeibeurt voer je dus best uit in de late voorjaar na de bloei.
2. Oudere sering snoeien
Net als bij een jonge sering, knip je bij een oude sering de uitgebloeide bloemen meteen weg. Als een oudere sering niet meer mooi in vorm is, kan je het best drastisch terug snoeien. Dat heet een verjongingssnoei en doe je in het vroege voorjaar, tijdens de rustperiode van november tot maart. Dan heeft de sering namelijk kale twijgen en genoeg tijd om te herstellen.
- Methode 1: Zaag de oude takken of oude stam tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af. Na het snoeien gaat je sering weer uitlopen. Voor de bloemen zal je minstens drie jaar moeten wachten.
- Methode 2: Wil je dit vermijden? Dan kan je ook gedurende 3-5 jaar een derde van de oudste takken weghalen. Begin in het hart van de struik met snoeien, niet aan de buitenkant. Knip de takken gelijkmatig over de hele sering weg tot zo'n 50 centimeter hoogte. Snoei bij voorkeur net boven een oog dat naar buiten kijkt. Door de verjongingssnoei over meerdere jaren te spreiden, voorkom je dat de sering enkele jaren helemaal geen bloemen geeft.
Let op! Snoei niet in de late zomer, tussen half juli en half september, of de herfst. Later in de zomer zit de plant namelijk midden in het groeiseizoen en je wil geen nieuwe aangroei wegsnoeien. De jaarlijkse snoeibeurt van een oudere sering doe je dus het best in het voorjaar.
3. Seringenboom snoeien
Bij de sering op stam, ook wel de seringenboom genoemd, snoei je direct na de bloei. Verwijder ook meteen de dode en lange uitschieters.
4. Amerikaanse sering snoeien
De Amerikaanse sering (Ceanothus) kent verschillende soorten en hebben een andere behandeling nodig.
- De ceanothus-soorten die bloeien in het voorjaar kun je direct na de bloei in juni terugsnoeien. Lange takken of scheuten kort je voor een derde in.
- De ceanothus-soorten die juist in de late zomer van augustus tot september bloeien, snoei je vroeg in het voorjaar (maart) licht terug.
Tijdens de rustperiode kan je dode takken verwijderen.
5. Kleinbloemige sering
De kleinbloemige sering, ook wel mini sering genoemd, bloeit twee keer. De eerste keer is in mei en juni, de tweede keer is in augustus en september. Snoei meteen na de eerste bloei de uitgebloeide bloemen weg zodat de plant zich kan voorbereiden op de tweede bloei. Daarna is het niet meer nodig om de kleinbloemige sering te snoeien.
Verzorging en onderhoud van seringen
De gewone sering (Syringa vulgaris) kan heel snel vier tot vijf meter hoog worden. Ze kan tussen de 30-50 centimeter per jaar groeien. Het is dus belangrijk om jaarlijks goed te snoeien.
Afhankelijk van de grootte van de sering, kan je de plant terugsnoeien met een scherpe snoeischaar. Zoals eerder vermeld is snoeien bij een jonge sering niet per se nodig, vaak volstaat het verwijderen van de uitgebloeide bloemen.
De dikke takken bij een oudere sering kan je beter verwijderen met een kleine zaag. Omdat deze sering vaak wat groter is dan een jongere variant, snoei je best een keer per jaar.
Gebruik na het snoeien wondafdekmiddel. Zo bescherm je de snoeivlakken van je sering.
Seringen zijn heel sterke winterharde planten. Ze houden van een (half)zonnige plek, en doorlatende, niet te droge grond met liefst wat klei of kalk erin.
Geef de struik in de winter gemengde organische mest, of in het voorjaar kunstmest. Zo heeft de sering voldoende voedingsstoffen beschikbaar. Dit is zeker aan te raden op arme grond.
Ga je op vakantie tijdens de zomer? Ontdek snel hoe je jouw tuin helemaal vakantieklaar kunt maken.