Hoe herstel je kale plekken in jouw gazon?
Het gras is altijd groener aan de overkant?
Ja hoor, soms is dat ook werkelijk het geval. Is jouw gazon plots veranderd in een bruin en onregelmatig lappendeken? Ziet jouw tuin er erbarmelijk uit na de winter en droom je van een stralend grastapijt, zonder dorre plekken? Zoek je een oplossing voor de kale plekken naast het zwembad of onder de schommel? Genoeg van die urinevlekken van je hond? Ziet je gazon er niet uit door een mol die onder je gazon is voorbij gekomen? Herstel je gazon en maak het opnieuw gezond. Wij leggen je graag uit hoe.
De oorzaken van kale plekken in je gazon
Er zijn verschillende redenen waarom je kale plekken in je gazon kan hebben. Zo ontstaan ze bijvoorbeeld na een strenge winterperiode. Doordat de temperaturen zo laag zijn in deze periode, sterven de grasplantjes af. Kale plekken kunnen ook ontstaan doordat je recent mos hebt verwijderd, dat heet verticuteren. Ze kunnen zich ook vormen doordat insecten de grasplantjes opeten.
Deze oorzaken van kale plekken doen vermoeden dat de bodem op die plekken niet optimaal is. Deze kan bijvoorbeeld verzuurd zijn, mossen of onkruid kunnen de plekken veroverd hebben of je gazon is zo intensief gebruikt dat het gras daar afgestorven is.
Hoe bereid je je het best voor?
Voordat je jouw gazon kan herstellen, bereid je je best goed voor. Start met het verwijderen van het dode gras, onkruid of mos. Je kan hier best een verticuteermachine voor gebruiken. Deze helpt je om gemakkelijk het dode gras, onkruid en mos weg te halen. Op deze manier zie je ook beter waar de kale plekken in je gazon zich bevinden. Hierna kan het herstel van jouw gazon beginnen!
Een mooi gazon in no-time, zelfs zonder groene vingers
Ok, nu je goed voorbereid bent, kan het echte werk beginnen.
Wij hebben een speciaal ontwikkelde oplossing voor die kale plekken in jouw gazon. Substral Patch Magic® is een kant-en-klare mix van potgrond, meststof en graszaad. Dankzij deze oplossing groeit jouw gras twee maal voller dan bij gewoon graszaad. Bovendien heb je slechts de helft van het water nodig.
De potgrond absorbeert tot acht maal zijn gewicht in water. Daardoor ontwikkelt zich rond de graszaden een vochtige en beschermende laag. Deze laag zorgt ervoor dat het ontkiemen van jouw graszaden bevorderd wordt en er zich stevige wortels kunnen vormen.
Dankzij deze revolutionaire mix heb jij dus opnieuw een dicht en mooi groen gazon. Zonder daarvoor tuinexpert te moeten zijn of er heel veel tijd en moeite in te moeten steken.
Substral® Patch Magic laat jouw gras overal groeien; in de zon en schaduw en zelfs op hellingen. De fixatie die dit product bevat, helpt namelijk voorkomen dat het graszaad wegspoelt. Bovendien zorgt het ervoor dat de graszaadjes binnen de vier dagen kiemen.
De ideale periode om jouw gras te zaaien is tussen maart en september. Maar we wonen natuurlijk nog steeds in België. Hou vooral de temperatuur in de gaten: deze moet hoog genoeg zijn voor een goed resultaat. De ideale temperatuur voor het kiemen van jouw graszaad is tussen de 10 en 18°C.
Concreet nu: in vier eenvoudige stappen naar jouw gezond gazon!
Stap 1
Verwijder al het dode gras van de plek die je wil herstellen en maak de grond los met een hark.
Stap 2
Strooi Substral® Patch Magic® in een dunne laag over de grond. Zorg ervoor dat de bodem zichtbaar blijft zodat de zaden voldoende ruimte hebben om water en meststof op te nemen.
Stap 3
Geef voldoende water, dat is de sleutel tot jouw succes. Substral® Patch Magic® geeft aan wanneer er water nodig is: Geef water tot de potgrond verzadigd is en donkerbruin kleurt. Als de potgrond lichtbruin wordt, geef dan water tot de donkerbruine kleur terug verschijnt. Makkelijk toch?
Stap 4
Herhaal tot het graszaad gekiemd is. Joepie, jouw gezond gazon is in de maak!
Ok, nu heb je dat gezonde gazon, maar hoe kan je dit het beste onderhouden?
Je gazon onderhouden voor snel herstel
Vanaf je het graszaad hebt uitgestrooid, zal het binnen de vier dagen ontkiemen. Hiervoor is licht, warmte en vocht nodig. Voor die eerste twee zorgt de natuur (💚). Indien er echter onvoldoende regen valt — zelfs in ons Belgenlandje gebeurt dit wel eens — zal je jouw gazon een handje moeten helpen door zelf te bevochtigen. “Ja, maar hoeveel water heeft het graszaad nodig?” Niet heel veel. Als je kort even sproeit is dit al voldoende. Te veel sproeien kan er namelijk voor zorgen dat je de graszaden wegspoelt of dat ze in een kuiltje bij elkaar komen te liggen. Dat is uiteraard niet de bedoeling.
Wanneer jouw gazon bijzaaien?
Voordat je begint met het bijzaaien van je gazon moet je rekening houden met de tijd en periode van het jaar. De keuze van jouw graszaad is namelijk afhankelijk van de temperatuur op dat moment.Normaal graszaad ontkiemt alleen bij een bodemtemperatuur boven de 10°C. Je gebruikt dus best tussen eind oktober en eind maart een speciaal graszaad dat kan ontkiemen bij lage temperaturen. Bijvoorbeeld onze Substral® SuperSeed 3-1 graszaden. Deze ontkiemen al vanaf 6°C.
De beste periode om je gazon bij te zaaien is april - mei of september - oktober. De bodemtemperatuur is dan voor alle soorten graszaden gunstig en normaal gesproken valt er voldoende neerslag zodat het gras zich optimaal kan ontwikkelen.
Nog meer tips?
Helemaal enthousiast en op zoek naar nog meer bruikbare tips voor jouw tuin en planten? Download dan onze gazongids of breng een bezoekje aan jouw dichtstbijzijnd tuincentrum. De groenexperts geven je daar graag professioneel advies. Vraag gerust naar onze Substral-producten.