De buxusmot - oorsprong
De buxusmot - Glyphodes perspectalis - is een nachtvlinder die vermoedelijk via geïmporteerde planten uit Azië in Europa terecht is gekomen. De vlinder met spanwijdte van ca. 4 cm verschijnt 2 x per jaar: april/mei en augustus/september. De vlinder is prachtig maar de rups is vraatzuchtig en kan in een mum van tijd je buxusplant helemaal kaal eten. Jammergenoeg vallen alle buxussoorten in de smaak bij de buxusmotten.
Buxusmot - ontwikkeling
De ontwikkeling van ei naar pop duurt ongeveer 26 dagen. De nieuw ontwikkelde pop van de buxusmot bedraagt ongeveer 1,7 cm en is felgroen met donkere strepen en vlekken. Naargelang de buxusrups groter wordt in de pop, verkleurt deze naar een crèmekleurig bruin. Je herkent de jonge rupsen van ongeveer 5 mm aan een vuilgele kleur en na enkel dagen krijgen ze bruine strepen. De volgroeide buxusrupsen zijn makkelijker te spotten omdat zij zo’n 4 cm groot zijn. Ze hebben een zwarte kop en felgroene kleur, met zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen.
Je herkent de jonge rupsen van ca. 5 mm groot aan een vuilgele kleur en na enkel dagen krijgen ze bruine strepen. De volgroeide rupsen zijn makkelijker te spotten omdat zij zo’n 4 cm groot zijn. Ze hebben een zwarte kop en felgroene kleur, met zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen.
Buxusmot - symptomen
De schade die de buxusmot aanricht aan je buxus is aanzienlijk: dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel, met een kale buxus als gevolg. De rupsen kunnen het jaar door op buxusplanten worden aangetroffen, buxusmotten en poppen komen enkel in korte periodes voor tussen april en september. Het is niet eenvoudig de eerste schade op te merken, omdat jonge rupsen eerst het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen, wat resulteert in mineergangen of blaasmijnen. Vervolgens gaan ze pas de bladeren aan elkaar spinnen en is de schade beter zichtbaar.
Buxusmot - bestrijden
Hoe kan je de buxusmotten bestrijden? Om de buxusmotten in je tuin te bestrijden zijn er verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van de toestand waarin je buxusplant zich bevindt zal de ene methode beter werken dan de andere. Gelukkig bestaat er ook een methode om buxusmotten te voorkomen.
Snoeien om buxusmot te bestrijden
De beste manier om buxusmotten te bestrijden is de buxusplanten minstens één keer in het voor- of najaar te snoeien. Na het snoeien is het heel belangrijk om meerdere keren per week je buxusplanten te observeren. Op die manier kunt u de broeihaarden van overwinterende rupsen verwijderen. Het is wel belangrijk om het snoeiafval zo snel mogelijk in een afgesloten zak af te voeren en naar het recyclagepark te brengen. Daar worden ze op een correcte en professionele manier gecomposteerd. Gooi je snoeiafval zeker niet in op je eigen composthoop. Eventuele buxusrupsen kunnen zich immers gemakkelijke opnieuw verspreiden.
Biologische buxusmot bestrijding
Controleer tijdens de maanden april tot en met september minstens één keer per week visueel of er buxusrupsen actief zijn op je buxusplanten. Observatie is immers de sleutel tot een goede bestrijding. Daarnaast kan je er voor kiezen om je buxusplanten aan te sterken met Buxusmeststof van Substral, of met Brandnetelgier van Substral Naturen. De geur van brandnetelgier schrikt niet alleen rupsen af (bescherming) maar is bovendien een ideale meststof voor je buxusplanten.
Systematische buxusmot bestrijding
Je kan ook preventief het insecticide KB Multisect gebruiken. Het middel weert de rupsen 3 tot 4 weken lang, ideaal dus om je buxus mooi groen te houden. Zijn de rupsen reeds aanwezig, dan gebruik je best een insecticide. Er bestaan natuurlijke en systemische insecticides specifiek voor de buxusmotten. Zoals KB Multisect en Polysect tegen buxusmot van Substral Naturen, verkrijgbaar in uw tuin- of doe-het-zelfcentrum. Systemische insecticide KB Multisect werkt binnen de 24 u. Het middel blijft 3 tot 4 weken actief. Merk je nadien nieuwe vraat, dan dien je de behandeling te herhalen. Zoals bij alle systematische behandelingen van plantenziektes is het belangrijk om de behandeling uit te voeren op droge windluwe dagen bij valavond.