10 winterharde hangplanten voor buiten
Hangplanten kunnen je terras en balkon een echt urban jungle-gevoel geven. Er zijn vele soorten hangplanten voor buiten. Je hebt hangplanten met vrolijk gekleurde bloemen, maar ook eenjarige en zelfs winterharde exemplaren. In de winter kunnen namelijk niet alle planten vorst verdragen. Ze moeten dan naar binnen om te overwinteren. Wil je ze toch liever de hele winter buiten houden en genieten van de mooie kleuren, dan kies je beter voor winterharde hangplanten.
Wat betekent winterhard?
Als je aan de lente en zomer denkt, denk je meteen aan heel veel kleur en leven in je tuin. In de wintermaanden ziet je tuin er helemaal anders uit. Door de koude temperaturen zijn al de mooie kleurige bloemetjes weg en verliezen bijna alle planten hun blaadjes. Met winterharde en -groene tuinplanten tover je je tuin om naar een waar winterwonderland. Maar wat is het verschil tussen beide soorten tuinplanten?
Winterharde tuinplanten
Winterharde tuinplanten zijn planten die de winter en vrieskou zonder schade overleven. Ze vormen boven de grond nieuwe stengels, bladeren, bloemen en zaden, waardoor ze in de lente terug volop kunnen groeien en bloeien. Het kan gaan om vaste planten maar ook om bomen en heesters.
Sommige planten zijn half-winterhard. Ze kunnen wel wat vorst verdragen, maar ze bevriezen bij een langdurige vorstperiode met koude oostenwind. Om deze planten de winter door te helpen, dek je de wortels af met een dikke laag afgevallen blad. Geef ze een plek in de luwte, uit de wind en snoei ze pas na de winter terug.
Afhankelijk van de plant kunnen (half-)winterharde planten wel nog steeds hun bladeren verliezen en zich in de winter ondergronds terugtrekken om zich te beschermen tegen de kou. Daarbij sterft het bovengrondse gedeelte (deels) af, maar blijven de wortels en de basis van de plant wel nog gezond. Geef ze daarom in het najaar wat mest, zo zijn ze beter bestand tegen vorst en kunnen ze na de winter terug volop hergroeien.
Wintergroene tuinplanten
Wintergroene of groenblijvende planten daarentegen behouden hun bladeren en kleur het hele jaar lang. Hierdoor zijn het de ideale hagen, maar ook goede planten om muren of schuttingen te bedekken. Onmisbaar in de tuin, dus!
Groenblijvende winterharde planten
Wil je het hele jaar lang genieten van de kleuren van de tuinplanten? Kies dan voor groenblijvende winterharde planten - een combinatie van beiden. Zij behouden hun bladeren en kleur, en ze overleven ook nog eens de vorst.
1. Lobelia
De Lobelia erinus 'Trixie' is een meerkleurige tuinlobelia en een klassieke hangplant. Het is een niet al te hoog eenjarig tuinplantje dat in de zomer en herfst explosief bloeit met vele kleine bloemetjes. De onderhoudsarme bloeier is daarnaast een mooie begeleider in bakken, vooral aan de rand.
Zet dit vrolijke plantje in de tuin of op het terras in groepjes bij elkaar en geniet tot ver in de herfst van zijn prachtige vrolijke bloemetjes. Ze is beschikbaar in het wit, hemels-en donkerblauw, roodviolet, en blauw met wit oog.
- Latijnse naam: Lobelia erinus 'Trixie'
- Wanneer Lobelia zaaien: van februari tot half april, binnenshuis bij een temperatuur van 20°C. Lobelia moet altijd onder glas gezaaid worden.
- Bloeitijd: juni tot oktober
- Bladverliezend
- Hoogte: 20 cm
- Soort plant: laagblijvend, hangplant, eenjarig
Verzorging:
- De tuinlobelia verdraagt een temperatuur tot -10°C.
- Zorg ervoor dat de grond licht vochtig aan blijft voelen en dat overtollig water goed weg kan.
2. Klokjesbloem
De klokjesbloem wordt ongeveer 20 centimeter groot en is ideaal als hangplant. De plant is goed winterhard dus je hebt vele jaren plezier van deze vrolijke zomerbloeier.
- Latijnse naam: Campanula Adansa White
- Wanneer Campanula zaaien: mei en juni
- Bloeitijd: juni tot augustus
- Wintergroen
- Hoogte: 20 cm
- Soort plant: bodembedekker, hangplant
Verzorging:
- Zorg voor een plek in de halfschaduw, daar heeft hij het meest naar z'n zin.
- Om zo lang mogelijk van de bloemen te genieten verwijder je de uitgebloeide bloemen, zo blijft hij energie stoppen in nieuwe bloemen.
- Vermijd een te droge grond. Houd de grond het liefst licht vochtig.
- Na de bloei kun je hem terug knippen, zo kun je hem wat compact houden.
3. Bacopa
De bacopa is een stevig plantje dat met lange afhangers een waterval van bloemetjes vertoont. De plant geeft de hele zomer (van mei tot oktober) een overvloed aan kleine witte bloemetjes.
Net zoals de klokjesbloem is het in principe een bodembedekker, maar hij doet het buiten ook goed als winterharde hangplant.
- Latijnse naam: Sutera Cordifolia
- Wanneer Bacopa zaaien: voorjaar
- Bloeitijd: mei tot oktober
- Bladverliezend in de winter
- Hoogte: 20 cm
- Soort plant: bodembedekker/hangplant
Verzorging:
- Een zonnig plekje in de tuin is het meest begeerd, maar met lichte schaduw maak je deze plant ook blij.
4. Kruipklokje
Het kruipklokje heeft als hangplant vrij lange trossen paarsblauwe of lavendelblauwe, stervormige bloemen. De bladeren zijn felgroen en blijven dat ook de hele winter.
Bovendien is hij goed winderhard en verdraagt hij zelfs een temperatuur tot -35°C. Tijdens strenge winters kunnen de bovengrondse delen van de plant afsterven. De wortels zijn echter zeer winterhard, waardoor de plant het volgende jaar weer volop begint te bloeien.
- Latijnse naam: Campanula
- Wanneer kruipklokje zaaien: voorjaar
- Bloeitijd: juni tot september
- Wintergroen
- Hoogte: 15 cm
- Soort plant: bodembedekker/hangplant
Verzorging:
- Het kruipklokje is een gemakkelijke plant en groeit op elke grondsoort, maar geeft wel de voorkeur aan kalkhoudende grond.
- Een plaatsje in de schaduw is ideaal voor het kruipklokje.
5. Wilde Wingerd
De Wilde Wingerd is misschien wel de mooiste hangplant in de herfstmaanden. Met zijn rode of oranje bladeren zorgt hij voor een explosie van kleur in uw najaarstuin, voordat ze afvallen. De wilde wingerd is een echte herfstplant en kan als klimplant wel 10 meter hoog worden. In een pot als hangplant gedraagt deze zich wat rustiger. De Wilde Wingerd is winterhard en verdraagt zelfs temperaturen lager dan -30°C.
- Latijnse naam: Parthenocissus
- Wanneer wilde wingerd zaaien: najaar
- Bloeitijd: voorjaar
- Bladverliezend in de winter
- Hoogte: 50 tot 60 centimeter (in pot)
- Soort plant: klimplant
Verzorging:
- De Wingerd is geschikt voor een plekje in de zon of halfschaduw (hoe meer zon, hoe meer kleur).
- De plant vraagt om goed doorlatende en voedingsrijke grond, een beetje vochtig. Gebruik goede aanplantgrond bij het planten.
- Snoeien in de winter is aangeraden.
6. Toscaanse Jasmijn – Sterjasmijn
De Toscaanse jasmijn, ook wel sterjasmijn genoemd, is door het behoud van het groene blad (óók in de winter) en de geurende bloemen een populaire wintergroene klimplant. De Toscaanse jasmijn is geen snelle groeier en kan daarom goed als bodembedekker of hangplant dienen. De tuinplant is bovendien ook winterhard (tot -10°C).
- Latijnse naam: Trachelospermum jasminoides
- Wanneer Toscaanse jasmijn zaaien: in maart bij 15°C
- Bloeitijd: mei tot september
- Wintergroen
- Hoogte: na 10 jaar zonder snoeien zo’n 3 tot 4 meter
- Soort plant: klimplant, bodembedekker, hangplant, eenjarige plant
Verzorging:
- Je kan de Toscaanse jasmijn plaatsen in de volle zon of halfschaduw
- De Toscaanse jasmijn houdt van een voedingsrijke bodem. Daarom adviseren wij om voedingsrijke potgrond toe te voegen bij het aanplanten.
- Snoeien is alleen nodig om de plant in de juiste vorm te knippen. De plant moet niet te drastisch teruggesnoeid worden.
- Als potplant in koude regio’s is het goed om de jasmijn in de winter te beschutten. Omdat de plant winterhard is, is een lichte beschutting voldoende (bijvoorbeeld in een tuinhuis of garage met raam). Dit is slechts bij echte vorst nodig. De plant dient dan licht vochtig te blijven.
7. Clematis
Weinig planten zijn zo geliefd als de meerjarige Clematis. Er zijn zoveel soorten en cultivars. Tegen een muur of ander object kan deze klimplant flink de hoogte in groeien. Kies je ervoor om de plant te laten hangen, dan zal de groei eerder rustiger verlopen, maar ook de bloeui zal minder uitbundig zijn. De meeste soorten zijn bladverliezend in de winter. Clematis Armandii is wel wintergroen. De Clematis Pixie is een klein groenblijvend buitenbeentje met witte bloemen en ideaal voor in een pot.
- Latijnse naam: Clematis
- Wanneer Clematis zaaien: voorjaar
- Bloeitijd: maart tot mei, lentebloeier
- Wintergroen
- Hoogte: 1 tot 1,5 m
- Soort plant: klimplant
Verzorging Clematis Pixie:
- Clematis Pixie houdt van een goed beschutte standplaats in de halfschaduw of volle zon.
- De plant verlangt neutrale tot kalkrijke, goed doorlaatbare grondsoort.
- Deze plant is slechts zeer matig winterhard en kan in onze lage landen dan ook best als containerplant gekweekt worden.
- Als hangplant moet je dus liefhebber zijn omdat de Clematis veel aandacht vraagt.
8. Wisteria – Blauwe Regen
De blauwe regen is een echte schoonheid in de maanden april, mei en juni. Als een regen van bloemen vallen de trossen naar beneden. In tegenstelling tot de naam, zijn de bloemen eerder paarsachtig dan blauw. Met een uitbundige bloei van bloemtrossen tot 30 centimeter lang, blijven ze heerlijk lang geuren. De slingerplant voelt zicht goed op een gevel als klimplant, maar ook als hangplant vanaf een pergola of tuinboog is dit een mooie feeërieke aanvulling op je tuin. Wisteria vind je ook in witte of roze variant
- Latijnse naam: Wisteria
- Wanneer Wisteria zaaien: najaar
- Bloeitijd: vroeg voorjaar
- Bladverliezend in de winter
- Hoogte: Maximaal 10 meter
- Soort plant: slingerplant, klimplant
Verzorging
- Groeit overal, zelfs op zeer winderige plekken en op (zware) klei.
- Twee keer per jaar snoeien: een keer in de zomer; terugsnoeien tot 40 - 50 centimeter. Snoei in het voorjaar een tweede keer terug tot 10 - 15 centimeter.
9. Klimop
Weinig planten zijn zo veelzijdig als de klimop, zowel als klimplant en bodembedekker doen ze het erg goed. Ook als hangplanten zijn ze de perfecte decoratie door het mooie winterharde blad dat ze bieden.
- Latijnse naam: Hedera helix
- Wanneer klimop zaaien: voorjaar
- Bloeitijd: zomer
- Niet alle soorten klimop zijn wintergroen. Informeer hiernaar als je een groenblijvende klimop in je tuin wilt.
- Hoogte: 15 centimeter of meer
- Soort plant: klimplant
Verzorging:
- De klimop heeft het liefst een vochtige bodem waar hij veel voeding uit kan halen. Hydrokorrels zijn hier erg geschikt voor, aangezien ze het vocht vasthouden.
- De klimop doet het goed in zowel de (half)schaduw als in de volle zon, maar zonlicht zal het blad wel doen verkleuren.
- Een klimop moet je tijdig snoeien, want deze plant groeit naar het licht via bomen en andere klimsteunen en zal ongetwijfeld elk steunpunt gebruiken om te woekeren.
10. Zachte Naaldvaren
De zachte naaldvaren is een mooie wintergroene varen met lichtgroene, zachte, dubbelgeveerde bladeren die sierlijk overhangen. De centrale knop en bladstelen zijn dichtbezet met grote bruine schubben. In het voorjaar krijgen varens een nieuw blad, maar ze zullen niet bloeien. Varens produceren namelijk geen bloemen.
- Latijnse naam: Polystichum sp.
- Wanneer naaldvaren planten: tussen oktober en juni
- Bloeitijd: lente
- Wintergroen
- Hoogte: 50 - 90 centimeter
- Soort plant: bodembedekker, hangplant
Verzorging:
- Zorg voor een beschutte standplaats en een goed doorlaatbare, voedselrijke, humusrijke, licht vochtige grond. De oude bladeren kunnen na de winter verwijderd worden.
- Het zijn uitstekende schaduwplanten en kunnen dus in wat donkere hoeken geplaatst worden waar betrekkelijk weinig zon komt.