Als je een tuin hebt, dan wil je ongetwijfeld dat die elke dag overgoten wordt door de zon. De zon zorgt namelijk voor meer warmte, een heerlijk gevoel en een betere plantengroei. Maar wat als er jammer genoeg niet veel zon aan je tuin kan en je toch graag wil genieten van prachtig groen? Dan zijn schaduwplanten een uitstekende oplossing. Die planten hebben niet veel zonlicht nodig en overleven perfect in de schaduw. Schaduwplanten zijn misschien minder bekend dan andere planten maar zeker niet minderwaardig. Daarom willen we je laten kennismaken met schaduwplanten, hun voordelen en hoe je voor die wondermooie planten kunt zorgen.
Schaduwplanten bieden tal van voordelen
Zoals vermeld kunnen schaduwplanten zonder zonlicht en daarom kun je die op bijna elke plaats in je tuin planten. Toch is dit niet de enige reden waarom schaduwplanten niet mogen ontbreken in je tuin. De meeste schaduwplanten zijn zeer sterk waardoor ze in alle weersomstandigheden kunnen groeien en bloeien, zelfs bij koude temperaturen. Planten voor in de schaduw zijn ook heel gemakkelijk te verzorgen waardoor je een zeer onderhoudsarme tuin bekomt. Bovendien zorgt de vochtige bodem van schaduwplanten ervoor dat alle planten zonder problemen prachtig groeien. Je denkt misschien dat het aanbod aan schaduwplanten beperkt is, maar niets is minder waar. Zo kun je namelijk kiezen uit struiken, grassen, vaste planten, bloemen, bolgewassen, etc. allemaal met prachtige kleurrijke bloemen.
Waar komen de schaduwplanten het beste tot hun recht?
Ga je planten voor in de schaduw kopen? Dan kun je kiezen om enkele van die planten onder een boom of aan de voet van een struik te zetten. Hoewel zo'n plaats voor de andere planten problematisch is, is die ideaal voor groenblijvende of bladverliezende schaduwplanten. Er zijn ook prachtige schaduwplanten die tegen een muur klimmen en je hoeft die te gebruiken als je een saaie muur of lelijke schutting wil opvrolijken. Het kan ook zijn dat er door de zon een lage schaduw ontstaat op je muur of onder een paar bomen en als dit het geval is, kies je het beste voor bodembedekkers. Zij gaan namelijk het ontstaan van onkruid tegen en passen perfect bij andere bomen, bloemen en struiken die daarboven groeien.
Er zijn ook planten die in halfschaduw groeien en die minimaal twee uur, tot maximaal vijf uur zonlicht nodig hebben. De meeste van die halfschaduwplanten bloeien tijdens de lente, want dan krijgen ze toch nog net een beetje zonlicht dat door de bladeren van de grote boom komt. Soms krijgen ze zonlicht en soms staan ze volledig in de schaduw wat perfect is voor die planten. Het grootste verschil tussen halfschaduwplanten en schaduwplanten is het minimum aantal zonlicht dat ze nodig hebben. De schaduwplanten hebben maximaal twee uur zonlicht nodig terwijl de halfschaduwplanten het het beste doen als ze twee tot vijf uur zonlicht krijgen.
Ontdek verschillende soorten schaduw
Ten eerste heb je diepe schaduw en dit zijn plekken die nooit meer dan twee uur direct zonlicht krijgen. Op die plekken kun je de schaduwplanten zetten. Die plaatsen liggen vooral aan de noordkant van je huis of naast een schutting of een hoge haag.
Zoals vermeld heb je ook halfschaduw. De halfschaduwplanten zijn vooral geschikt voor het noordwesten of noordoosten van je huis te plaatsen. Je kunt die planten ook onder een boom of struik zetten soms zonlicht komt.
Er bestaat ook droge schaduw. Zoals de naam het al doet vermoeden, betekent dit dat de grond op die plaatsen enorm droog is en dat de kwaliteit niet optimaal is voor de groei van schaduwplanten. Als je daar toch graag wat planten wil zetten, dan kun je die regelmatig veel water geven en de bodem voorzien van goede drainerende eigenschappen.
Welke schaduwplanten zijn ideaal voor buiten?
Ben je een fan van bloeiende vaste planten? Dan kun je zeker overwegen om de schoenlappersplant (Bergenia), lelietje-van-dalen of meiklokje (Convallaria), Oosters nieskruid (Helleborus) en leliegras (Liriope muscari) met elkaar te combineren. De eerste soorten bloeien vooral in het voorjaar terwijl die laatste in de zomer en vroege herfst bloeit en dankzij deze perfecte combinatie kun je het hele jaar door van wondermooie bloemen genieten.
Heb je een voorliefde voor heesters zoals kardinaalsmuts (Euonymus), rododendron of azalea? Dan heb je geluk want die planten kunnen perfect overleven in (half)schaduw. Zorg er wel voor dat de grond wat vochtig is en dat die voorzien is van een goed afwateringssysteem.
Je kunt ook varens zoals de boomvarens en zachte naaldvaren als (half)schaduwplant gebruiken want deze vaste schaduwplanten zijn groenblijvend en zorgen voor een wondermooie tuin. Deze groeien het beste in een bodem dat vochtig en humusrijk is.
Je muur opvrolijken met een (half)schaduwplant? Kies dan voor kamperfoelie of klimop want als je deze planten in een vochtige grond met goede drainerende eigenschappen plaatst, dan zullen de prachtige en kleurrijke bloemen de muur en tuin prachtiger maken. Ook klimhortensia is een optie als je een langzame groeier zoekt.
Wat is de ideale plantperiode voor de schaduwplanten?
Als je de schaduwplanten buiten plant, hangt de beste periode af van de soort die je gaat gebruiken. Planten zoals bijvoorbeeld de camelia en rododendron komen in de late lente (april-mei) tevoorschijn en moeten dus eerder geplant worden dan de boerenhortensia want die groeit tijdens de late zomer. De sneeuwbal (Viburnum) en witte kerstroos (Helleborus niger) groeien zelfs tijdens de winter. Als je dus enkele van die planten combineert, dan heb je het volledig jaar door een oogverblindende tuin, zeker als je er nog eens de herfstanemoon aan toevoegt voor tijdens de herfst.
Hoe kun je de schaduwplanten optimaal verzorgen?
Ook de manier waarop je de schaduwplanten in je tuin hoeft te onderhouden, hangt af van de planten die je koopt. Toch gelden er een paar algemene tips die je in het achterhoofd kunt houden.
Het belangrijkste is de hoeveelheid water die je de plant nodig heeft. Als de plant te weinig water krijgt, dan wordt de grond net iets te droog, wat nefast is voor de plant. Voel dus elke dag aan de grond en als de grond droog is, dan hoef je de planten water te geven. Geef de planten tijdens drogere perioden ook meer water.
Je kunt de groei nog bevorderen door een afdeklaag aan te brengen. Zo’n laag zorgt ervoor dat het water beter en dieper in de grond dringt en dat de plant de kans krijgt om al het water op te nemen. Die afdeklaag kan bestaan uit Naturen sierschors, Naturen kokosschors, compost of houtsnippers. Voeg ook gerust wat extra humus of meststoffen toe zoals onze Substral Naturen Universele Tuinmest.
Wat als je nu een terras of balkon in je schaduw hebt?
Heb je geen tuin, maar wel een balkon of terras dat jammer genoeg in de schaduw ligt? Geen nood, want zelfs dan zijn er schaduwplanten die je kunt gebruiken. Zo kun je eens een klimhortensia laten klimmen aan de muur van je balkon of prachtige Japanse wasbloemen (Kirengeshoma palmata) en hortensia’s op je terras zetten in potten. Je kunt ook bloembakken vullen met begonia en fuchsia. Als je schaduwplanten in potten plaatst, dan hoef je zeker en vast potgrond te gebruiken zoals deze Substral Naturen Universele Potgrond.
Elk plekje van je tuin zal er oogverblindend uitzien dankzij schaduwplanten
Vanaf nu kun je dus niet alleen mooie planten buiten zetten die overleven in zonlicht, maar kun je ook enkele schaduwplanten in je tuin plaatsen die niet veel licht nodig hebben. Op die manier benut je elke centimeter van je prachtige tuin (of terras) om zo een echt planten en bloemenparadijs te kweken.