Hortensia’s stekken doe je zo
De hortensia of hydrangea is een prachtige kleurrijke plant. Hij bloeit van het late voorjaar tot diep in het najaar met enorme bollen, prachtige pluimen of uitbundige bloemschermen. Heb je een pluimhortensia, annabelle of eikenbladhortensia en wil je meer prachtige bloeiende struiken in je tuin? Goed nieuws: vrijwel alle hortensiasoorten vermeerderen zich snel. Een eenvoudige manier om je hortensia te vermeerderen is om je struiken te stekken.
Wanneer hortensia stekken?
De beste periode om een hortensia te stekken is de zomerperiode, van juli tot begin september. Stekken in deze periode wordt de zomerstek wordt genoemd.
De hortensia vermeerderen kun je eigenlijk het hele jaar door doen, maar in andere periodes heb je niet de garantie dat het goed gaat. Door te stekken in zomerstek ontwikkelen de stekjes zich gedurende de herfst en winter tot nieuwe planten. In het voorjaar zijn de stekjes dan klaar om in de volle grond gezet te worden en volop te groeien tot volwassen hortensia’s.
In de zomerperiode kan je ook duidelijk het verschil zien tussen de verschillende takken. Om te stekken heb je namelijk jonge frisse scheuten nodig waar geen bloemknoppen aan zitten. In de zomer zijn de scheuten sterk genoeg om afgeknipt te worden.
Tip: Blijf af van takken met bloemen of bloemknoppen en takken die houterig en bruin zijn. De stekjes die je wel hebt afgeknipt, stop je best zo snel mogelijk in zaai- en stekgrond.
Hoe hortensia stekken?
Begin het liefst 's ochtends vroeg. Zorg ook ervoor dat de tijd tussen het knippen van de takken en het stekken (zie stap 2 onderaan) zo kort mogelijk is. Je kunt de takken waarvan je stekken wilt nemen iets langer bewaren door ze koel weg te leggen in een plastic zak die je vanbinnen een beetje nat maakt.
Voor het stekken in potgrond zijn enige voorbereidingen nodig. Zet in ieder geval de volgende materialen klaar:
- Schoongemaakte snoeischaar
- Scherp en schoon mes
- Plastic zakjes
- Kleine stokjes of satéprikkers
- 7 cm kweekpotjes
- Meststof voor Hortensia
- Eventueel stekpoeder
- Water
- Stekgrond
Hortensia stekken in potgrond in 4 stappen:
1. Jonge scheuten verzamelen
Kies jonge groene scheuten zonder bloemknoppen. Knip met de snoeischaar de takken op ongeveer 10 centimeter lengte af en zorg ervoor dat er minimaal twee bladparen zijn. Een bladpaar zijn twee bladeren langs elkaar.
2. Hortensiastekken maken
Verwijder de onderste bladeren en snij een schuin stukje van de onderkant. Alleen de bovenste bladeren blijven aan de stengel zitten.
Tip: Knip de stek 1 centimeter onder het onderste bladpaar af. Net onder de bladknop bevinden zich namelijk cellen die wortelvorming stimuleren.
3. Grote bladeren doorsnijden
Snijd vervolgens van de overgebleven bladeren de helft in de breedte af. Daardoor verdampt er minder vocht vocht en voorkom je stress bij de plant tijdens het wortelen. Zodra de stek wortels heeft, zullen er snel nieuwe bladeren ontstaan.
4. Hortensiastekken overwinteren
- Vul de potjes met goed afwaterende stekgrond. Steek de stekken met behulp van een stokje ongeveer 5 centimeter in de grond. Je kunt de stekken eerst ongeveer 2,5 centimeter in stekpoeder dopen, maar echt nodig is dit niet. Elke stek kan in een aparte potje.
- Geef de hortensia’s genoeg water en druk de grond stevig aan.
- Zet de stekken in een overdekte kweekbak of dek ze af met een doorzichtig plastic zakje. Door stokjes of satéprikkers rond de stek te plaatsen voorkom je dat de zak de stek raakt.
- Zet ze op een lichte, beschutte plek. Na ongeveer drie tot vier weken hebben de stekken wortels.
- Knip elke week een grotere hoek van het zakje af. De planten kunnen zo luchten. Haal daarna het plastic zakje weg, maar vergeet vervolgens niet de planten regelmatig water te geven.
- Als de stekjes goed geworteld zijn, verpot je ze naar een grotere pot met potgrond.
- Laat de stekken het eerste jaar binnen overwinteren, om ze in het voorjaar af te harden en een plaats in de tuin te geven.
Hortensia stekken in aardappel
De beste methode om je hortensia te stekken is met potgrond. Je kan het ook eens proberen met een aardappel! De stappen zijn bijna hetzelfde als het stekken met potgrond (zie hierboven):
- Doorloop de stappen 1 tot en met 3 van ‘Stekken in potgrond’.
- Boor in de aardappel een gat van ongeveer 5 centimeter en plaats de stekken in de aardappel. Zet de aardappel met stekken op een laagje potgrond in een pot. Vul de rest van de pot op met aarde zodat de aardappel net onder de grond zit en de stekken boven de grond.
- Zet de stekken ook nu in een overdekte kweekbak of dek ze af met een doorzichtig plastic zakje of een halve petfles.
- Geef de stekken regelmatig water en laat ze binnen overwinteren.
Hortensia stekken in water
Hortensia stekken kan ook in water. Deze methode is erg tijdbesparend maar best wel lastig en biedt geen garantie voor succes. De stappen zijn ook hier ongeveer hetzelfde als het stekken met potgrond (zie boven).
- Doorloop ook nu weer de stappen 1 tot en met 3 van ‘Stekken in potgrond’.
- In plaats van de stekken in de aarde te plaatsen, plaats je ze in een glas water. Zorg ervoor dat de bladeren net niet met het water in aanraking komen. Dit kan je voorkomen door twee satéprikkers op het glas te leggen en de bladeren van de stek hierop te laten rusten.
- Plaats een plastic zakje over het glas en maak openingen aan de bovenkant voor verluchting.
- Na drie weken heeft de stek voldoende wortels en kan je verpotten in de aarde.
De beste methode om je hortensia te stekken, is met potgrond!
Hortensia’s onderhouden
Hortensia’s vragen weinig onderhoud. Jaarlijks snoeien zorgt ervoor dat ze mooi blijven en bloemen blijven geven. Volg onze eenvoudige handleiding voor het snoeien van hortensia's om het beste uit je planten te halen.
Nog andere planten stekken?
Wil je nog andere planten vermeerderen? Bekijk dan zeker ons artikel planten stekken.