Als er een groente is dat de voorbije jaren aan populariteit gewonnen heeft, dan is het ongetwijfeld wel de zoete aardappel. Niet alleen omdat het meer gezonde voedingsvezels bevat en rijker is aan vitaminen (A en C) en mineralen dan een gewone aardappel, maar ook omdat je het kunt gebruiken in duizend-en-een recepten. Als je een echte fan bent van een zoete aardappel, dan heb je er ongetwijfeld al verscheidene gekocht in de winkel, maar wist je dat je ook zelf zoete aardappelen kunt kweken en nog op een gemakkelijke manier ook. Hoe kun je zoete aardappel kweken? Wel, door het toepassen van deze eenvoudige en belangrijke I Love My Garden tips.
Wanneer plant je de zoete aardappel het beste?
Hoewel de zoete aardappel van oorsprong uit Midden-Amerika komt, kun je die zeker in je tuin planten want de aardappel overleeft in ons klimaat. Maar wanneer plant je die zoete aardappel het beste? Zelfs al wil je de zoete aardappel in je tuin zetten, je zet ze altijd eerst binnen in een bakje en de beste periode om dit te doen is tussen maart en mei. Je kunt de teelt vergelijken met die van de traditionele aardappelen. Je kunt de zoete aardappel niet alleen in de volle grond zetten in een afgedekte bak, maar ook onder glas of een verwarmde kas. Na amper zeven dagen komen de eerste scheuten tevoorschijn. Als het mei wordt, dan kun je de zoete aardappel kweken in je moestuin of in een grote pot buiten.
Gebruik prachtige knollen en de stekken om de zoete aardappel te kweken
Ga je een zoete aardappel telen? Dan kun je zowel gebruik maken van stekken en knollen alsook van in de winkel gekochte zoete aardappelen. In dit onderdeel gaan we ingaan op hoe je de knollen en stekken gebruikt.
Als eerste kun je een bakje of kas vullen met zaai- en stekgrond en daar een paar gaten inmaken. Maak de grond nat met een plantenspuit en steek dan de zoete aardappelen voor de helft in de grond. Je geeft die aardappelen pas water als je de eerste kiemen ziet groeien. Plaats een paar gloeilampen of lichtbronnen boven of nabij de aardappelen want die bevorderen de groei. Na ongeveer een week komen de eerste wortels tevoorschijn en na twee weken zie je de eerste scheuten aan de bovenkant verschijnen. Als de stekken lang genoeg zijn, dan kun je die van de knol knippen. Je kunt de stekken ofwel in een vaas steken of omhoog hangen om zo de groei te bevorderen. Zorg er wel voor dat de vaas groot genoeg is, want de knol en wortels moeten de plaats hebben om te groeien.
Als de wortels groot geworden zijn, dan kun je de zoete aardappelen in potgrond zetten. Zo kun je ze in je tuin plaatsen of in een pot buiten of binnen zetten. Waar je ook voor gaat, de zoete aardappel moet steeds op een warme plaats staan. Steek de zoete aardappelen altijd zo diep mogelijk in de grond. Op die manier zullen er snel nieuwe wortels aan groeien waardoor de plant sterker wordt. De aardappelen moeten ongeveer 30 cm uit elkaar staan als je er meerdere tegelijkertijd plant. Geef ze altijd genoeg water en zorg dat ze genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen om de groei te gemakkelijker te maken.
Gebruik een zoete aardappel uit de winkel om te kweken
Een zoete aardappel telen kan ook door een in de winkel gekochte zoete aardappel te gebruiken. Deze manier van voortplanting kan alleen maar binnen gebruikt worden. Als je besluit om deze manier van kweken toe te passen, dan steek je eerst een paar cocktailstokjes in de aardappel. Pak daarna een glas water en laat de stokjes rusten op de randen van een glas, waardoor de aardappel ongeveer voor de helft nog uit het glas en water steekt. Daarna is het wachten geblazen want het duurt relatief lang vooraleer de eerste bladeren uit de zoete aardappel groeien. Het is belangrijk om het water regelmatig te verversen en om de zoete aardappel in vol zonlicht te zetten.
Wanneer en hoe kun je de zoete aardappel oogsten?
Bij het zelf kweken van een zoete aardappel zul je wat geduld moeten hebben want je kunt de zoete aardappel oogsten tussen 90 en 120 dagen na het planten. Oogst ook pas wanneer de knollen een diameter van acht centimeter bezitten en als de bladeren en de takken geel geworden zijn. Je oogst de zoete aardappelen het beste voordat de vorst optreedt.
Het oogsten van je zoete aardappel gebeurt op dezelfde manier als het oogsten van de traditionele aardappelen. Eerst snij je het loof weg en maak je de grond rond de zoete aardappelen los. Probeer dan de hoofdkroon te vinden. Graaf daarna met je handen de grond weg rondom de aardappelen en trek de aardappelen uit de grond met wortels, groen en alles dat er aan vast hangt. Schud dan gewoon eens met de aardappelen om al het overtollig vuil te verwijderen.
Enkele praktische tips bij het kweken van je zoete aardappelen
Ga je een zoete aardappel zelf kweken? Dan is het vooral belangrijk om de zoete aardappelen steeds voldoende water te geven. Je kunt de nieuwe planten elke dag water geven tijdens de eerste week en om de twee dagen tijdens de week daarop. Daarna is maar een keer peer week genoeg. Is de grond echt droog of komt de zomer eraan? Geef ze dan meer water om de groei te bevorderen
Wil je die aardappelen nog meer laten groeien? Geef die dan wat voeding. Wees wel voorzichtig dat je die niet te veel voeding geeft want anders kan dit te overweldigend worden voor de aardappelen. Haal ook meststoffen in huis die geen stikstof bevatten zoals deze gedroogde mest of onze universele meststof. Het is wel aangeraden om wat extra fosfor en kalium toe te voegen aan de grond want die zorgen voor een goede ontwikkeling van de wortels. Van zodra de planten goed gegroeid zijn, hoef je geen bemesting meer toe te voegen.
Wil je je zoete aardappelen bewaren na het oogsten? Leg ze dan naast elkaar in een warme (ongeveer 25°C) donkere ruimte voor ongeveer 10 tot 14 dagen. Na ongeveer twee weken mag je de zoete aardappelen in een koelere en donkere ruimte zetten met een temperatuur van ongeveer 12°C en die in daar voor maximaal zes maanden bewaren.
Hoewel zoete aardappelen meestal gespaard blijven van problemen of ziektes, zijn ze wel populair bij woelmuizen, slakken, luizen, vlooienkevers en rupsen. Meestal ondervind je daar niet veel hinder van, maar moesten er toch insecten optreden, dan kun je die doden met insecticiden. Het kan wel gebeuren dat bepaalde scheuten niet goed groeien waardoor er ook geen knollen aankomen en die kun je het beste terug uit de grond halen.
Maak zeker eens deze zoete aardappel recepten
De voornaamste reden waarom zoete aardappelen zo geliefd zijn, is omdat ontelbaar veel zoete aardappel recepten kunt maken. Zo kun je de zoete aardappel gebruiken voor in een ovenschotel, hartige soep, salade, lasagne, gratin, puree klassieke gerechten, etc. en absoluut ook gebruiken als frietjes. Dit is omdat de smaak zowel zoet als kruidig is waardoor het bij alle ingrediënten past.
Als je van de meer klassieke gerechten houdt, dan kun je de zoete aardappelen absoluut eens te combineren met klassiekers zoals een heerlijke steak, kippenfilet of gehakt en met groenten zoals spinazie, rucola, uitjes of boontjes. Ben je meer te vinden voor moderne gerechten? Kies dan om de zoete aardappelen te gebruiken in een oosters vispannetje, een hartige wintersoep of in combinatie met quinoa.
Dankzij je eigen zoete aardappelen was het tuinieren en koken nog nooit zo leuk
Of je nu graag in de tuin bezig bent of een echte keukenprins(es) bent, je zult altijd wel redenen vinden waarom je zelf zoete aardappelen wil kweken. Ga daarom zeker aan de slag met bovenstaand advies en daarna is het gewoon nadenken welk recept je al eerste gaat uitproberen.