Druivelaar snoeien wordt eenvoudig met deze ILoveMyGarden tips
Ben je verzot op overheerlijke druiven? Dan kun je absoluut een wijnstok, ook druivelaar genoemd, in je tuin plaatsen, want dan kun je rekenen op zowel een sierlijke en prachtige boom als op lekkere en zelfgekweekte druiven. Of je nu al veel ervaring hebt in het onderhouden van een druivelaar of nog maar een beginner bent, je weet ongetwijfeld hoe belangrijk het is om je druivelaar perfect te snoeien en te verzorgen. De juiste verzorging zorgt namelijk voor nog lekkerdere druiven en voor een prachtige plant. Om je druivelaar echt tot zijn recht te laten komen in je tuin en om zo te kunnen genieten van lekkere druiven, geven wij enkele tips mee om het snoeien en verzorgen van je druivelaar te optimaliseren en zo de plant als een echte professional te kunnen onderhouden. Ontdek ze hier en begin alvast uit te kijken naar die zonnige dagen onder je druivelaar.
Wanneer is het best om je druivelaar te snoeien?
Allereerst willen we je meegeven op welke momenten je het beste je druivelaar kunt snoeien. Als je grote druiven met veel smaak wil oogsten, dan is het belangrijk om je druivelaar twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer dat je de druivelaar kunt snoeien is in de winter. Je doet dit het beste voor kerst want als je te lang wacht of het later doet, dan kan het voorvallen dat de plant minder snel herstelt van de snoeiwonden. Je moet er ook voor zorgen dat de temperatuur boven de 3 graden Celsius is, want koudere temperaturen en vorst zijn nefast voor een pas gesnoeide druivelaar. De snoeiwonden kunnen dan bevriezen waardoor de kans op ziektes stijgt. Als je in de winter je druivelaar goed snoeit, dan voorkom je ook wildgroei, stimuleer je de groei van de druivelaar en zul je in de lente en in de zomer optimaal van je druivelaar kunnen genieten.
Daarnaast kun je de druivelaar ook in de zomer snoeien, maar die snoeibeurt moet niet zo uitgebreid zijn als die in de winter. Je snoeit de druivelaar in de zomer vanaf het moment dat de jonge trossen aan de twijgen komen. Meestal is dit vanaf juni. Tijdens de “zomersnoei” hoef je gewoon even de kleine twijgen waar geen druiven aangroeien afknippen om zo de groei van de overige jonge takken te vergemakkelijken. Een “zomersnoei” is een absolute must, want die zorgt voor de lekkere en de grotere druiven. Tussen deze snoeiperiodes kun je de druivelaar gewoon regelmatig controleren en moest het nodig zijn, kun je de plant even bijtrimmen. Je hoeft dus zeker geen grote snoeibeurten uit te voeren.
Dit is de makkelijkste manier om je druivelaar te snoeien
Ga je een druivelaar snoeien? Dan gebruik je het beste een scherpe snoeischaar en beschermende tuinhandschoenen want die zijn van absoluut belang bij het snoeien.
Zoals vermeld hoef je de druivelaar maar een keer in de winter en een keer in de zomer te snoeien, maar hoe kun je nu je druivelaar snoeien? Ben je van plan om je druivelaar in de winter snoeien, dan kun je de takken die druiven hebben gedragen tijdens het bloeiseizoen volledig terugsnoeien. Als je tijdens de wintersnoei van de druivelaar die oude takken laat hangen, dan zullen je druiven niet zo lekker zijn. Zorg ervoor dat je de takken op ongeveer 6 cm van de stam afsnijdt en dat je minstens een knop behoudt. Het is het beste om twee of drie knoppen aan de twijg te laten hangen want die zorgen in het volgend voorjaar voor een betere bloei. Na de snoei kan het zijn dat je druivelaar er relatief kaal uitziet, maar daar hoef je je absoluut geen zorgen over te maken. Als je goed gesnoeid hebt, dan zal de druivelaar in de lente en zomer namelijk weeldiger staan en vele druiven bevatten. Wil je de druivelaar graag in een bepaalde richting laten groeien (bijvoorbeeld over een houten structuur waar je kunt onder zitten tijdens de zomer), dan kun je de twijgen die je wilt gebruiken samenbinden zodat de scheuten in het voorjaar in de gewenste richting groeien.
Tijdens de zomersnoei van de druivelaar, hoef je alleen de nieuwe twijgen te checken om te zien of er al wat trossen zijn. Als er meerdere trossen te vinden zijn, dan kun je er een paar afknippen zodat de andere druiven de kans krijgen om groter te worden. Als je dit niet doet, heb je misschien wel meer druiven, maar dan zijn die vaak veel kleiner. Als je dus grote en gezonde druiven wil hebben, kun je er een paar snoeien. Zitten er meerdere trossen aan de twijg? Knip dan de twijg af na het eerste blad dat je achter de eerste tros vindt.
Ben je niet van plan om je druiven te eten, maar heb je een druivelaar geplant als sierplant? Dan kun je de druivelaar gewoon laten groeien. Na het knippen, moet je ook nagaan of de druiven genoeg zonlicht krijgen, aangezien dat licht de groei bevordert.
Een druivelaar verplanten doe je zo
Heb je een druivelaar geplant, maar staat die niet echt op de juiste plaats? Dan kun je de druivelaar verplanten, op voorwaarde dat je het volgende advies in het achterhoofd houdt. Als je een druivelaar wilt verplanten, dan doe je dit het best net na de bloei (in het najaar en ongeveer rond november) want dan gaat de druivelaar in rust. Allereerst moet je de takken enorm bijsnoeien. Zo moet de druivelaar ongeveer 30 centimeter groot zijn. Vervolgens graaf je rondom de stam een gat, want je wil zoveel mogelijk van de wortels meenemen tijdens het verplanten. Haal de druivelaar daarna voorzichtig uit de grond, zodat je de stam en de wortels niet beschadigt. Voor een hogere kans op een succesvolle verplanting, zorg je dat je gebruikmaakt van speciale potgrond voor aanplantingen, zoals de Substral Potgrond voor Aanplantingen.
Voordat je de druivelaar in het nieuwe gat zet, is het belangrijk om wat kalkkorrels toe te voegen aan de grond, want die zorgen voor een gemakkelijker herstel. Je kan daarvoor kiezen voor de Fossiele Zeewierkalk van Substral Naturen.
Hoe verzorg je de wijnstok het hele jaar door?
Als je de plant zoals een professional verzorgt, dan worden zowel de druivelaar als de druiven groter en mooier. Daarom hebben wij maar al te graag enkele tips verzameld over hoe je de druivelaar het hele jaar door kunt onderhouden en verzorgen. Voordat je de plant gaat onderhouden, moet je ervoor zorgen dat je de boom op de juiste plaats zet. Zoals vermeld groeien de druiven beter als de druivelaar in de zon staat en daarom plaats je zo’n druivelaar het beste op een zonnige plaats. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je die plant in ontwaterende tuingrond, zoals deze Substral Potgrond, want een druivelaar staat niet graag in een zeer natte of zure grond. Een druivelaar groeit het beste in kleiachtige grond vol kalk en humus.
Wil je de druivelaar nog meer voeding geven? Verrijk de grond dan met wat kalk of meststof. Gebruik daarvoor de Substral Naturen-kalk, de Substral Naturen Meststof voor Fruit of de Substral Naturen Meststof voor Tomaten en Kruiden. Je doet dit het beste tussen februari en april, in juli en augustus. Tijdens andere periodes hoef je de druivelaar geen meststoffen of kalk te geven.
We raden aan om de druivelaar in de zomer te bemesten met Substral Naturen meststof of Substral Naturen Meststof Voor Tomaten En Kruiden. Welke meststof je ook gebruikt, zorg ervoor dat die veel calcium en kalium bevat. Een tekort aan voedingsstoffen belemmert namelijk de groei. Strooi de meststoffen in een grote kring rond de wortels en dus niet tegen de stam. Je kunt je druivelaar een keer per jaar bemesten en in het volle groeiseizoen kun je een klein beetje mest toevoegen, maar niet te veel.
Ben je van plan om een druivelaar te plaatsen? Zorg ervoor dat de grond in het begin relatief vochtig is, maar niet te vochtig want zo’n boom staat niet graag lang nat. Daarna hoef je de druivelaar één keer per week water te geven en twee keer per week op zeer zonnige dagen. Je houdt ook tijdens de winter de grond best voldoende vochtig, maar zorg ervoor dat de grond niet bevriest.
Laat je druivelaar en druiven groeien zoals nooit tevoren
Nu je de wondere en lekkere wereld van de druiven verkend hebt, kun je als een expert aan de slag gaan met het snoeien, verzorgen en onderhouden van je eigen druivelaar. We zijn er 100% zeker van dat je dankzij bovenstaande tips je druivelaar optimaal zult kunnen laten groeien en dat je volgend bloeiseizoen echt zult kunnen genieten van grote en overheerlijke druiven. Haal dus alvast die snoeischaar boven.