Je amaryllis perfect verzorgen was nog nooit zo makkelijk
Als je een fan bent van elegante, kleurrijke en gemakkelijk te onderhouden bloemen en planten, haal dan zeker en vast een amaryllis in huis. Deze bloem is een onderdeel van de narcisfamilie en hoewel die volgens sommige moeilijk te onderhouden is, is dit alles behalve correct. Als beginnende tuinier ben je waarschijnlijk niet gewend aan de typische amaryllis bol en daarom lijkt een amaryllis verzorgen complex. Toch hoef je je geen zorgen te maken als je deze bloem in huis wilt planten, maar geen groene vingers hebt. Onze ILOVEmyGARDEN-experts hebben hun advies en tips samengebundeld in dit artikel waardoor het verzorgen en laten groeien van een amaryllis echt kinderspel wordt.
Ontdek de wondere en kleurrijke wereld van de amaryllis bloemen
De voornaamste reden waarom iedereen verzot is op de amaryllis, is het feit dat deze bloem in duizend-en-een kleuren voortkomt. In totaal zijn er 70 tot 75 soorten, telkens met verscheidene rechtopstaande bloemstengels die twee tot vijftien bloemen dragen. Je vindt de amaryllis bloemen in kleuren zoals roze, rood, donkerroze, geel, oranje, wit en groen en met of zonder gekleurde strepen en randen op de bladeren. Hoewel de amaryllis voornamelijk gebruikt wordt in kerstboeketten of kerstversiering, vind je ze ongetwijfeld doorheen het hele jaar terug in decoratieve bloemstukken en prachtige interieurdesigns.
Hoe en wanneer moet je de amaryllis planten?
Je kunt de amaryllis zowel in je tuin als in een pot binnen zetten, maar toch is het belangrijk om te weten hoe en wanneer je de bloem het beste plant. Bij het planten gebruik je de bol en hoe groter de bol, hoe meer bloemen je krijgt.
Ga je voor de traditionele manier van planten? Steek de onderste helft van de bol dan in een pot met potgrond die geschikt is voor kamerplanten of voor planten in je tuin. Kies altijd voor een ruime pot zodat de bloem goed kan groeien. Voeg voldoende potgrond toe en hou die grond niet te droog, maar ook niet te nat, Na ongeveer zes weken zul je de eerste bloemen kunnen aanschouwen.
Een amaryllis in een glazen pot of vaas plaatsen lukt ook. Als je de bloem op die manier plant, dan haalt de amaryllis de nodige stoffen uit het water en je hebt geen potgrond nodig. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je de juiste vaas koopt. De vaas moet groot en stevig genoeg zijn. Zorg ervoor dat het water de onderkant van de bol raakt want dit stimuleert de wortelgroei en de bloei van de plant nog meer. Als het water troebel of roodkleurig geworden is, vervang je gewoon even het water.
Hoe kun je het hele jaar door van de amaryllis genieten?
Tijdens de wintermaanden (de rustperiode), zet je de bloem op een donkere en koelere plaats totdat de steel 15 cm gegroeid is. Gedurende die periode hoef je de amaryllis niet veel water te geven want hoe minder bladeren er groeien, hoe meer amaryllis bloemen je zult verkrijgen. Pas als de amaryllis genoeg gegroeid is, kun je die op een warmere plaats zetten. Vanaf dan mag je de amaryllis water geven en is het wachten geblazen totdat de eerste bloemen tevoorschijn komen. Dit gebeurt meestal tijdens de late lente en zomer. De bloemen groeien niet allemaal tegelijkertijd waardoor je op verschillende momenten van nieuwe amaryllis bloemen kunt genieten.
Een amaryllis verzorgen na de bloei is ook enorm belangrijk. Vanaf het moment dat de amaryllis helemaal uitgebloeid is, knip je de steel er van af en laat je het blad nog ongeveer zes weken staan. Haal daarna de bol uit de grond. Gooi de bol niet weg maar leg die gedurende drie maanden (de wintermaanden) op een koudere plaats zodat de bol in zijn winterslaap gaat. Begin daarna weer van voren af aan om die amaryllis bol nog eens te zien groeien.
Waar moet je rekening mee houden bij het verzorgen van je amaryllis?
Het eerste element waar je moet op letten, is de hoeveelheid water. Tijdens de wintermaanden en als de plant niet in haar bloeiperiode is, moet je de plant geen of weinig water geven. De bloem is dan in haar slaap en zal dus niet groeien. Vanaf het moment dat de amaryllis ongeveer 15 cm groot is, geef je regelmatig water. Giet wel altijd over de grond en niet over de bol want anders kan de bol verrotten. Als die verrotting optreedt door ofwel de verkeerde manier van gieten of door het teveel aan water, kun je de plant proberen te redden door te verpotten.
Het is ook van absoluut belang om de juiste potgrond te kiezen, namelijk goed waterdoorlatende en luchtige grond. Je kunt bij ons prima geschikte potgrond bekomen maar je kunt ook je eigen potgrond maken. Hou in het achterhoofd dat het substraat componenten zoals zode land, humus, rivierzand en houtsnippers moet bevatten en de zuurgraad moet tussen 6,0 en 6,5 pH liggen.
Het is ook belangrijk om de plant voldoende te bemesten want de amaryllis heeft nood aan voldoende energie. De beste periode om te bemesten is net voordat de bloemen opengaan, want op dat moment hebben ze de meeste energie nodig. Je hoeft de amaryllis maar een keer per week te bemesten en zeker als je een universele meststof gebruikt of kiest voor deze meststof voor bloeiende planten.
Het maakt niet uit waar je de amaryllis plant, het is altijd aan te raden om die op een warme plaats (met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden) te zetten. De bloem is een subtropische plant en het houdt van warmte. Pas als de wortels volledig gegroeid zijn en de amaryllis een stevige bloem geworden is, kun je die op een koeler plaats zetten om de langdurige schoonheid van de bloem te behouden.
Ook in je tuin komt de amaryllis prachtig tot haar recht
Natuurlijk kun je de amaryllis ook buiten planten. Het is aan te raden om de bol tussen oktober en april in de grond te steken zodat de wondermooie bloemen tussen mei en juni zullen groeien. Let wel op dat de vorstperiode achter de rug is voordat je de bol plant want de amaryllis is een zomerbloeier en kan niet tegen vorst. De beste plek om de amaryllis buiten te planten, is op een beschutte en zonnige plek, maar niet op een te zonnige want anders kan de bloem verbranden. Steek de bol met de wortels in de grond en zorg ervoor dat de bol een derde uit de grond steekt. Ben je van plan om verschillende amaryllissen in de tuin te zetten? Plaats die dan op 30 cm van elkaar. Geef de amaryllis na het planten direct water zodat die meteen kan groeien.
Met welke problemen kan de amaryllis te maken krijgen en hoe kun je die oplossen?
Net zoals andere planten, is de amaryllis niet bestand tegen ziektes, verkeerde weersomstandigheden en andere groeiproblemen, maar toch kun je die ongemakkelijkheden voorkomen als je de volgende tips toepast.
Het meest voorkomende probleem is als de amaryllis geen of nauwelijks bloemen produceert. Dit heeft te maken met onvoldoende verlichting, het ontbreken van een rustperiode of niet de juiste bloempot. Dit kun je oplossen door de amaryllis in een goed verlichte kamer te zetten, door de bloem even tot rust te laten komen zodat hij energie krijgt en door de amaryllis te verpotten waardoor hij de kans krijgt om terug te groeien. Steek de bol niet te diep in de grond, want anders belemmer je de groei.
Een ander probleem is dat de bladeren geel beginnen worden. Als dit gebeurt, kan dit komen door ofwel een te grote hoeveelheid water ofwel door trips, bladluizen, mijten, etc. Je kunt dit oplossen door de plant minder water te geven of door met onze producten zoals deze Duo-Stick komaf te maken met het ongedierte.
Ten laatste kunnen de bol en de bladeren ook verrotten en dit is het gevolg van overbewatering doordat je de plant te veel water gegeven hebt of doordat de luchtvochtigheid te hoog is. Verminder daarom de hoeveelheid water en zorg voor een optimale luchtvochtigheid van ongeveer 40-50%.
Maak er echt een amaryllis paradijs
Of je nu op zoek bent naar een kleurrijk element voor in je interieur of naar een prachtige toevoeging voor in je tuin, een amaryllis is altijd de perfecte keuze. Als je die op bovenstaande manier verzorgt, dan zul je jarenlang kunnen genieten van je wondermooie aanwinst.