Kersenbomen snoeien doe je zo
Heb je een kersenboom en wil je genieten van de stralende bloesem en prachtige oogst aan kersen? Dan is het belangrijk om je kersenboom te snoeien. Het snoeien van een kersenboom is niet heel moeilijk, maar je hebt er wel geduld en tijd voor nodig. Een jonge boom snoei je namelijk heel anders dan een oudere boom. In dit artikel leggen we uit wanneer en hoe je een kersenboom moet snoeien.
Wanneer moet je een kersenboom snoeien?
Een kersenboom kan je 2 keer in het jaar snoeien. Je kan beginnen te snoeien in oktober/november en van half april tot half september.
1. Een kersenboom snoeien in oktober
Wanneer het niet al te koud is in oktober – november kan je snoeien. Een fruitboom staat op dat moment even stil qua groei. Dat betekent dat de sapstromen niet vloeien en dat de boom niet doodbloed wanneer je deze snoeit.
Als je tot het voorjaar wacht, dan zullen er knoppen aan de boom gekomen zijn en verspil je de energie die de boom heeft gebruikt om knoppen te laten ontstaan.
Door de boom te snoeien voordat er knoppen ontstaan kan de boom die energie gebruiken om gezonde takken te laten groeien.
Een kersenboom mag men zeker niet snoeien als het vriest of hard regent. Als het vriest kan je de takken slecht afknippen en groeit er wellicht nooit meer iets aan die tak. Het is dus beter om de kersenboom vanaf de winter tot maart te laten rusten. De fruitboom is in de winter ook extra gevoelig voor ziektes.
2. Een kersenboom snoeien van half april tot half september
In het algemeen is 1 tot 2 weken na de oogst van de kersen (maand augustus) het meeste geschikt voor kersenbomen.
De genezing van de snoeiwonden verloopt bovendien sneller tijdens de zomer. Men heeft dan minder kans op infecties via de snoeiwonden van schimmels. Daarom moet je bij een kersenboom de takken nooit te glad snoeien. Laat stompjes staan van een paar centimeter om zo schimmels en infecties te voorkomen. Snoei alleen de nieuwe takken die geen deel uitmaken van de boomkruin en de takken die over andere takken hangen. Takken die geen kersen produceren kunnen teruggesnoeid worden tot aan de stam.
Hoe snoei je een kersenboom?
Het soort snoei hangt nauw samen met de levensfase van je fruitboom. Binnen de eerste twee jaar na het planten van een kersenboom is het belangrijk om je boom in te korten. Het maken van een boomkroon is belangrijk in het tweede en derde jaar. Bij een volwassen kersenboom pas je een onderhoudssnoei toe want voldoende lucht en licht is nu belangrijk voor de productie van de fruit.
Voordat je begint met snoeien, is het belangrijk om je snoeischaar te steriliseren en te slijpen om ziektes te voorkomen.
Een kersenboom inkorten
Het inkorten van de boom wordt ook wel toppen of koppen genoemd. Het kan in de herfst of winter gebeuren (niet vriezen of hard regenen).
- Begin met het inkorten van een kersenboom als het hoger is dan 75 centimeter. Als de boom niet genoeg volgroeid is, kan het namelijk verzwakt raken.
- Als je boom hoog genoeg is, kan je met je geslepen en gesteriliseerde snoeischaar de boom in een hoek van 45 graden snoeien tot een lengte van 60-90 centimeter. Door de boom in te korten is hij minder vatbaar voor ziekten en rot. Doe dit binnen de eerste twee jaar na het planten van de boom, zodat je controle hebt over de vorm die de boom krijgt terwijl hij groeit.
Een boomkroon maken
Een boomkroon is een reeks van vier zijtakken die uit de stam steken. Deze takken zorgen voor structuur en houden de vorm van de boom in balans. Een boomkroon stimuleert bovendien een gezonde groei. Wacht zeker een jaar met het maken van een boomkroon. Na het derde jaar is het niet langer meer nodig om een nieuwe boomkroon te maken.
- Is er een jaar voorbijgegaan? Dan kan je beginnen met het maken van een boomkroon. Kies de vier of vijf gezondste takken (ongeveer twintig centimeter ruimte ertussen) uit die uit de stam groeien. De beste takken groeien in een hoek van 45 tot 60 graden ten opzichte van de stam. De laagste tak zou op ongeveer 50 centimeter boven de grond uit de stam moeten groeien.
- Snoei de vier of vijf takken zodat ze 60 centimeter lang zijn. Knip de takken die je net gekozen hebt schuin af op een afstand van een halve centimeter boven de knoppen. Er zullen nieuwe takken groeien op de plekken die je snoeit.
- Zoek bij de vier of vijf takken die je net gesnoeid hebt naar twee sterke zijtakken die zich op een goede afstand van elkaar bevinden. Knip de resterende zijtakken parallel aan het onderste deel van de tak af, zodat bij alle takken die de boomkroon vormen de twee sterkste zijtakken overblijven. Dit helpt de boom om zijn energie te richten op de takken die overblijven, zodat ze meer fruit produceren.
- Knip de takken netjes af parallel aan de stam, zodat alleen de takken die de boomkroon vormen overblijven. Knip de resterende takken van de boom.
- Na het tweede groeiseizoen zal de boom groter zijn en meer takken hebben. Je kan nu een tweede boomkroon maken, ongeveer zestig centimeter boven de eerste kroon. Bekijk de boom en bepaal welke takken je wilt houden.
Na het derde jaar is het niet langer nodig om een nieuwe boomkroon te maken
Tip. Kies takken die zich niet direct boven de hoofdtakken van de eerste boomkroon bevinden. Zorg voor een spiraalvorm zodat alle boomtakken aan de zon blootgesteld worden.
Een volwassen boom snoeien: onderhoudssnoei
Bij volwassen bomen is het niet meer nodig om een nieuwe boomkroon te maken. de kersenboom heeft nu een stevig geraamte en is klaar om lekkere vruchten te dragen. In deze fase komt het er dus op neer de fruitproductie te verzorgen. Zorg voor voldoende licht en lucht in de boom. Zijn de takken nu te dik voor een snoeischaar? Gebruik dan een takkenschaar of takkenzaag. Vergeet zeker niet om de snoeigereedschap voor gebruik te steriliseren en te slijpen.
- Bij een volwassen boom is het belangrijk om nieuwe verticale takken te snoeien. Naar buiten groeiende takken dragen namelijk meer fruit dan takken die omhoog groeien.
- Hoe oud de boom ook is, probeer hem altijd in de winter te snoeien wanneer hij nog inactief is. Knip alle dode en uitgedroogde takken, dode bladeren en dode vruchten van de boom. Het mag natuurlijk niet vriezen of hard regenen.
- Als je nieuwe scheuten ziet groeien onderaan de kersenboom, knip ze dan af. Trek zaailingen ook uit de grond, zodat de wortels van de kersenboom niet hoeven te concurreren met een nieuwe boom.
- Snoei ieder seizoen alle nieuwe takken die geen onderdeel van de boomkronen zijn, evenals takken die elkaar kruisen. Takken die geen fruit dragen kun je parallel aan de hoofdtak afknippen. Zorg voor voldoende licht en lucht in de boom zodat de boom fruit kan produceren.
- Kersenbomen zijn vrij gevoelig voor ziekten, en je kunt dus het beste alle afgeknipte takken en bladeren weggooien wanneer je klaar bent met snoeien, vooral als je dode takken verwijderd hebt.
- Bij een aangetaste of afstervende tak in het voorjaar of zomer voer je een noodonderhoud uit. Je moet de tak wegsnoeien, ook als is het de minst ideale periode om een kersenboom te snoeien (boom kan doodbloeden). Maak je snoeigereedschap wel schoon na het snoeien van een zieke boom en bedek het knipvlak met wondpasta om de tak te beschermen.
Aanbevolen tips
Fruitbomen snoeien
Een fruitboom snoeien wordt een fluitje van een cent Oh, die bloesems aan de fruitbomen zien er weer oogverblindend uit. Je kijkt al volop uit naar de dag dat je van overheerlijke peren, appels...
Fruit van eigen bodem
Ken jij Court Pendu, Jefkespeer of Comtesse de Paris? Oude appel- en perenrassen zijn meer dan ooit weer in. En terecht, want het zijn ijzersterke fruitsoorten met overheerlijke smaken.Vlaanderen...
Bescherm je fruitbomen tegen insecten
Wil je je fruitbomen beschermen tegen insecten? Ontdek de tips van ‘I love my garden’ en geniet binnenkort van heerlijk sappig fruit.
Wanneer bloeit een kersenboom?
Het snoeien doet bloeien. De kersenboom is niet de makkelijkste fruitboom om te onderhouden maar wat is ze prachtig tijdens de bloesemtijd rond april-mei. Je kan de bloesemtijd meteen herkennen aan alle witte/zachtroze bloemen die tevoorschijn komen. Wanneer de boom bevrucht is groeien er na de bloei, rond juni-juli, heerlijke vruchten.
De hoogte van een kersenboom is afhankelijk van de soort. Zo kan de zure kers (Prunus cerasus) 7 tot 8 meter en de zoete kers (Prunus avium) 20 meter hoog worden. Oudere kersenbomen kunnen tot 1 miljoen bloesems tegelijkertijd hebben als ze op een gunstige standplaats staan.
Zure kersenbomen zijn kleiner omdat ze zelfbestuivend zijn en vaker gesnoeid moeten worden. De meeste zoete kersen hebben kruisbestuiving nodig. Eén boom is dus niet genoeg voor een oogst.
Hoe oud kan een kersenboom worden?
Hoe oud een kersenboom kan worden, hangt af van de soort en verzorging.
De typische levensduur van een kersenboom is tussen de 16 en 20 jaar. Zwarte kersenbomen (Prunus serotina) kunnen 250 jaar worden, maar de gemiddelde levensduur van een zwarte kers is 100 jaar. Kersenbomen zijn namelijk heel gevoelig voor ziektes.
Zoete kersenbomen worden meestal ouder dan zure kersenbomen. Zoete kersenbomen worden gemiddeld 20 tot 30 jaar oud en zure kersenbomen 15 tot 20 jaar.
Wist je dat?
De oudste kersenboom in de wereld is de beroemde Jindai Zakura in Japan. Hij bloeit nog steeds elk voorjaar, ongeveer 1800- 2000 jaar sinds hij werd geplant.
Ben je geïnteresseerd om een kersenboom te kopen? Bekijk dan zeker ons artikel hoe je zelf een boom kan planten. Om je kersenboom in topvorm te houden, bekijk ook onze gebruiksklare potgrond en biologische meststof voor fruitbomen.
Hou je van frambozen, blauwe bessen, bramen en aardbeien? Bekijk dan ons artikel over het kweken van fruithagen.