4 tips om droog & dor gazon te voorkomen en te herstellen
Zalig zo’n lange hete zomer. Hoewel. Ons gazon vindt dat niet altijd even leuk. Door aanhoudende warmte en droogte ontstaan er rosse, bruine of gele plekken in het gras. Wil je je tuin graag fris en groen houden, zelfs tijdens of na de zomer? Lees dan hier de beste tips van onze experten om enerzijds je gazon te beschermen en anderzijds je grasmat te herstellen na lange droogte.
Groener gras?
Sproei je tuin ‘s ochtends of ’s avonds.
Sproei je gazon nooit in de volle zon of op het warmste punt van de dag. Het verbrandt je gras en de warmte doet het pas gesproeide water meteen weer verdampen waardoor het water niet de kans om goed in de bodem te trekken. Waterdruppels op je grassprieten werken immers als een vergrootglas.
Om die redenen is het dus de beste optie om je gazon in de ochtend of in de avond te sproeien. Een lage ochtend- of avondzon kan minder kwaad. Bij warm weer is het voldoende om ongeveer om de 3 à 4 dagen te sproeien. Gebruik hiervoor regenwater. Regenwater in plaats van stadswater is uiteraard beter voor het milieu en goedkoper. Win-win-win dus!
Hoeveel water heeft je gazon nodig?
Ben je niet zeker of je gazon voldoende water kreeg? Wanneer je niet over een ingenieus bewateringssysteem beschikt kan je eenvoudig achterhalen wanneer je gazon voldoende water heeft gekregen. Plaats een rechte beker of glas ± ⌀ 8cm (niet conisch) in het gazon tijdens de sproeibeurt. Wanneer de beker ongeveer 2 cm water bevat mag je de waterkraan dichtdraaien.
Met deze eenvoudige en handige tip ben je zeker dat je gazon de ideale hoeveelheid water kreeg. Ideaal, nodig om een solide diepe wortelstructuur te creëren zonder dat je gazon lui wordt.
De valstrik bij droogte?
Het gazon te kort maaien !
We kennen ze ondertussen allemaal: overijverige robotmaaiers die je gazon graag een strakke en korte look aanmeten. Toegegeven: ze zijn handig en leuk. Maar wil je voorkomen dat je gazon extra snel uitdroogt? Let er tijdens de zomermaanden toch mee op. Laat je gazon tijdens deze periode groeien tot minimum 4 à
Wist je dat langer gras meer vocht uit de lucht opneemt. Ook al regent het niet, de luchtvochtigheid in de vorm van dauw is een aangename verkwikking voor je gazon.
Tip: bij warm weer is het voldoende om ongeveer om de 2 à 3 dagen te sproeien.
Vermijd ravotten en wandelen op je gazon
Gras is zeer kwetsbaar door de droogte en wandelen op het gras zorgt voor scheurtjes in het gras. Het weinige vocht dat het gras op dat moment heeft, ontsnapt dan via deze scheurtjes. Hierdoor worden dan weer de wortels van je gras beschadigd.
Verzorg je gazon na droogte of hittegolf.
Voeding voor je gazon
Na een periode van (extreme) droogte heeft je gazon tijd nodig om te herstellen. De basiselementen die hiervoor nodig zijn? Lucht, licht, water & voeding. Zodra je ziet dat je gras aan het bekomen is van de droogte, en de
Voor de voeding kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de Substral Greenmax Gazonmest. Deze voeding bevat een mengeling van snelle en trage stikstofelementen waardoor je na een drietal dagen reeds het verschil ziet. Pas op, valt er niet onmiddellijk regen dan is bewatering wel super belangrijk om het product en zijn werkzame stof aan het werk te zetten.
Kale plekken in je gazon?
Heeft je gras de droogte toch niet overleefd en heb je kale plekken in je gazon? Dan zal je opnieuw moeten zaaien. Het ideale product hiervoor is Substral Patch Magic.
Gazon kalken na droogte?
Alvorens je je gazon gaat kalken na een droge periode zijn er twee zaken waar je best rekening mee houdt. Enerzijds is het belangrijk om een idee te hebben van de huidige zuurtegraad van de bodem. De ideale zuurtegraad (Ph waarde) voor je grasmat situeert zich tussen de 6 en 8. Zit je onder die waarde dan kan je kalk strooien. Daarnaast mag regen zeker niet ontbreken op het menu. Valt er binnen de 48 uur geen regen, dan ga je beter aan de slag met opgevangen regenwater om het gazon een verkwikkende douche te geven. Ontdek onze kwalitatieve Substral® gazonkalk.
Onkruid?
Een echte zonneklopper!
We zijn het er allemaal over eens: onkruid in de tuin zorgt voor biodiversiteit. Het is dus zeker aangeraden om een plekje te selecteren in de tuin waar de natuur (en het onkruid of dwaalkruid) zijn ding kan doen. Wanneer je humeur echter omslaat omwille van het onkruid in je gazon, dan hebben we slecht nieuws voor jou... Aanhoudende warmte en droogte zijn als ying en yang voor onkruid. In tegenstelling tot gras, is onkruid bestand tegen hitte. Hierdoor staat je onkruid vooraan in de rij om het kostbare vocht uit de bodem te stelen en blijft er niks meer over voor je grasmat. Daarom is het van levensbelang — we overdrijven niet — voor je gazon om onkruid te verwijderen. Een periode van aanhoudende droogte is dus het ideale moment om onkruid te wieden. Op die manier vermijd je een te gemakkelijke ‘comeback’ van het vervelende kruid.
Nog meer tips?
Helemaal enthousiast en op zoek naar nog meer bruikbare tips voor jouw tuin en planten? Download dan onze gazongids of breng een bezoekje aan jouw dichtsbijzijnde tuincentrum. De groenexperts geven je daar graag professioneel advies. Vraag gerust naar de Substral® gazonproducten, voor een gazon dat tegen een stootje kan.