Voor je lukraak wat tegels uit de stoep haalt, heb je eerst toelating nodig van de milieu- of groendienst. Zowat alle steden en gemeenten moedigen tegeltuinen aan en verlenen er subsidies voor; het loont dus zeker de moeite om even je licht op te steken.
De reden is duidelijk: planten tegen je huis vrolijken de stad niet alleen op, dat extra groen helpt ook delucht te zuiveren. In je planten komen insecten zoals vlinders en lieveheersbeestjes overwinteren en vogels nesten, en dat is dan weer goed voor de biodiversiteit in de stad.
Planten tegen je huis vormen ook een sociaal aspect: jouw semipubliek tuintje vormt een ideale aanleiding voor een praatje met de buren. Maar planten tegen je gevel zijn ook goed voor je huis en je energierekening! Ze beschermen tegen koude noordenwind, brandende zon vanuit het zuiden en felle slagregens uit het westen.
Aan de slag
Je moet wettelijk voldoende stoep vrij houden - meestal is dat 1,20 of 1,50 meter. Reken op minstens één maximaal twee tegels (van dertig centimeter) die je over de hele lengte van je gevel kunt lichten. Opgelet, soms zitten die muurvast en heb je een steenboor nodig! Je bent verplicht je tegels te bewaren; een trottoir moet altijd nog in zijn oorspronkelijke staat kunnen worden hersteld.
- Graaf dertig tot veertig centimeter 'grond' uit en voer af. Let op voor leidingen en kabels.
- Vul het gat met een mengsel van de helft potgrond en de helft bodemverbeteraar.
- Zet je klimplanten zo dicht mogelijk tegen de gevel; vul eronder aan met vaste planten of eenjarigen en geef meteen flink water.
- Strooi wat organische mest over de grond en dek de blote aarde af met een laag cacaodoppen of schors, dat houdt het onkruid en de katten weg.
Een gevel vol bloemen
Kies je planten in functie van de plek. Tegen een gevel met veel zon kan je een druivelaar of een trompetklimmer kwijt. Tegen een noordgevel plant je klimop of een klimhortensia
Wil je veel bloemen? kies dan voor clematis of winterjasmijn, die nu, al in februari bloeit. Heb je het liever het jaar rond groen, dan wordt het klimop of kardinaalsmuts. Wil je vlammende herfstkleuren plant je wilde wingerd. Houd je van lekkere geuren, kies dan een kamperfoelie, een Toscaanse jasmijn (ideaal tegen een zonnegevel) of geurende roos.
Kies de juiste bevestiging
Klimop, wingerd, klimhortensia en trompetklimmer hechten zich vanzelf aan de muur vast; voor de andere span je horizontale ijzerdraden over je gevel. Let op met blauweregen, bruidssluier, kiwi en Duitse pijp; voor een kleine muur groeien ze veel te hard.